www.car.cz
 

Egypt: Richard Sainct zahynul při Rallye faraónů
     Pavel Jelínek


Trojnásobný vítěz Dakaru a jeden z nejlepších světových motocyklistů Richard Sainct je mrtev. Jezdec týmu Gauloises KTM zahynul během právě probíhající Pharaoh Rally v Egyptě za dosud neznámých okolností.

Dlouho se mi zpráva o Dakaru nepsala takhle těžce. Sám jsem jezdce sice neznal, ale během posledního Dakaru jsme na startu měli hodně šancí se sejít, byl jsem u toho, když si, jako příslušník absolutní světové jezdeck elity, na svůj stroj lepil číslo 1. To všechno je pryč a Saincta, který měl jako jeden z mála jezdců šanci dohonit v absolutních motostatistikách Peterhansela, už na žádné trati neuvidíme.

Sainct havaroval v inkriminované etapě hned dvakrát. Po první nehodě se zvedl a pokračoval dál, druhá se mu stala osudnou. Když se dlouho neobjevoval v bivaku, pořadatelé po něm zahájili átrátní a nalezli jej vedle stroje už mrtvého. Celý tým KTM na znamení účasti ze soutěže odstoupil, motocyklový svět ztratil jednoho ze svých nejuznávanějších hrdinů.

Sainctova nehoda je dalším znamením toho, jak nebezpečné jsou dálkové soutěže v motocyklové kategorii i toho, že smrt si nevybírá ani mezi absolutně elitními jezdci. Z dalších, kdo kdysi sončili takto předčasně, jmenujme Gilese Lalaye, vítěze Dakaru 1989, který byl usmrcen na Rallye paříž - Kapské město 1992, nebo dakarského medailistu Johna Deacona, jenž zahynul na Master rallye 2000.

Oprvadu těžko lze v této fázi spekulovat nad tím, zda tato nešťastná událost urychlí to, o čem se začíná mluvit, totiž obecné snižování zdvihového objemu (a tím i výkonu a ryclosti v této kategorii) a obecné preferování kategorie do 450 ccm. Bývá vša pravidlem, že tragická smrt příslušníka světové špičky odpovědné činovníky myšlenkám na změnu regulí přivádí...

Tak příště o Dakaru snad už něco veselejšího...

Jiří Vintr, pro www.car.cz
 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose