www.car.cz
 

Mičánek motorsport při Super Sport Cupu 2012 v belgickém Spa
     8.8.2012 23:55 - Pavel Jelínek


Porsche Super Sport Cup – 4-5.8.2012 – Spa, Belgie

 

Čtvrtý díl seriálu Super Sport Cup se uskutečnil  o prvním srpnovém víkendu v Belgickém Spa. Na krásnou členitou trať s pověstnou Eau Rouge má Tomáš Mičánek pěkné vzpomínky z minulého ročníku. Získal zde dvě první místa a tak jen doufal, že se historie bude opakovat. Jak známo nebývá to často a nebylo tomu tak ani tentokrát. S ohledem na atraktivnost trati se do závodu PSSC přihlásilo rekordních 51 vozů.

Páteční volné tréninky ukazovaly, že se soupeři proti minulému roku opět zrychlili. Navíc vzhledem k obtížnosti dráhy a turbulentnímu počasí, kdy se střídalo slunečno s tropickým lijákem, byly tréninky neustále zastavovány pro havarie na trati. Ve volném tréninku se proto Tomášovi nepodařilo zajet prakticky žádné rychlé kolo, ale v kvalifikaci z toho nakonec bylo pěkné druhé místo a postavení v první řadě.

F. Mirzoev zajel kvalifikaci velmi dobře a zařadil se v padesátičlenném startovním poli do jeho druhé třetiny. Sobotní závod Super Sport Cupu předznamenala průtrž mračen dvacet minut před startem, takže nebylo do poslední chvíle jasné, na jakých pneumatikách se pojede. Nakonec náš tým, stejně jako většina ostatních zvolil suché, protože trať pomalu osychala a doufali jsme, že další déšť již nepřijde.

Pořadatelé těsně před startem opět prokázali, že někteří si jsou rovnější, protože D. Konstantinou požadoval start z levé strany první řady, která je pro mokrou stopu výhodnější, a bylo mu vyhověno. Přes naše protesty, že ve startovní listině je to naopak, rozhodli komisaři ve prospěch domácího jezdce. Po napínavém startu a několika drobných kolizích skončil závod v pořadí 1.Konstantinou, 2.T.Mičánek, 3.Häring.

F.Mirzoev jedoucí s vozem Cup podal velmi pěkný výkon a posunul se oproti startovní pozici o devět míst dopředu a dojel na čtvrtém místě ve třídě.

První závod seriálu PZ-Trophy ukázal, jak důležitá je každá maličkost – cílová čára je totiž ve Spa o cca 150 m dříve, než startovní, což je při závodě pravidelnosti velmi důležitá „maličkost“, která v tomto případě znamenala, pro J.Šmardu 20 trestných bodů a 5 místo.

V nedělním závodě si již J.Šmarda tuto drobnost ohlídal a skončil třetí s deseti trestnými body. S ohledem na výsledky jeho největších soupeřů tak jeho náskok v celkovém hodnocení seriálu narostl na 40 bodů a je velikým příslibem do posledních čtyřech závodů sezóny.

Nedělní závod Super Sport Cupu se jel za slunečného počasí a měl být opět ve znamení souboje dvou největších rivalů – D.Konstantinova a T. Mičánka. Jak je ale známo, při takových závodech to nemá nikdo jisté. V pátém kole musel D.Konstantinov pro technické problémy odstoupit a T.Mičánek se ujal na dalších šest kol vedení.

Bohužel kvalita pneumatik byla po bojích s Konstantinovem natolik špatná, že na dalším místě jedoucí Häring se neustále přibližoval a necelá dvě kola před cílem využil Tomášova zaváhání při předjíždění jezdce o kolo zpět, Tomáše předjel a první místo udržel až do cíle. Tomáš dojel druhý, třetí dojel Mike den Tant, kterému patří velká poklona, protože tohoto výsledku dosáhl s Cup vozem a pokořil tak dalších 6 vozů specifikace R.

Druhý jezdec týmu F.Mirzoev podával vynikající výkon, ale necelá dvě kola před cílem se s vozem dostal mimo trať. Přes tuto chybu se udržel na vynikajícím třetím místě ve třídě.

Závěrečný závod víkendu Porsche Endurance byl opět ve znamení velkého deště, takže pořadatelé vyhlásili tento závod jako „wet race“ a zahajovalo se na mokrých pneu a dvěma zaváděcími koly za Safety Carem. Na trati však bylo takové množství vody, že přes mokré pneu okamžitě začalo docházet ke drobným kolizím.

A kolizi se neubránil ani vůz týmu Mičánek Motorsport, do kterého ve čtvrtém kole vrazil jezdec z Litvy se st. číslem 54, který se v zatáčce roztočil a trefil nic netušícího Tomáše do pravého zadního kola takovou silou, že mu je urazil a jeho katapultované auto jelo po trávě až do svodidel, o které se zarazilo druhou stranou vozu.

To znamenalo pro tento závod definitivní konec a F. Mirzoev a J.Mičánek, kteří byli připraveni vystřídat, se ke slovu již nedostali. Závodní víkend ve Spa tak skončil s uspokojením z dosažených výsledků, ale i s vědomím, že do závodu na Oscherslebenu nás čeká velké množství práce.

 


www.micanekmotorsport.cz

ilustrační foto


 
 
Fotogalerie:   DTM 2012 na německém Lausitzringu

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose