www.car.cz
 

Josef Peták do třetice: vyhrál i Evropský pohár
     tisková zpráva


Také svůj druhý letošní zahraniční start proměnil Josef Peták v umístění na stupních vítězů. Na 37. YU Rally, zařazené do Východní zony Evropského poháru s nejvyšším koeficientem 10, obsadil třetí místo. Spolu s Alenou Benešovou se tak mohli radovat z třetího letošního triumfu, protože bodový zisk jim vynesl první místo v Evropském poháru pro rok 2004.
 
Před startem soutěže v Srbsku a Černé Hoře mohlo na zonový titul pomýšlet ještě pět posádek. Tabulku vedli Pepík s Alenou s náskokem sedmdesáti bodů před Bulhary Ilievem, Donchevem a naším Arazimem. Ve hře byl i další Bulhar Geradziev, který měl ještě o deset bodů méně. Naopak Petákův přemožitel z INA Delta rallye, Chorvat Šebalj již na první místo pomýšlet nemohl a snad i proto nestartoval. Naopak počítat se muselo s Jerebem, který závodil o svůj domácí titul.
 
Do soutěže vstupovali Josef Peták i Alena Benešová s cílem nenechat se vyprovokovat k  honičce ve zběsilém tempu, jaké na mokrých tratích prvního dne nasadili Bulhaři spolu s Jerebem. Jako první se soutěží a šancí na úspěch loučil Krum Donchev, jedoucí stejně jako Peták na Peugeotu 306 Maxi, zatímco ostatní si užívali výhod pohonu všech čtyř kol svých vozů Mitsubishi Lancer a Subaru Impreza STi. Mokro jim samozřejmě vyhovovalo více, než dvoukolce. Na sedmé vložce z deseti vypsaných na každý ze dvou dnů, opustil výsledkovou listinu i Gerazdiev a ve hře o zonový titul zůstal jen Peták, v tuto chvíli na pátém místě a Iliev, který byl druhý.
 
Když šel Iliev do čela, musel přidat i Pepík, což se mu podařilo a první etapu končil na čtvrtém místě a to již zajišťovalo celkové vítězství v poháru. „První etapa se jela na mokru a Bulhaři nasadili hrozné tempo. Dalo se tušit, že ho nedokážou udržet po celou dobu, přesto jsme se snažili držet se na dosah a moc neztratit. Byly to nervy, báli jsme se udělat chybu, ale pak jsme se chytli a začalo se to rovnat,“ řekl Pepík v pátek večer.
 
V sobotu však čekalo dalších deset vložek, takže myšlenky se upínaly k druhé etapě a ta se až na jednu výjimku jela na suchu, takže maxík mohl naplno ukázat v čem je jeho síla. Doposud třetí Popov měl problém a díky tomu postoupili Pepík s Alenou na bronzovou příčku a když defekt potkal i vedoucího Ilieva zdálo se být rozhodnuto. „Tak to mohlo vypadat, ale skutečnost byla jiná. Popov se chtěl vrátit na bednu a začal na nás útočit. Mně bylo líto vracet se domů bez poháru, když už byl tak blízko, takže jsme začali závodit,“ přiznává Pepík „porušení“ taktiky.
 
V rámci souboje o třetí příčku také vyhrál dvě vložky a v cíli se radoval nejen z poháru za umístění na bedně, ale i z třetího letošního titulu. K vítězstvím ve skupině A ve sprintech i ve dvoudenních soutěžích, přibylo i třetí, původně neplánované první místo v Evropském poháru. „Věřit jsem tomu začal až když jsme drželi na rampě pohár v ruce,“ vydechl si Pepík, kterého čekal opět přesun domů a od půlky týdne trenink na domácí Rally Příbram. Bude to oslavná jízda a exhibice, nebo…? „Příbram je sice domácí soutěž, ale přistoupíme k ní, jako ke každé jiné. Pojedeme na co nejlepší výsledek,“ uzavřel Josef Peták.
 
Spokojeností zářil i Libor Joska, šéf týmu, zástupce hlavního partnera a úspěšný Pepíkův spolujezdec v MČR v rallysprintech: „Po několika letech, kdy se nám nedařilo úplně podle našich představ, jsme si na letošní rok dali dva jasné cíle. Tím prvním byl titul v MMČR v rallye a zisk alespoň národní priority pro příští rok a druhým cílem byl titul ve sprintech. To se podařilo splnit a úspěchy na Bohemii a INA Deltě otevřely cestu k dalšímu titulu. Ten je trošku nad plán a o to větší radost z něj máme, podobně jako z druhého místa na Barumce.
 
Skvělé je i to, že na autě se v náročném programu neprojevila jediná technická závada,“ zhodnotil Joska sbírku úspěchů v letošním roce a pokračoval: „Pepík s Alenou odvedli ohromný kus práce, nejen pro náš tým, ale i snad se jim podařilo udělat radost i fanouškům rallye. Vždyť i bez reprezentační podpory byli nejvýraznějšími reprezentanty naší republiky v zahraničí.“
 
Milan Hauer
Motorsport review
 
TISKOVÁ INFORMACE HROCH RALLY TEAMU
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose