www.car.cz
 

Dakar 2005: Převodovka vyřadila i Macíkův TEDOM tým
     6.1.2005 19:36 - tisková zpráva


V šesté etapě porouchaná převodovka Liazu Martina Macíka dnes krátce před polednem definitivně vyřadila posádku z 27. ročníku dakarské rallye.

 

Liaz TEDOM týmu se postupně prokousával dakarskou rallye k první dvacítce. Po šesté etapě byl na 24. příčce. Celou noc před sedmou etapou posádky ostrého i doprovodného vozu pracovaly na odstranění škod, které na stařičkém autě z roku 1989 napáchal náročný pouštní terén. Poškození převodovky se ale nakonec ukázalo tak velké, že se nedalo dále pokračovat.

 

„Podle prvních poznatků to vypadá, že se očesalo několik zubů na třetím rychlostním stupni a ty pak poškodily celou převodovou skříň. V současné době jedeme tak třiceti až čtyřiceti kilometrovou rychlostí někam do civilizace. Rychleji se nedá s takto poškozeným autem jet,“ sdělil ve čtvrtek odpoledne pilot soutěžního Liazu přímo z pouště, odkud má do nejbližší civilizace ještě cestu zhruba 800 kilometrů dlouhou.

 

TEDOM tým byl na letošní soutěž hodně pečlivě připraven. Při testech v Maroku se podařilo odhalit hodně slabin vozu, ale závada převodovky posádku zaskočila. V doprovodném voze sice byla ještě jedna rychlostní skříň, ale vzhledem k pozdnímu dojezdu šesté etapy by se nepodařilo převodovku vyměnit před dnešním startem.

 

„Mohli jsme to risknout s výměnou, ale času bylo opravdu hodně málo. Spoléhali jsme na to, že pomalejším tempem zvládneme nejbližší etapy a ve dni volna skříň vyměníme. Stav auta se ale každou desítkou kilometrů horší, takže za chvíli budeme muset asi dojet na tyči za naším doprovodným vozem,“ popsal stav Martin Macík.

 

V týmu je krátce několik hodin po odpadnutí poněkud skleslejší nálada. 27. ročník dakarské rallye potvrdil, že se starším Liazem může TEDOM tým bojovat o umístění v první dvacítce. Na špičkové posádky továrních Kamazů či Dafů by mohl Martin Macík pomýšlet, pokud by také přezbrojil na mnohem modernější techniku a neustále ji vylepšoval.

 

Co bude dál? To v tuto chvíli opravdu nevím. Vypadli jsme před několika hodinami a tak se mi honí hlavou různé myšlenky. Teď bude nejdůležitější dostat automobil zpět do naší republiky. Kdybych se pokusil dnes bojovat s takto poškozenou skříní, pak by auto mohlo skončit jako vrak v poušti. To by bylo ještě mnohem horší, než samotné odstoupení,“ dodal Martin Macík. 

 


 
 
Fotogalerie:   Další foto z Dakaru 2005

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose