www.car.cz
 

Ford GT už může do Evropy
     18.12.2004 19:10 - tisková zpráva


Ford of Europe oznámil konečné prodejní ceny supersportovního Fordu GT pro evropské zákazníky. Ceny pro tři evropské země, které budou vozy dále distribuovat, zahrnují dovozní clo a DPH v tom kterém státě. V Británii tak Ford GT bude stát 120 900 liber, v Německu 177 000 Euro a ve Švýcarsku 269 700 švýcarských franků.

Ke konkrétním zákazníkům se Fordy GT budou dostávat výhradně prostřednictvím tří dealerů: Dagenham Motors ve Velké Británii, Schwabengarage v Německu a Grimmsud ve Švýcarsku.

Konečná cena pro Evropu zahrnuje mimo jiné  všechny poplatky včetně nákladů na dopravu na starý kontinent i veškeré úpravy vozu, které mu umožnily získat evropskou homologaci. Výroba je v USA již v plném proudu a evropští zákazníci byli informováni, že mohou dodávku svého Ford GT očekávat během března příštího roku. Evropa se přitom může těšit jen na 101 vozů Ford GT. Toto číslo bylo zvoleno z historických a nostalgických důvodů. V šedesátých letech bylo totiž v Evropě vyrobeno 101 Fordů GT – a navíc je Fordu 101 let!

Evropská homologace pro Ford GT
Stejně jako kterýkoliv jiný Ford importovaný do Evropy musí  supersport GT splňovat náročné evropské homologační podmínky. Proto také všech 101 vozů projde v Německu velmi důkladnými úpravami v dílnách firmy Roush specializované na sportovní vozy. Poté bude následovat několikanásobná kontrola a závěrečné silniční testy. Teprve pak se Ford GT může vydat za svým novým majitelem.

Nejdůležitější mechanickou změnou jsou úpravy na výfukovém systému tak, aby vůz splnil evropské hlukové limity. Další změny jsou na vnějším osvětlení, ale i v interiéru, kde se mění některé přístroje a ovladače. Všech 101 vozů pro Evropu bude také vybaveno velmi sofistikovaným alarmem.

Výjimečné výkony
Dnešní „gétéčko“ připomíná svého slavného předchůdce, Ford GT 40. Ten byl v šedesátých letech prvním závodním vozem, který v Le Mans překonal rychlost 200 mil za hodinu (322 km/h). Nový Ford GT je zase prvním sportovním vozem své značky, který vyvine stejnou rychlost.

Při testování v USA se ukázalo, že přeplňovaný motor V8 o objemu 5,4 litru dává výkon 550 koní (tedy o 50 více, než se původně předpokládalo) a točivý moment 677,5 Nm.

Testovací jezdci pak ve Fordovu supersportu s litrovým výkonem více než 100 koní naměřili zběsilou akceleraci: jen 3.3 sekund z 0 na 97 km/h a čtvrt míle (402 metrů) za 11,6 sekund s konečnou rychlostí 206 km/h.

Rychlost a vytrvalost
Jako součást náročných testů absolvovaly mimo jiné dva Fordy GT testy maximální rychlosti a vytrvalosti na italském vysokorychlostním okruhu Nardo. Při testování ovšem zdaleka nešlo jen o nejvyšší rychlost, ale zejména o vytrvalost, stabilitu a ovladatelnost vozu.

Obě "gétéčka" tak musela na třináctikilometrovém okruhu absolvovat celkem osm set kilometrů maximální rychlostí, tedy s průměrem blížícím se hodnotě  320 km/h. Oba vozy tento drsný test absolvovaly bez nejmenších potíží a jejich řidič, Mark McGowan, si pochvaloval, jak je vůz klidný a stabilní i při maximální rychlosti, která v Nardo činila 330 km/h.

Sto jedna evropských řidičů se tedy v březnu příštího roku má opravdu na co těšit. Zajímavostí je, že jeden supersportovní Ford GT se objeví i na českých silnicích…

FORD


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose