www.car.cz
 

Rosina vítězem víkendu, ročníku i dvouletého projektu
     tisková zpráva


V hlavním závodě mu stačilo třetí místo
 
V obrovskou a dramatickou bitvu se proměnil finálový patnáctikolový závod Česká pojišťovna – Škoda Octavia Cupu 2004 při Podzimní ceně Brna. Kontakty vozů, předjíždění a neustálé změny v pořadí, olej na trati, Safety Car a pak dokonce červená vlajka předčasně končící závod. Vítězství připsali sportovní komisaři Janu Dostálovi, druhý byl Janák a třetí Štefan Rosina.
 
Rosina opět využil nejlepší pozice na roštu a ihned po startu šel do vedení pronásledovaný Dostálem a Doškem. Hned v prvním kole závod skončil pro Formana, který ještě před nájezdem na Stadion nezvládl jednu ze zatáček a skončil v záchytné zóně zahrabaný po nápravy. Mimo dráhu na chvíli skončil také jeden z nováčků v seriálu Václav Kobl, kterému se ale podařilo vrátit se zpět do boje.
 
Zatímco Rosinovo první a Dostálovo druhé místo platilo i nadále, všechny další pozice se kolo po kole měnily. Velice pohledné byly souboje mezi Gottwaldem, Doškem, Vršinským, Brejlou a Matějovským. Z deváté pozice na startu postupoval vpřed I Janák a brzy už byl pátý za Doškem. Na konci brněnské cílové rovinky ho pak na brzdy nekompromisně předjel a postupoval dál. O dvě kola později se na stejném místě úplně stejně vypořádal i s Gottwaldem a byl už třetí. Zdálo se, že jeho velkou výhodou bylo, že jede bez hmotnostního handicapu, navíc nedělal chyby. V devátém kole došlo ke kolizi mezi Vršinským a Matějovským. Poté, co se vozy po divokých piruetách zastavily, Michal zůstal předními koly na trati a mohl v závodě pokračovat.
 
Vršinského ale musela vyprostit z kačírku odtahová služba a do závodu se vrátil se značnou ztrátou. V desátém kole se pak Dostál na konci cílové rovinky propracoval na vedoucí pozici. Jakoby předchozí klidnou jízdou ukolébal Rosinu ke ztrátě pozornosti a pak využil momentu překvapení. „Kdepak, vůbec se nedá říct, že bych se za ním vezl. Byla to docela dřina, ale Štefan pak udělal malou chybu v nájezdu na cílovou rovinku a tím jsem se mu přiblížil,“ líčil napínavou chvilku Dostál.
 
Za zmínku stojí ještě i výkon  Adama Lacka, který po nedokončeném dopoledním závodě startoval ze samého konce roštu a postupně se dostal až na čtvrtou pozici. Pak se ale na trati náhle objevil olej z proražené vany vozu Jiřího Skuly. Ten místo aby zajel mimo trať, pokračoval v jízdě a velká část dráhy byla najednou naprosto neprůjezdná. Rychlý verdikt vedení závodu vyslal na trať Safety Car, aby traťoví komisaři měli čas a bezpečí pro očištění povrchu dráhy a zasypání louží absorpčním materiálem. Jezdci mezitím ještě stihli trochu zamíchat pořadím, když na první místo pronikl Janák, druhý byl Rosina a třetí Lacko. Informace od lidí na trati ale mluvily o skutečně hodně vysoké míře znečištění a tak následoval jednoznačný povel ředitele závodu – červená vlajka a konec závodu. Jako definitivní pořadí platí v takovém případě podle řádů stav jedno kolo předtím. Proto znělo konečné pořadí hlavního závodu po 11 kolech Dostál, Janák a Rosina. Čtvrtý skončil Lacko, pátý Gottwald, šestý Došek a sedmý Jupa. Na stupních vítězů byli ještě vyhodnoceni i nejlepší junioři finálového víkendu, kterými byli Dostál, Rosina a Janák.
 
Nastal veliký kolotoč počítání a také odečítání, ale situace nakonec vyzněla vlastně jednoznačně. Štefan Rosina nasbíral letos celkem 244 bodů, od nichž se mu odečetlo 26 za nejslabší víkend na konci května v Brně. Jeho celkové skóre činí 218 bodů a to znamená, že stejně jako loni se stal absolutním vítězem celého ročníku poháru octavií a tedy i vítězem celého dvouletého projektu. Jiří Janák od celkově vyježděných 216 bodů musel odečíst 36 právě za tento brněnský víkend a konečné skóre 180 bodů mu zajistilo letošní celkově druhou pozici. František Došek nakonec získal 185 bodů, odečítá jen 22 za úvodní mostecký podnik a tím pádem má dohromady 163 body a tedy celkově třetí místo.
 
V následujících dnech bude majitele a organizátory poháru čekat práce na definitivní finalizaci podoby a podrobností nového poháru s novým vozem a veřejnost bude s tímto projektem brzy seznámena.
 
 
 
 Dušan Matouš – RING group a.s.
 
Fotografie, audio a video záznamy ze závodů Česká pojišťovna - Škoda Octavia Cup 2004 jsou na internetových stránkách www.cp.octaviacup.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose