www.car.cz
 

Opel Astra Cabrio – Pohoda i v mrazech
     1.2.2005 22:40 - tisková zpráva


Opel Astra Cabrio je na první pohled příjemným společníkem pro slunné letní dny. Díky kvalitní textilní střeše však tento atraktivní vůz dokáže výborně posloužit i v zimním období. 

Asi všechny kabriolety vypadají nejlépe v létě. Stačí však, aby teploty o něco poklesly nebo dokonce přišly první mrazíky a zafoukal studený severák a rázem je jasné, jak na tom ten který kabriolet je! Vyznavači otevřených vozů se skládacími textilními střechami to dobře vědí, a proto se tak důkladně zajímají o tepelně-izolační vlastnosti kabrioletů.

Detailní výzkumy a pokusy, prováděné v Mezinárodním technickém a vývojovém centru ITDC automobilky Opel, prokázaly, že skládací textilní střecha Astry Cabrio má prakticky stejné tepelně-izolační vlastnosti jako ocelová střecha sesterského modelu Astra Coupé. A to je výsledek, kterým se jen tak jaký kabriolet nemůže pochlubit!

 

Důkaz? Termografické snímky!
O tepelně-izolačních schopnostech skládací textilní střechy Astry Cabrio nejlépe vypovídají snímky, které pořídili specialisté centra ITDC pomocí speciálních termografických kamer. Citlivá infračervená kamera registruje neviditelné tepelné záření prostupující skrz textilní střechu kabrioletu
. Výkonný procesor infrakamery pak neviditelné tepelné vyzařování převádí do barevného obrazu a odborníci podle zobrazeného spektra barev a jejich sytosti dokážou určit množství prostupujícího tepla: Tmavá místa naznačují, že v daném místě do prostoru vyzařuje jen minimální množství tepelné energie. Naopak světlé či bílé skvrny na termosnímku identifikují místa, kde dochází k úniku tepla do okolí.

 

Podrobné testy prokázaly, že termosnímky střech vozů Astra Coupé a Astra Cabrio jsou téměř naprosto shodné. Při těchto pokusech výzkumníci centra ITDC nejprve spustili vychladlé motory obou zkoušených vozů a ujeli s nimi stejný okruh. Potom termokamery snímaly povrchy jejich střech. Převažující tmavé zabarvení termosnímků prokázalo výborné tepelně-izolační vlastnosti obou vozů.

Konstrukce pro každé počasí
Textilní skládací střecha Astry Cabrio je tvořena třemi vrstvami, díky kterým má atraktivní kabriolet automobilky Opel tak dobré tepelně-izolační vlastnosti, že jej je možné používat bez jakýchkoli omezení za každého počasí po celý rok. Vnější vrstva střechy je vyrobená z hrubě tkané bavlny s příměsí polyakrylátových a polyesterových vláken, která zaručují vysokou odolnost proti průniku vody
. Střední část je tvořená 10 mm silným polyesterovým filcem. Tato vrstva zabraňuje vyzařování tepla z interiéru vozu do okolní atmosféry a také výrazně potlačuje aerodynamický hluk vznikající při jízdě vyššími rychlostmi. Vnitřní část střechy pak je krytá potahem z polyuretanové tkaniny, která je příjemná na dotyk.

 

Elektrická střecha standardem
Majitelé vozů Astra Cabrio mohou doslova bleskově zareagovat na okamžik, kdy se na obloze objeví zářící slunce. Astra Cabrio je totiž standardně vybavená (jako vůbec první vůz své třídy) elektrickým ovládáním své textilní střechy. Díky tomu je skládání střechy velmi snadné a rychle - stačí pouze pootočit pákou umístěnou uprostřed u stropu o 90 stupňů, trochu nadzvednout okraj textilní střechy a pak na středovém panelu zmáčknout tlačítko elektrického ovládání. Textilní střecha se během pouhých třiceti sekund zcela samočinně složí do pevné schránky v prostoru za zadními sedadly.

Ještě náročnější zákazníci mají možnost získat i dálkové ovládání elektrické střechy, které se aktivuje tlačítky dálkového centrálního zamykání v hlavě klíče od vozu. Pokud řidič podrží příslušné tlačítko zmáčknuté na více než dvě sekundy, začne se střecha - jako mávnutím kouzelného proutku - sama skládat nebo naopak natahovat. 


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose