www.car.cz
 

Mitsubishi a Nissan odkryly plány pro Dakar 2005
     Pavel Jelínek


V předvečer oznámení trasy nového ročníku dal o sobě vědět dva největší favorité kategorie automobilů, týmy Mitsubishi a Nissan. Oba nasadí na Dakar 2005 nové speciály s hvězdnými posádkami. Vozidla jsou řečí čísel velmi podobná, a tak na trati mohou rozhodovat maličkosti.

Tým Mitsubishi Ralliert je nejúspěšnějším výrobcem posledních let, od roku 2001 nezná Dakar jiného vítěze. Na start se postaví pět továrních vozů a devět vozů klientských týmů. Sestava Mitsubishi bere dech a navšech postech uvidíme skutečné hvězdy. Elitními posádkami budou stephane Peterhansel a Jean-Paul Cottret, loňští vítězové, dále pak Hiroši Masuoka a Andreas Schulz, vítězové z let 2002 a 2003. Hned za nimi pojednou Luc Alphand s Gillesem Picardem (pro Alphanda se jedná o návrat k vozu Mitsubishi po 6 letech) a motocyklový vítěz z roku 2004 Juan Roma s navýsost zkušeným a kompetentním kopilotem v osobě Henryho Magne. Dakarská amazonka Andrea Mayer bude tentokrát pilotovat Mitsubishi L200 a navugovat ji bude Jean-Michel Polato.

Nové Mitsubishi Pajero Evolution MPR 11 je další evolucí tolik úspěšného typu z let 2003 a 2004. Je poháněno vidlicovým šestiválcem o objemu 4 litry. Zlepšil se točivý moment motoruu, ale zejména jízdní vlastnosti, stabilita a snížilo se těžiště vozu.

Tým Nissan nasazuje na Dakar v továrním týmu tři úplně nové pickupy 2005, na nichž je až 80% dílů nových. Tým si pochvaluje výborné testování, výkonové i hmotnostní parametry jsou na úrovni Mitsubishi, i u Nissanu slouží k pohonu vidlicový čtyřlitrový šestiválec ve spojení se šestistupňovou sekvenční převodovkou.

Posádky Nissanu jsou hvězdné: Ari Vatanen bude poprvé startovat s Tizianem Sivierem na sedačce spolujezdce. siviero, který je celoživotním parťákem Mikiho Biasiona tak neodolal vábení továrního týmu a opouští tak kabinu kamiónu Iveco. Druhou posádkou budou Colin McRae s Tinou Thoerner (vcelku očekávaně) a třetí jihoafrická hvězda Giniel de Villiers s Jean-Michelem Larquinem, velezkušeným francouzským navigátorem.

Všechny tyto hvězdy můžete osobně vidět s námi a setkat se s nimi, pokud posílíte naši dakarskou výpravu! Více na jiném místě.

Jiří Vintr , www.car.cz

 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose