www.car.cz
 

Matzke přivezl z Mostu po zásluze druhý double
     6.8.2012 23:47 - Pavel Jelínek


O víkendu 4.- 5.8.2012 byl na programu roudnického jezdce Martina Matzkeho další z podniků FIA CEZ, tentokrát před českým publikem v severočeském Mostě. Tento víkend by se dal zařadit mezi ty úspěšnější, když v páteční kvalifikaci Martinovi stačila pouhá tři měřená kola, aby si zajistil poleposition pro kategorii do 3500 ccm. To totiž znamenalo sedmé místo na startu v absolutním hodnocení. Martin se dokonce chvíli držel na čtvrtém místě absolutně, soupeři se silnějšími vozy však nakonec Martina předstihli a posunuli ho až na sedmou příčku. „Když jsem přijel do boxů, nevěděl jsem vůbec jaký mám čas, ani na jakém jsem místě, jelikož nás zlobila elektronika ve vozu a nefungovala vysílačka, ani datalogger. Pak mi ale Štěpán Ládík řekl, jaký čas jsem zajel a že jsme zatím čtvrtí za Zondou a dvěma vozy DTM. To vyústilo v rozhodnutí, že už jsme v kvalifikaci nemuseli dál pokračovat,” řekl Martin.

První závod víkendu se jel netradičně již v pátek a byl poznamenán děsivou nehodou dvou nejrychlejších vozů v posledním kole závodu. Martin si i přes penalizaci, kterou získal kvůli incidentu, který způsobil Miro Konopka svým neohrabaným obranným manévrem, dokázal udržet své první místo s náskokem více než dvaceti vteřin. Celkově to však stačilo pouze na osmé místo. „Po startu to bylo hodně dramatické, když jsem předjížděl na brzdy Konopku v první zatáčce, on náhle vybočil a já musel až na trávu, kde jsem nemohl pořádně zabrzdit a vjel jsem do zatáčky ve velké rychlosti, došlo zde i ke kontaktu s vozem Alpina, a právě za tento kontakt jsem byl později penalizován,” dodal Martin k incidentu.

 

Druhý závod se jel až v neděli a jezdci startovali podle výsledků v prvním závodě, což pro Martina znamenalo posun o příčku zpět. Hned v první zatáčce se však Martin posunul až na  čtvrté místo, později však při souboji podlehl mnohem silnějšímu vozu Alpina B6 GT3, a pokračoval v závodě na pátém místě. V posledních čtyřech kolech začal mít Martin  problémy s teplotou oleje a teplotou vody. Kvůli tomu musel výrazně zpomalit a ztratil tak dvě místa v celkovém pořadí, ale vítězství v kategorii si s přehledem pohlídal. „Problémy v posledních kolech byly velice závažné a jen jsem se modlil, aby vůz vydržel až do konce závodu. Okamžitě za cílem jsem auto odstavil, aby nedošlo k větším škodám.“ Celkově se Martin umístil na sedmém místě.

Boj o titul se opět výrazně zdramatizoval. Vzhledem k neúčasti Lukáše Vrečky se zmenšil jeho bodový náskok na pouhé dva body. Vykompenzovala se tím nemožnost startu v polské Poznani. Další boj o body se uskuteční 17.-19.8.2012 na slovenském Slovakiaringu, kde bude letos podruhé startovat i šampionát FIA GT1 World Championship.


 
 
Fotogalerie:   Srpnové okruhové závody v Mostě 2012 a Martin Matzke

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose