www.car.cz
 

Finále FIA Grand Turismo míří do Číny
     tisková zpráva


Finále letošního šampionátu FIA Grand Turismo se uskuteční daleko od italské Monzy, kde mistrovství končilo loni. Gétečka se totiž vracejí do Číny. Termínem závodu je dvanáctý listopad, místem pak Zhuhai International Circuit.

Jediný závod FIA GT se na trati jel v roce 1999, kdy zvítězili expiloti formule 1 Olivier Beretta z Monaka a Rakušan Karl Wendlinger s Chryslerem Viper stáje Oreca.

Podnik se bude vymykat obvyklé podobě zvané Super Racing Weekend, neboť v Asii se nepředstaví mistrovství Evropy cestovních automobilů.

Kalendář FIA GT tak je téměř úplný, schází jen potvrzení druhého závodu mimo Evropu, na dubajské trati ve Spojených arabských emirátech.

Promotér FIA Grand Turismo Stéphane Ratel při podpisu smlouvy v čínském Beijingu jen zářil. „V roce 1994 jsem patřil do štábu, který připravoval první mezinárodní závod v Číně a rok poté i v Šanghaji. Můžu se tak považovat za jednoho z průkopníků motorsportu v této zemi,“ řekl Ratel.

Poznamenal, že motorsport prožívá v Číně veliký rozmach, což je dobrý předpoklad pro úspěch FIA Grand Turismo. Jeho burácení v Zhuhaji bude předcházet premiéra formule 1 v Číně, která je přiopravena na 26. září v Šanghaji.

Závod FIA GT se pojede v obvyklém formátu, tedy na 500 kilometrů, nejdéle pak na tři hodiny.

Okruh v Zhuhaji, který funguje od roku 1996, měří 4,3 km, jezdce čekají čtyři levé a deset pravých zatáček, nejdelší rovina měří 900 metrů. V boxech je čtyřicet garáží.

Martin Straka, Sport + pro AMD Brno
 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose