www.car.cz
 

Premiérové prvenství Milana Svobody v Násedlovicích
     Pavel Jelínek


Příjemnou tečkou za letošní úspěšnou sezónou pelhřimovského jezdce Milana Svobody bylo jeho vítězství v premiérovém závodě do vrchu, konaném na kopci  u jihomoravských Násedlovic na Kyjovsku, známých dosud spíše třeba dančí oborou. Jezdec sice závod pojal především jako test, ale i jako dokončení mnohaměsíčního nastavování telemetrie na jeho voze Reynard 032.
 
Kopec je to krásný, technický a s perfektním novým povrchem. Trať neznal nikdo a my jsme pojali tuto záležitost jako dokončení půlročního úsilí s telemetrií na našem autě, takže tomu odpovídaly i přípravy, a to byl i hlavní důvod našeho startu. V pátek večer jsem si kopec asi pětkrát projel, ale pak tam začalo jezdit moc aut, tak jsem toho raději nechal.
 
Věděl jsem, jak na sebe navazují zatáčky a to bylo hlavní. Nešlo nám o zajetí nejlepšího času, spíše o pravidelnost – zajet všechny jízdy s minimálním rozdílem a pak vyhodnotit data z počítače,“ vzpomínal jezdec na poslední kopec sezóny.
 
 
Od jeho Reynardu 032 odlétávaly při všech jízdách obrovské gejzíry vody. Právě celodenní déšť značně znepříjemnil život závodníkům i divákům, kterých se přesto sešlo poměrně dost. Naopak jezdců ale přijelo poněkud méně než spolupořadatelé z FMS předem avizovali. V součtu obou dvou závodních jízd na 2200 metrů dlouhé trati nakonec Milan Svoboda dosáhl suverénně nejlepšího času 1:11,65 minuty, když neměl na trati rovnocenného konkurenta. Druhý Jiří Sedláček s BMW M3 na něj ztrácel již skoro 5 sekund. Pro třetí místo v absolutním pořadí si pak dojel Eduard Patera se Subaru Impreza, který ztrácel další sekundu.
 
„Počasí bylo velmi nepříjemné pro všechny zúčastněné závodníky i mechaniky. Zvláště však pro tým lidí, který celý závod zajišťovali. Škoda, že nepřijeli ostatní kluci, se kterými se potkáváme na jiných závodech, přišli jsme tím o možnost porovnání nastavení auta, výběru pneumatik, atd.,“ podotkl Svoboda a pokračoval: “ S autem jsme měli problém s nedostatkem výkonu, ale do poslední jízdy se nám tato věc podařila odstranit, i když na tom povrchu ten výkon potřeba nebyl. Ale přeci jen má člověk lepší pocit, když auto funguje tak jak má. Vyzkoušeli jsme také náš nový autobus a jeho funkčnost v nepříznivém počasí. I v tomto případě jsme mohli být spokojeni.“
 
Závodník, který již má na svém kontě desítky, či spíše stovky startů v závodech do vrchu i na okruzích a ještě dříve i na motokárách, pochválil také pořadatele z ARC Kyjov : „Co se týče organizace závodu, tak musím objektivně říci, že jsem byl docela mile překvapen, jak některé věci fungují a jak je organizace zvládnuta; i když samozřejmě nedostatky byly. Ale vzhledem k počasí, které bylo pro tento kraj netradiční, se tyto nedostatky dají zohlednit. Konkrétně jsem třeba ještě nikde nezažil, že by okamžitě po projetí cílem přišla na můj telefon zpráva ve formě SMS s uvedeným časem.
 
Pak se dá pořadatelům prominout, že nedávají každému jezdci tištěné výsledky tak, jak je tomu zvykem na slovenských závodech, lze si je přečíst na informační tabuli. Dále bylo velmi dobře zajištěno ozvučení depa (a ostatně i snad skoro celé trati) pro předávání informací jezdcům a týmům i s komplexním celodenním komentářem o právě startujících vozech. Mile mně překvapilo i startovní pole, kde bylo možno vidět mnoho pěkných a na úrovni připravených aut. Vyhlášení vítězů bylo také na úrovni - starostka obce Násedlovice předala spoustu pěkných a hodnotných cen a závěrečný raut pak udělal hezkou tečku za závodem i  kopcovým závoděním v tomto roce.
 
Myslím, ze i přes nepřízeň počasí to byl velmi pěkný a povedený závod a smekám před každým, kdo dokáže zorganizovat takovouto akci,“ zakončil svůj chvalozpěv na nové pořadatele Svoboda.
 
Doplňme, že první ročník Slováckého kopce, připravený pořadateli z ARC Kyjov ve spolupráci s FMS, byl současně zkouškou na pořádání oficiálního závodu seriálu mistrovství České republiky v závodech do vrchu. O zařazení do MČR se pořadatelé údajně ucházejí již od příštího roku.
 
Oficiální stránky týmu najdete na adrese: www.jscracing.cz.
Oficiální stránky seriálu závodů FMS: www.fms.cz
 
 
Pavel Jelínekwww.car.cz
Tisková informace J.S.C. Racing Pelhřimov
V Brně 19. října 2004
 
Výsledky - absolutní pořadí - Násedlovice 2004:
 
1.Milan Svoboda (Reynard 032) 1:11,65 min., 2. Jiří Sedláček (BMW M3) 1:16,58, 3. Eduard Patera (Subaru Impreza) 1:17,70,
4. Jakeš (Škoda Felicia) 1:18,50, 5. Krakovič (NF) 1:19,05, 6. Čermák (Citroën) 1:19,12.
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose