www.car.cz
 

OMV posiluje kapitálovou základnu
     3.12.2004 17:46 - tisková zpráva


OMV posiluje kapitálovou základnu emisí nových akcií a vyměnitelných dluhopisů pro financování dalšího růstu

- OMV navyšuje základní kapitál cca o 1 miliardu EUR emisí nových akcií a vyměnitelných dluhopisů
- Výnos bude použit na refinancování akvizice společnosti Petrom a posílení kapitálové základny pro další růst
- OMV posiluje pozici konsolidátora v regionu střední a východní Evropy

Společnost OMV plánuje navýšit základní kapitál emisí akcií a vydat vyměnitelné dluhopisy za účelem refinancování akvizice 51% podílu ve společnosti Petrom a posílení kapitálové základny pro další expanzi na klíčových trzích. Po započítání aktiv společnosti Petrom se OMV stane největší středo- a východoevropskou ropnou a plynárenskou společností co se týče celkových prokazatelných zásob a objemu těžby, rafinérské kapacity a objemu prodaných ropných produktů. Akvizice společnosti Petrom bude pravděpodobně uzavřena na konci tohoto nebo na začátku příštího roku.

Navýšení kapitálu a emise vyměnitelných dluhopisů
Představenstvo společnosti OMV Aktiengesellschaft, se souhlasem dozorčí rady, se rozhodlo navýšit základní kapitál společnosti OMV emisí až 3 milionů nových kmenových akcií. Navýšení kapitálu bude mít podobu zaručení předkupního práva stávajícím akcionářům, kteří budou moci upsat jednu novou akcii za každých devět akcií OMV, které vlastní v současné době. Držitelé nových akcií budou mít právo na výplatu dividend za účetní rok 2004 v plné výši. Maximální emisní kurs byl stanoven na 250 EUR.

Představenstvo společnosti OMV Aktiengesellschaft, se souhlasem dozorčí rady, se dále rozhodlo vydat až 2 miliony vyměnitelných dluhopisů o celkové nominální hodnotě až 550 milionů EUR. Každý dluhopis bude vyměnitelný za jednu akcii společnosti OMV Aktiengesellschaft. Splatnost vyměnitelných dluhopisů byla stanovena na 4 roky, s minimálním kuponem 0 % a maximální konverzní cenou 350 EUR. Emise směnitelných dluhopisů bude mít podobu zaručení předkupního práva stávajícím akcionářům, kteří budou moci upsat dva dluhopisy za každých 27 akcií OMV, které vlastní v současné době.

Emisní kurs nových akcií a prodejní cena dluhopisů bude stanovena po uplynutí lhůty k úpisu přibližně ke dni 16. prosince 2004. Oba cenné papíry budou obchodovány na burze cenných papírů ve Vídni.

Manažery emise budou Deutsche Bank, Erste Bank a Merrill Lynch.

Finanční ředitel společnosti OMV David Davies řekl: „Emisí akcií a vyměnitelných dluhopisů získáme přístup k finančním prostředkům od investorů, budeme moci diversifikovat zdroje financování a udržovat finanční flexibilitu v průběhu cyklických výkyvů na trhu. Emise také zlepší výchozí pozici společnosti OMV pro další profitabilní růst na klíčových trzích.”

Generální ředitel společnosti OMV Wolfgang Ruttenstorfer poznamenal: „Navýšení kapitálu nám pomůže v dalším růstu a zlepšování efektivnosti. Jako přední ropná a plynárenská společnost ve střední a východní Evropě máme dobré předpoklady pro další posilování naší pevné pozice v tomto regionu.”

Aktivní vůdce na atraktivním středo- a východoevropském trhu
Po akvizici 51% podílu ve společnosti Petrom dosáhne společnost OMV 18% tržního podílu v prodeji ropných produktů v dvanácti zemích podunajské oblasti od Německa po Rumunsko, která je pro OMV klíčovým trhem.

Akvizice společnosti Petrom
Uzavření transakce se očekává na konci tohoto nebo na začátku příštího roku. Společnost OMV poté zaplatí 669 milionů EUR za 33,34% podíl ve společnosti Petrom, který prodává rumunská vládní privatizační agentura. OMV zároveň zvýší svůj podíl ve společnosti Petrom na 51 % navýšením jejího základního kapitálu o dalších 830 milionů EUR. Tato kapitálová injekce bude sloužit k financování budoucích investic společnosti Petrom. Po dokončení akvizice bude vlastnická struktura společnosti Petrom následující: OMV 51,00 %, rumunské Ministerstvo hospodářství a obchodu 40,74 %, EBRD 2,03 % a akcie na volném trhu 6,23 %.  Po dokončení akvizice zahrne OMV společnost Petrom do svých konsolidovaných účetních výkazů.


Toto sdělní nepředstavuje nabídku ani výzvu k úpisu nebo koupi cenných papírů. Nabídky obdržené před začátkem oficiální lhůty k úpisu budou odmítnuty. Toto sdělení není vydáno v USA a není určeno k šíření osobám na území USA nebo obecně dostupným tiskovinám v USA. Toto sdělení nepředstavuje nabídku prodeje cenných papírů v USA. V USA neproběhne žádná nabídka prodeje cenných papírů. Předmětné cenné papíry nejsou registrovány v souladu se zákonem o cenných papírech (U.S. Securities Act) z roku 1933 ve znění pozdějších předpisů a nesmí být prodávány na území USA bez registrace nebo udělené výjimky z registrace ve smyslu uvedeného zákona.

Prospekt cenného papíru byl vydán v souladu s rakouským zákonem o burze cenných papírů (Börsegesetz) a zákonem o kapitálových trzích (Kapitalmarktgesetz) a je k dispozici u OMV Aktiengesellschaft, Otto-Wagner-Platz 5, A-1090 Vienna, a Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, Graben 21, A-1010 Vienna. Byl oficiálně zveřejněn ve věstníku (Amtsblatt zur Wiener Zeitung) podle § 10/2 zákona o kapitálových trzích dne 1. prosince 2004. V souvislosti s nabídkou cenných papírů vydávaných OMV Aktiengesellschaft jsou směrodatné pouze informace uvedené v tomto prospektu cenného papíru.

Skupina OMV Aktiengesellschaft je největším rakouským průmyslovým podnikem s veřejně obchodovatelnými akciemi. V roce 2003 vykázala výnosy ve výši 7,64 miliardy EUR a měla 6 137 zaměstnanců. V současné době dosahuje tržní kapitalizace okolo 5 miliard EUR. Provozuje průzkum a těžbu v pěti hlavních oblastech na celém světě a plánuje do roku 2008 zdvojnásobit produkci ropy a zemního plynu na 160 000 barelů ropného ekvivalentu za den. Skupina OMV vlastní významné podíly ve třech rafinérských komplexech v Rakousku a jižním Německu, dva z nichž jsou spojené s petrochemickými závody.

Prodává ropné produkty ve 12 zemích střední a východní Evropy (Rakousku, jižním Německu, Maďarsku, České republice, Slovenské republice, Rumunsku, Bulharsku, Srbsku a Černé hoře, Slovinsku, severní Itálii, Chorvatsku a Bosně a Hercegovině). OMV si vytyčila za cíl zdvojnásobit podíl na trhu ropných produktů ve střední a východní Evropě z 9 % v roce 2001 na 20 % do roku 2008. Skupina OMV rovněž nepřímo vlastní 25% podíl ve společnosti Borealis A/S, která je předním výrobcem polyolefínů. Plynárenská divize společnosti OMV přepravuje, skladuje a dodává zemní plyn zákazníkům v Rakousku a sousedních zemích. OMV také vlastní 10% podíl v maďarské ropné a plynárenské společnosti MOL.


OMV

Hana Laníková, Praha 


 
 
Fotogalerie:   OMV Waldviertel Rallye 2004 od Ivo Nesrovnala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose