www.car.cz
 

Marek Fried v Brně vyhrál, ale v neděli skončil se šrotem
     tisková zpráva


Mladíkovu euforii zakončil Válek

Jako ve snu si mohl připadat po tomto víkendu šestnáctiletý okruhový závodník Marek Fried. Na brněnském okruhu zářil, zvítězil ve vytrvalostním závodě s Fábií a pomohl tak svému kolegovi k titulu mistra republiky. Na neděli přesedal do třílitrového BMW M3, se kterým si celý víkend náramně rozuměl a těšil se na dobrý výsledek v prvním okruhovém závodě s tímto vozem. Skvěle odstartoval a prodral se o místo vpřed, v první zatáčce měl ideální stopu a chystal se předjet vůz Tatra. V zatáčce se však roztočily hned dva vozy jezdců Maděryče a Kusína. Šestnáctiletý závodník nezaváhal, vyhnul se širokým obloukem téměř po trávě a když se vracel do ideální stopy musel krotit smyk. V tu chvíli se přiřítilo Válkovo BMW a smetlo mladíkův vůz v plné rychlosti z tratě.
 
Smutek, beznaděj i slzy, tak vypadal závěr závodního víkendu. Pokulhávající mladý pilot nebyl schopný slova. Náladu mu zvedl až jeho učitel, mistr Evropy, Robert Šenkýř. Ten s novým BMW dokázal po restartu závodu předjet oba vozy Porsche a umístit se na výborném třetím místě. „Co můžu dělat? Smůla, osud. Ještěže ten náraz byl na kolo a ne do dveří. To by bylo horší,“ vzpomněl mladík jarní nehodu, při které po stejné situaci utrpěl vážná zranění slovenský pilot s Porsche.
 
Sobotní večer byl však famózní a je škoda, že zůstane v pozadí nepovedeného prvního startu s BMW. Tříhodinový vytrvalostní závod jel s Fábií v posádce s Františkem Marhoulem, který bojoval o titul v Divizi 4. „Po startu se mi jelo dobře i přes problémy s posilovačem, postupem času začalo být auto nervózní a poskakovalo. V první zatáčce poskočilo až se vyzula pneumatika a musel jsem jet přezout. To nás stálo spoustu času,“ vzpomínal u stupňů vítězů Marek, a rychle dodal: „Ztrátu jsme naštěstí rychle smazali a o vítězství jsme se v závěru nemuseli bát. Jsem rád, že jsem mohl Františkovi výrazně pomoci k titulu.“ Týmový vrstevník František Marhoul tak získal patnáctibodový náskok a zisk titulu závisí na jeho výsledcích z nedělního sprintu a Epilogu.
 
Dvanáctihodinová prestižní tečka za motoristickou sezonou se jede za čtrnáct dní na brněnském automotodromu. „O mém startu se zatím jedná a asi bych neměl nic prozrazovat. Pokud se vše podaří, bude se na co těšit,“ tajuplně sdělil smutný mladík.
 
Marek Fried
Datum narození: 9.3.1988
Bydliště: Dolní Kounice
Profese: student SOU Želešice
Hobby: motorsport, divadlo

Sportovní kariéra
2000 - motokáry, 14.místo MČR NJ100
2001 - motokáry, 10.místo MČR NJ100
2002 - Národní formule 1400, 10.místo v 1. závodě
            MČR do vrchu, 8.místo v sk. M, Ford Fiesta
2003 - MM ČR na okruzích, 4. místo do 1400 ccm
            Ford Fiesta Cup, celkový vítěz
2004 - trénink a testovací práce na BMW M3
            7. a 8. místo v závodě do vrchu Brněnský Drak, BMW M3 sk.M
            3. a 5. místo v závodě do vrchu Farinova zatáčka, BMW M3 sk.M
            3. místo, Fiesta Cup, Jarní cena Brna, Ford Fiesta
            2. místo, vytrvalostní MM ČR do 1400 ccm, Autodrom Most, Škoda Fabia
            1. místo, vytrvalostní MM ČR do 1400 ccm, Automotodrom Brno, Škoda Fabia
 
tisk info

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose