www.car.cz
 

Michal Bursa - loučení se sezónou v nejlepší desítce
     1.1.2000 00:01 - tisková zpráva


Michal Bursa se o uplynulém víkendu rozloučil s letošní sezónou desátým místem ve finálovém závodě šampionátu BMW Motorrad BoxerCup. Toto desáté místo mu přineslo dalších šest bodů, jenž ho s konečnou platností dostaly mezi dvacítku nejlepších jezdců tohoto vysoce prestižního pohárového šampionátu, který je součástí několika evropských závodů Grand Prix.
 
 
K poslednímu závodu této sezóny se tým KL Intermoto Czech Republic, tedy tým v jehož barvách Michal Bursa nastupuje do letošního šampionátu továrny BMW, vydal do daleké Valencie, kde se konal nejen poslední závod špičkově dotovaného poháru, ale i poslední závod s motocykly BMW R 1100S. Od příštího roku totiž bude pracovním materiálem zcela nový „naháč“ K 1200R.
Závodní víkend, jenž měl na programu po jedné kvalifikaci v pátek a v sobotu a závod opět až v neděli, přinesl první problémy již v páteční kvalifikaci. Tyto problémy se tentokrát netýkaly motocyklu, ale samotného jezdce, na kterém byla dlouhá pauza mezi závody znát. Přesto mohl být velmi unavený Michal se čtrnáctým místem spokojený. V sobotní části kvalifikace Michal Bursa svůj nejlepší čas opět vylepšil, a přestože se dokázali před našeho jezdce ještě dostat tři soupeři, vybojoval si Michal opět solidní postavení na startu závodu, které mu dávalo možnost bojovat o bodované umístění.
 
V samotném závodě, do kterého Michal Bursa snad již tradičně špatně odstartoval, se jediný český zástupce v tomto poháru postupně propracoval až na jedenácté místo. Z tohoto místa byl sice později skvěle jedoucím Franzem Aschenbrenner odsunut, ovšem již po několika kolech byl díky odstoupení dvou soupeřů zpět ve hře o prestižní Top Ten. Michal Bursa od poloviny závodu sváděl tvrdý boj ve čtyřčlenné skupině, ve které byli kromě Bursy i Kanaďan Oliver Jervis, Belgičan Dirk Buylinckx a José Barresi z daleké Venezuely. Souboj kolo na kolo, doplněný mnoha předjížděcími manévry, trval až na cílovou pásku.
Michal Bursa nakonec projel cílem jako desátý jezdec bodující do poháru BMW a zisk dalších šesti bodů ho s konečnou platností posunul do první dvacítky celkového pořadí BMW Motorrad BoxerCupu 2004, ve kterém skončil na 17. místě.
 
  Michal Bursa:
Do závodu jsem snad už tradičně špatně odstartoval. Musel jsem v prvním kole předjíždět několik soupeřů, abych se dostal zpět na startovní pozici. Během úvodních kol jsem pak postupně zdolával jednoho soupeře za druhým a dostal se až na jedenácté místo. Pak však začal opět vadnou výkon motoru. Je to problém všech těchto motocyklů, které po několika kolech začínají ztrácet svou sílu. Přesto jsem se nevzdával vidiny desátého místa. Je pravda, že mi pomohlo odstoupení dvou jezdců, ale s těmi dvěma Američany a Buylinckxem jsem si pěkně zazávodil. Škoda, že jsem se nedokázal udržet Aschenbrennera, se kterým jindy normálně závodím. Pak by to bylo ještě lepší. Se závodem, ale i s výsledkem jsem spokojený. Dostal jsem se na sedmnácté místo celkové klasifikace, to je pozice, ve kterou jsem již nedoufal.
Sezóna se zlomila na německém Sachsenringu, kde jsem konečně dostal správnou CDI jednotku. Pak přišly závody, kdy jsem se bez problémů dokázal umístit na bodovaných pozicích. Německo třináctý, do Anglie jsem nejel, Brno jedenáctý a nyní desátý. Škoda, že již končí sezóna. Pro příští rok  jsou v BMW Cupu naplánované nějaké změny, především to bude jiný motocykl, který již nebude „boxer“. Bude také pozměněn systém vlastnění motocyklů, od příštího roku by měla všem poskytnout motorky přímo továrna a každý jezdec by si tu svou motorku měl vylosovat přímo před jednotlivými závody. Vše bude samozřejmě za větší startovné, ale chtěl bych se opět této série zúčastnit.
 
 
 
 

Petr Štola

Tisková zpráva č. 08/2004
 

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose