www.car.cz
 

Tomáš Enge poznává zámořskou IRL
     tisková zpráva


Tomáš Enge se v průběhu prvního závodního víkendu IRL musí učit mnoho věcí a v prvních dvou dnech pracoval s týmem Patrick Racing na nastavení vozu pro závod. Český jezdec odstartuje do svého premiérového závodu IRL v California Speedway z 19. místa.

California Speedway hraje v Engeho kariéře zvláštní roli, protože minulý rok tam jel poprvé na oválu a tento víkend tam s týmem Patrick Racing debutuje v závodu série IRL. Enge, první český jezdec ve formuli 1, znovu píše historii, neboť bude prvním Čechem, který nastoupí do závodu IRL. První dva dny jízd představovaly ideální příležitost k získání dalších zkušeností. Enge před tímto víkendem s týmem Patrick Racing dvakrát testoval, ale nikdy neměl šanci jet ve skupině vozů.
 
V prvním dnu zajel Enge 18. čas a odjel celkem 73 kol. V sobotním tréninku byl 19. a stejná příčka mu patřila i v kvalifikaci. Z jezdců Chevroletu byl nejrychlejší Ed Carpenter, který skončil na  11. místě. Závěrečný zahřívací trénink byl velmi povzbudivý, protože Enge byl s nastavením pro závod velmi spokojen a dokonce zajel rychlejší čas než v kvalifikaci.  
 
V IRL se v pátek jedou dva devadesátiminutové tréninky, ovšem jezdci jsou v nich rozděleni do dvou skupin a každá z nich má polovinu tohoto času tedy 45 minut. Na dvě skupiny je rozdělen rovněž sobotní ranní trénink, v kvalifikaci pak je každý jezdec na trati sám a k dispozici má dvě měřená kola. Vítězem kvalifikace se stal Helio Castroneves, který získal třetí pole position v řadě. Smůlu měl lídr šampionátu Tony Kanaan, který pro technické problémy nenastoupil do kvalifikačního kola a do závodu odstartuje z konce startovního pole. Kanaan může už tento víkend rozhodnout o titulu, stačí mu dojet na čtvrtém nebo lepším místě.
 
Tomáš Enge: „Byly to pro mě dva rušné dny, protože se stále všechno učím. V průběhu všech tréninků jsme se připravovali hlavně na závod. V pátek jsem měl poprvé šanci jet ve skupince vozů a už vím, jak to ovlivňuje chování vozu. Také jsem poznal, jak teplota vzduchu ovlivňuje nastavení, vše se liší proti tomu, na co jsem byl zvyklý. Celkově jsem spokojený se zlepšením, kterého jsme v těchto dvou dnech dosáhli. Mé kvalifikační kolo bylo za daných okolností dobré.
 
Zahřívací trénink byl velmi povzbudivý, protože jsme udělali změny v nastavení s ohledem na závod a jízdu ve skupině vozů. Vůz se choval velmi dobře a zajel jsem svůj nejlepší čas víkendu. V průběhu víkendu jsem se také učil spolupracovat s mým spotterem, kterým je Al Unser junior. Mým hlavním cílem pro závod je dojet až do cíle a naučit se tak co nejvíce. Očekávám rychlý závod, pokud vím, tak loni tady byla jen jedna žlutá fáze a tento rok to může být stejné.“
 
 
BPA 3.10 2004
oficiální stránky www.bpa.cz
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose