www.car.cz
 

Baumschlager triumfoval před 120.000 fanoušky a porazil VŠECHNY naše WRCaře.
     Pavel Jelínek


Oba dva vedoucí RC Mühlviertel a hlavní organizátoři celé akce, Christian Weissengruber a Ferdinand Staber, mají mnoho důvodů ke spokojenosti: „Byla to výhra pro celý rallye sport v obou zemích. Bylo správné, že jsme pozvali naše české přátele, abychom společně zorganizovali mistrovský závod a také je dobře, že jsme celé akci dodali status Evropského mistrovství, aby tím byl zajíštěn start pro WRC automobily. Za pozornost jistě stojí zmínit velice disciplinované chování fanoušků z obou zemí, jsme za to moc vděčni. Totéž platí také pro více než 500 spolupracovníků a pomocníků při organizaci IQ Jänner Rallye, což také přispělo k tomuto úspěchu,“ objasnil v zasoupení Christian Weissengruber.

Fanoušci nemusí litovat, že se přijeli podívat. Viděli jeden z nejlepších rallye závodů při obtížných, zimních podmínkách. Sportovní lesk tomu dodal osamělý boj lva z Rosenau, Raimunda Baumschlagera, proti silnějším WRC automobilům z Čech, Slovenska a Polska. Pro Baumschlagera to bylo jedno z nejhezčích vítězství v jeho dlouhé a úspěšné kariéře: „Mohu pouze říci, že jsem šťastný, ale zároveň také unavený. Ty dva dny mě dorazily. Bylo neobyčejně těžké jet stejnoměrně a bez chyb v takto těžkém terénu a být zároveň co nejrychlejší. Moji konkurenti, na špici s Janem Kopeckým, mě hnali až do extrémů. Že jsem zvítězil s mým ojetým Mitsubishi nad WRC automobily mě těší obzvláště.“

Jan Kopecký, který neúnavně útočil na Baumschlagera, je férový soupeř: „Musím Raimundovi pogratulovat. První místo si díky své vyrovnané jízdě na sněhu a ledu jistě zaslouží.“ Václav Pech mladší a Tomáš Enge zpestřovali závod mnohými zvraty ve výsledcích. Pech se zpozdil při sjetí z vozovky a také při otočce na střechu, Enge se pětkrát umístil na prvním místě při RZ, ovšem ztratil více než čtyři minuty kvůli problémům s převodovkou. Polák Kuzaj, který byl dlouho na druhé příčce, musel ukončit závod po 9. RZ.

Beppo Harrach, jenž poprvé soutěžil ve skupině A, najel již při 1. RZ na sněhem pokrytý obrubník. Za zmínku stojí také výkon místního matadora Bernharda Jahna, který skončil 12. a také Johanna Holzmüllera na 13.místě.

O mnohem sportovnější utkání se utkali rakouští piloti skupiny N. Poté, co se kvůli sjezdům z vozovky docela razantně propadli německý mistr Hermann Gassner a slovenský mistr Tibor Cserhalmi, začali mezi sebou celkem slušně bojovat Ernst Haneder, Karim Pichler, Martin Zellhofer, Kris Rosenberger a Franz Wittmann mladší. Zellhofer musel závod vzdát, Wittmann se po sjezdu z trati ke konci závodu propadl hluboko na dno. Konečné rozhodnutí o vítězi ve skupině N padlo až při poslední rychlostní zkoušce v Aisttal.
Nejúspěšnější  Čech

Kris Rosenberger si zajistil vítězství ve skupině N čtvrtým nejlepším celkovým časem před piloty Karimem Pichlerem a Ernstem Hanederem. “Čekal jsem na závěrečný útok až na RZ v Aisttalu a to se teď očividně vyplatilo,“ radoval se Rosenberger ze svých prvních bodů v mistrovství s novým Subaru.

Hodnocení dieselů dopadlo nejlépe úspěchem mladého Salcburčana Manfreda Pfeiffenbergera (Seat) před Hannesem Danzingerem a Christianem Lippitschem (oba s VW). Výherce poháru Andreas Waldherr vzdal rezignovaně závod po mnoha sjezdech z trati.

Poprvé OSK vypsané Mistrovství juniorů přineslo úspěch Marcusi Leebovi (Citroen Saxo) z Korutan. Za ním skončil Čech Vitásek (Honda) a oba Rakušané Oliver Apferthaler (Honda) a Markus Weissengruber (Citroen).

Konečný stav IQ Jänner Rallye 2004 po 17 rychlostních zkouškách:
Pech těsně před kotoulem na skvělém záběru od Pavla Kacerovského
1. Raimund Baumschlager/Klaus Wicha A/D Mitsubishi 3:01:56,6
2. Jan Kopecky/Filip Schovanek CZ Skoda WRC + 1:14,5
3. Vaclav Pech/Petr Uhel CZ Ford WRC + 3:56,0
4. Tomas Enge/ Petr Gross CZ Ford WRC + 4:25,1
5. Jozef Beres/Jaroslav Palivec SK/CZ Hyundai WRC + 6,19,5
6. Kris Rosenberger/Sigi Schwarz A Subaru 1. Grp N + 7:12,2
7. Karim Pichler/Markus Seifried A Mitsubishi 2. Grp N + 7:23,9
8. Ernst Haneder/Tamara Jabornig A Mitsubishi 3. Grp N + 7:47,5
9. Hermann Gassner/ K.Thannhäuser D Mitsubishi 4.Grp.N + 11:45,3
10. Emil Triner/Milos Hulka CZ Seat WRC + 11:55,2
11. Martin Prokop/Jan Mozny CZ Skoda WRC + 13:18,8
12. Bernhard Jahn/ Petra Jahn A Subaru + 19:01,0
13. Johann Holzmüller/St. Langtaler A Mitsubishi + 20:15,8


Umístění na prvním místě: Kopecký 6x, Enge 6x, Baumschlager 3x, Chvojka a Pech po jednom
S milými gesty se s Rakouskem rozloučil bývalý mistr světa v rallye, Stig Blomqvist. Před odjezdem stačil ještě navštívit zástupce hlavního sponzora 22. IQ Jänner Rallye, pana obchodního radu Julia Stiglechnera v nemocnici v Linci, který se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit „vlastní“ rallye.

Stav T-Mobile mistrovství v rallye po prvním z osmi závodů:

Skupina A: 1. Raimund Baumschlager 12 bodů, 2. Jan Kopecký 10, 3. Václav Pech 8, 4. Tomáš Enge 7, 5. Jozef Bereš 6, 6. Emil Triner 5, 7. Martin Prokop 4, 8. Bernhard Jahn 3, 9. Johann Holzmüller 2, 10. Gottfried Kogler 1 bod

Skupina N: 1. Kris Rosenberger 12 bodů, 2. Karim Pichler 10, 3. Ernst Haneder 8, 4. Hermann Gassner 7, 5. Jan Štěpánek 6, 6. Kris Marti 5, 7. Štajf Vojtěch 4 body Hodnocení díeselů: 1. Manfred Pfeiffenberger 12 bodů, 2.Hannes Danzinger 10, 3. Christian Lippitsch 8, 4. Martin Fischerlehner 7 bodů

Mistrovství republiky mezi juniory: 1.Marcus Leeb 12 bodů, 2.Richard Vitásek 10 bodů, 3. Oliver Apferlthaler 8, 4.Markus Weissengruber 7 bodů.

Další T-Mobile mistrovství se koná 2.a 3. dubna při Pirelli Lavanttal-Rallye v Korutanech.
IQ-Jänner Rallye 2004, tisková služba

Armin Holenia, tel. +43 664 201 27 00

ve Freistadtu, 10. ledna 2004


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose