www.car.cz
 

Největšími šoumeny v Praze Triner, Valoušek a Trojan.
     4.12.2004 18:09 - Pavel Jelínek


Vítězem jubilejního již desátého ročníku Pražského rallysprintu, který v sobotu 4. prosince tradičně zakončil soutěžní automobilovou sezonu v Česku, se stal mistr sprintů Václav Pech. Ve startovním poli sice chyběl mistr  republiky Jan Kopecký,  či Roman Kresta i bratři Vojtěchové, nicméně  účast byla velmi slušná.

Hlavně desítka vozů WRC těšila  tisíce  diváků, kteří nebyli  ani příliš  promzrlí, jako v některých minulých letech. Akci totiž vyloženě přálo počasí.

Druhé místo za Pechem na akci, známé i tím, že při ní se v sedačkách pro spolujezdce objevují různé celebrity, obsadil  nakonec Pavel Valoušek s dalším Fordem Focusem WRC. Pěkný bronz  patřil Emilovi Trinerovi se SEATem Cordobou EVO II, který navíc nešetřil smyky ani kolečky.

Pech měl hned ráno při nájezdu na rampu malou nehodu - praskl mu  nárazník a tak  v cíli poznamenal: "Byla špatně postavená. Ředitel závodu pan Mihule ale říkal, že když vyhraju, tak ho zaplatí. Jsem zvědavý, jak se k tomu teď postaví. Asi ale netuší, že stojí 70 tisíc...." Jinak byl Pech pochopitelně spokojen s  úspěšnou tečkou za  sezónou.

Zlínský dravec, označovaný i za nástupce Emila Trinera, Pavel Valoušek, v úvodu  dokonce s fosucem vedl, ale nakonec skončil druhý. Jel ale  naprosto skvěle a pro oko diváka: "Venca Strahov pojal více závodně, zatímco já jsem se snažil bavit lidi, aby z toho něco měli. Díky tomu jsme prohráli, ale jinak jsem si to užil a byly to super závody," poznamenal mladík, který  tak stříbrem úspěšně navázal  na nedávné prvenství na soutěži v okolí Hustopečí na jihu Moravy.

Podobně bavil  diváky i Emil Triner, který sice držel  druhé  až třetí místo, ale přesto jezdil i  velmi  efektně a vyvolával bouři výkřiků  spokojených fandů. Navíc se pohyboval na  druhém až třetím místě, i když startoval  se starší evolucí  cordoby. Hned po startu poslední erzety, která byla mimochodem velmi dobrým nápadem a  dalším zpestřením soutěže ( opět v lokalitě  u Strahova) to ale Emil nevydržel a vůz  roztočil do několika koleček. "Ani nevím, jestli jsem zůstal třetí. Měli jsme najeto asi pětatřicet vteřin, takže jsem si říkal, že když tam necháme dvacet, tak by to mělo vyjít. Chtěl jsem pobavit sebe i diváky, navíc svítilo sluníčko," usmíval se Emil Triner, kterému to nakonec  vyšlo i na medaili. A skvělé zážitky měl jistě i jeden z jeho sponzorů na  sedačce spolujezdce.

V Praze se po  loňské premiéře Fina Salonena opět představilo několik zahraničních borců. Nějrychlejším z nich by čerstvý člen továrního týmu Škoda Motorsport Fin Jan Paasonenem, který startoval  s produkčním vozem Mitsubishi Lancer v barvách  týmu Commerz Racing.

Celkově třetí muž celkové klasifikace letošního MS v produkčních vozech, jemuž titul unikl  až v posledním podniku a také šestý z Finské rallye, což byl  nejlepší výsledek   pro  Fabii WRC za její  dosavadní existenci,  v Praze obsadil těsně sedmé místo a druhé ve třídě PV. Stalo se tak ale až po  nějakých neupřesněných  úpravách výsledků- do té doby  ve třídě vedl .....  Josef Semerád pak prokázal své kvality a tuto třídu vyhrál, byť pouze o jedinou sekundu.

"Jel jsem hlavně pro zábavu a pro diváky. V jedné pravé zatáčce jsem lehce naboural, ale jinak bylo vše v pohodě," řekl Paasonen, který v polovně závodu jezdil s lehce omláceným levým předním blatníkem vozu. A který mimochodem zanechal dobrý dojem, takže  fandové  českého týmu ŠM se mohou těšit.

V Praze  se mimochodem objevil i další jeho konkurent z letošního  MS produkčních vozů  Brit Alistr McRae, bratr mnohem slavnějšího světového šampiona. Ten jel se Subaru Impreza a dojel celkově osmý. Oba  jeli pěkně, jak se dalo  očekávat.

I když  nutno podotknout, že mnozí  jezdci s WRC jeli především pro diváky a třeba Karel Trojan vytáčel kolečka, kde to jen šlo. A nebyl sám. takže v tom případě nemohl počítat s umístěním mezi nejlepšími..... Nicméně  jubilejní Praha se celkem  povedla,  škoda jen drobných  zádrhelů....

Výsledky Praha 2004:

1. Pech, Kadlec (Ford Focus WRC) 27:27,6 min., 2. Valoušek, Scalvini (ČR, It./Ford Focus WRC) -25,1, 3. Triner, Kameníček (Seat Cordoba WRC) -52,9, 4. J. Starý, Šlambora (Toyota Corolla WRC) -1:17,3, 5. Trněný, Kafka (Ford Focus WRC) -1:33,7, 6. Semerád, Suchomel (Mitsubishi Lancer EVO VII) -1:44,5, 7. Paasonen, P. Starý (Fin./Mitsubishi Lancer EVO VII) -1:45,8, 8. A. McRae, Senior (Brit./Subaru Impreza Sti) -1:54,7.


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose