www.car.cz
 

Václav Pech jun. vstoupil do nové sezóny vítězstvím
     11.1.2005 19:50 - tisková zpráva


Posádka EuroOil teamu Václav Pech jun. – Petr Uhel zahájila novou rallye sezónu stejně, jako ukončila tu předchozí – vítězstvím.  Plzeňský jezdec exceloval na prvním podniku započítávaném do domácího mistrovství, kterým byla IQ – Jänner Rallye 2005 v Rakousku.

Určitě mám z tohoto úspěchu velkou radost. Byla to první soutěž nové sezóny a plný bodový zisk je ten nejlepší začátek, jaký jsme si mohli přát. Navíc jsme museli o prvenství tvrdě bojovat a to pak chutná mnohem víc. Především domácí jezdci z Rakouska využívali hodně znalostí místních tratí a podmínek a byli nám velmi zdatnými soupeři,“ říká Václav Pech jun.

IQ – Jänner Rallye byla zařazena do programu našeho domácího mistrovství po dohodě s rakouskými pořadateli hlavně proto, že u nás doma chyběla vyloženě zimní soutěž. Brzký lednový termín sliboval záruku dostatku sněhu a během loňského ročníku si zimních podmínek všichni užili vrchovatě. Letos ovšem počasí předvedlo rekordní lednové teploty a podmínky připomínali spíše jaro. Na většině trati nebylo po sněhu ani památky. „Loni to bylo v okolí Freistadtu jako na Mistrovství světa ve Švédsku, vše bylo pod sněhem a celou soutěž jsme absolvovali na hrotech. Letos sníh nebyl, ale řekl bych, že se tím podmínky k závodění spíše ztížily.

Během prvního soutěžního dne se jelo na tratích, které byly vesměs mokré s velkou vrstvou bláta a posypu a velmi zrádné. V některých místech, kam neproniklo sluníčku, byl na silnici led a přesto, že většina předních teamů využívala ledové špióny, bylo na trati několik opravdu krizových havárií. My jsme vstoupili do soutěže opatrně s velkou rezervou a postupně jsme přidávali. Po úvodních vložkách se vykrystalizovalo čelo rallye a v tu dobu jsme sváděli boj především s rychle jedoucími domácími jezdci Stohlem a Baumschlagerem a Štěpánem Vojtěchem. Po osmé RZtě jsme měli o soupeře na špici méně. Bylo tam právě jedno takové záludné místo, kde na trati vznikla v kotlině nečekaně námraza a navíc to bylo již za tmy, takže led nebyl vidět.

Problémy zde měl snad každý a řada posádek zde havarovala. I my jsme zde byli mimo trať, ale podařilo se mi dostat se s autem z louky, kam jsem si našel únikové místo z krize a to poměrně rychle a hlavně s nepoškozeným autem. Štěpán Vojtěch si toto místo vybral na druhou stranu, ale tam byl les. Zde vylomil kolo a nemohl již dál pokračovat,“ popisuje obtížné podmínky, které panovaly na trati letošní Jänner rallye Václav Pech jun.

 Druhý den ráno po mrazivé noci bylo nutno počítat opět s přítomností ledu na trati rychlostních zkoušek. „Využili jsme našeho náskoku z předchozí páteční etapy a opět jsme na úvodních sobotních zkouškách nasadili z počátku volnější tempo. Postupně tratě rozmrzaly a my jsme mohli v závěru soutěže opět zrychlit. Kontrolovali jsme vedoucí pozici až do cíle a jsem rád, že se nám podařil takový parádní vstup do sezóny,“ řekl ještě Václav Pech jun.

 Ten si připsal plný bodový zisk do tabulky domácího šampionátu a usadil se v čele průběžného pořadí. Současně se stal vedoucím mužem průběžného pořadí Winter cupu, do kterého se kromě právě skončené Jänner rallye bude započítávat ještě výsledek z únorové Rallye Šumava.

 

Jaroslav Štauber

www.RallyeJournal.cz

 

 

 
Konečné výsledky 23. IQ – Jänner Rallye 2005

 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

Pech-Uhel

Mörtl-Edelmann

Stohl-Minor

Harrach-Schindlbacher

Gassner-Thannhäuser

Hideg-Szabó

Kopecký-Schovánek

Kiss-Penderik

Zellhofer-Ettel

Haneder-Weissengruber

Ford Focus WRC

Mitsubishi Lancer Evo VII

Mitsubishi Lancer Evo VII

Mitsubishi Lancer Evo VI

Mitsubishi Lancer Evo VII

Mitsubishi Lancer Evo VI

Mitsubishi Lancer Evo VII

Hyundai Accent WRC

Mitsubishi Lancer Evo VI

Mitsubishi Lancer Evo VII

3h01'36"7

+3'38"7

+4'11"2

+4'28"5

+7'25"7

+7'31"9

+9'54"2

+11'19"2

+11'47"3

+14'39"5


 
 
Fotogalerie:   Jänner rallye 2005 od Martina Viďourka, www.frozentime.cz

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose