www.car.cz
 

Petr Bílek přes psychický tlak rallyecrosovým mistrem
     Pavel Jelínek


PETR BÍLEK MISTREM ČR PRO ROK 2004

Petr Bílek mohl o uplynulé sobotě rozhodnout o svém premiérovém titulu mistra ČR. I přes osmibodový náskok na Pavla Hlaváče bylo vše otevřené. Věděl to i Petr: „Obavy samozřejmě byly. Nikdy nevíš, co tě potká za první zatáčkou.“
 
Hned ráno Petra „povzbudil“ i jeho soupeř v boji o titul, Hlaváč. Slova o dvou nedokončených rozjížďkách a promarněné šanci na titul nelze nazvat jinak než psychickým tlakem. On sám zřejmě věděl, že pokud Bílek dojde do A finále, bude rozhodnuto.
Sobota začala volnými tréninky, kde byl Bílek třetí, což bylo vzhledem k důležitosti závodu dobré. Po měřených trénincích ale zažil šok. „Nejel jsem rychle, tak jsem si říkal, že asi tak třetí místo. Ale já byl šestý. Podle pořadí jsou celé ty výsledky nějaké divné,“ kroutí hlavou. Ale Hlaváč skončil až za ním – a to bylo v ten den nejdůležitější.
 
V prvních rozjížďkách Petr navzdory psychickému tlaku předvedl perfektní start, ze třetího místa předjel v první zatáčce Veverku i Kotka a vedení udržel až do cíle. Celkově byl necelou vteřinu za Čermákem. Podle Petrova bratra Tomáše v té době ještě neměl tolik svázané ruce vidinou titulu. „V druhé sérii to bylo horší,“ pokračuje Petr. „Nepovedl se mi start, jel jsem druhý a v jedné zatáčce mě předjel Kotek. Potom mi Veverka na šotolině zašpinil okno, tak jsem nic neviděl. A nakonec jsem udělal hodiny v místě, kde bylo moc vody a bláta.“ Nervozita už začala pracovat. „Určitě jsem byl nervózní více než kdy jindy,“ připouští Petr. Třetí série znamenaly třetí místo, součet bodů Petra vynesl na čtvrté místo na startu.
 
Ač měl pravděpodobně lepší pozici Hlaváč z páté pozice, Petr se snažil zůstat klidný. „Já jsem nic neočekával a o to to bylo lepší. Říkal jsem si, že je dobré si udržet to čtvrté místo.“ Hned po startu proběhl, jako letos již mnohokrát, souboj „dveře na dveře“ s Hlaváčem. Bílek odstartoval a jel na vnitřek první zatáčky, kam ho ale Hlaváč nechtěl pustit. „Já mu to před startem říkal, že se budu strkat na vnitřek, tak aby si dával pozor, což asi nevyposlechl do konce a stalo se, co se stalo,“ vzpomíná vojkovský jezdec dnes. Nakonec se před Hlaváče přece jenom dostal, ale hned v první zatáčce se ho soupeř snažil otočit do protisměru. Zdálo se, že bude konec, ale Petr situaci ustál a rozhodl se bojovat.
 
„Nezbývá ti nic jinýho, než sešlápnout plný plyn a ujet,“ uvědomil si a nechal Hlaváče za zády. Po chvíli dojel další felicii. Byla to Kotkova, kterému se celý den dařilo díky nejvhodnějším pneumatikám. Hodinu před finálovými jízdami však přestalo pršet a na finále byly tyto pneumatiky již nevhodné. Petr se dostal vedle něj a bok po boku se řítili do následující zatáčky. Kotek se jej snažil vystrčit na trávu, ale Bílek neslevil. Bylo jasné, že do zatáčky se dva nevejdou, už bylo pozdě i na brždění. Jeden z nich musel skončit. Situaci nezvládl účastník ME Kotek a zastavil se až v záchytné zóně. Bílá felicie pak začala stíhat Veverku. Na suchu by asi nebyl nepřekonatelný problém jej předjet, ale na mokru se nedalo jet za ním. Na šotolinové části to prostě není reálné.
 
„Nějak jsem si uvědomil, že jsem třetí a to stačí,“ vzpomíná Petr na okamžik, kdy se rozhodl zvolnit. Do cíle dojel na třetím místě a mohlo se slavit. K rakouskému titulu přibyl i český a zónový, který byl tvrdě vybojován v souboji s Kotkem. Dalším ohodnocením je vítězství v České tofeji juniorů, která je vypsána pro mladé jezdce do pětadvaceti let. Hned po dojezdu začal na Petra dost nevybíravým způsobem slovně útočit jeden z Hlaváčových mechaniků. Hlaváč se ale zachoval spravedlivě a řekl mu, ať si to odpustí. Věděl, že Bílek nic „špinavého“ neudělal. Po vyhlášení v České Lípě následoval odjezd domů a oslavy do časných ranních hodin.
 
Posledním závodem bude pro Petra listopadové setkání mistrů v Sosnové. Láká ho, že změří síly s domácí motoristickou špičkou a věří, že bude rychlejší než nějaké „wéercéčko“. Samozřejmě nezapomněl poděkovat všem fanouškům. „Děkuji za podporu, za gratulace a ať jim to vydrží,“ vzkazuje příznivcům. Nezapomněl poslat vzkaz ani soupeřům, kterých bude v sezóně 2005 určitě více: „Těšte se!“
 
 
Martin Singr

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose