www.car.cz
 

Michelin MTB Team: Odrazový můstek k elitě. Také v Česku
     6.2.2005 18:54 - tisková zpráva


V České republice vznikl tým nejlepších cyklokrosových a MTB jezdců v kategorii do 23 let. Spojují ho výkony nadějných mladých borců a kvalitní technické zázemí. Jmenuje se Michelin MTB Team.

 Symbióza dovedností závodníků a zkušenosti výrobce pneumatik Michelin, který se zaměřuje i na pláště pro různé typy jízdních kol, vyústí v další světové úspěchy, pevně věří Michelin MTB Team. Projekt týmu, který vznikl na přelomu minulého roku, se zaměřil na kategorii U-23, což je přechodná skupina mezi juniory a elitou. Cíle týmu jsou jasné. Mimo jiné zazářit v roce 2008 na Olympijských hrách v Pekingu. Vybraní jezdci, zejména největší talenty českého MTB Jaroslav Kulhavý, Václav Hlaváč a Marek Nebesář, budou účastí na závodech a případnými úspěchy propagovat značku Michelin nejen u nás, ale i v Evropě a zbytku světa. Sezónu týmu zahájí 28. února první závody v Itálii.

 

Profi pláště pro jedničky

 

Jaroslav Kulhavý je obdivovanou hvězdou juniorských cyklistů. Dvacetiletý jezdec byl už před třemi lety Mistrem České republiky v juniorském cyklokrosu, své kvality potvrdil v roce 2003 nejdříve juniorským titulem Mistr Evropy v MTB a později i titulem Mistr světa. Realizační tým Michelin MTB Teamu v čele s manažerem Ivanem Sovou a trenérem Vojtěchem Červínkem doufá, že kategorie U-23 bude odrazovým můstkem k jeho místu mezi MTB elitou. K tomu jistě přispějí i kvalitní cyklopláště od Michelinu.

 

Tým MTB Michelin používá bezdušové pláště XCR DRY na suchý povrch a rovněž bezdušové XCR MUD na blátivý povrch. Pro silniční typy jízdních kol využívá modely Carbon a Pro Race. Kvality všech typů plášťů nejlépe vyzkouší úspěšné trio Kulhavý, Hlaváč a Nebesář s trenérem Červínkem na únorovém desetidenním soustředění na Malorce. Cyklopláště Michelin stavějí na moderních technologiích. Jsou vyrobeny z kvalitních směsí určených pro všechny typy povrchů, od suchého prašného přes šotolinu, bláto až po náročné podmínky downhillových závodů.

 

Revoluce Dual Compound

 

Pro letošní rok vyvinul Michelin technologii Dual Compound. Zjednodušeně jde o pláště s dvojí směsí, z nichž jedna je použita pro vrchní část běhounu s dezénem a druhá pro spodní část zvyšující odolnost proti průrazu a zlepšující jízdní vlastnosti. Systém Dual Compound se používá nejen pro MTB pláště, ale i pro silniční kola. Jeho kvality ověřily i světové špičky. „Na olympiádě bylo sucho, tak jsem na přední kolo nasadil bezdušový plášť XCR All Terrain, protože skvěle drží stopu po celém povrchu a má široký záběr. Na zadní kolo jsem dal XCR Dry. Na světovém šampionátu v Les Gets byla trať blátivá, a tak jsem na celé kolo pro lepší trakci nasadil modely All Terrain,“ říká světoznámý cyklista Julien Absalon. Pláště Michelin mu v minulém roce pomohly vyniknout. Na Olympijských hrách v Aténách získal za první místo v mužském cross-country zlatou medaili. Stejně tak na šampionátu v Les Gets. V obou závodech použil pláště se systémem Dual Compound.

 

Tato chytrá konstrukce znamená průlom v oblasti cykloplášťů. Využívá kombinaci měkké směsi na povrchu běhounu a tužší ve středu pláště. To znamená, že si plášť díky přímému kontaktu se zemí razí cestu s dobrou akcelerací i v nepříjemném blátě a kolo jezdce navíc pevně sedí v zatáčkách. Vrchní měkká část běhounu zajišťuje díky širokému záběru maximální přilnavost a tvrdší spodek zase pevnost a odolnost proti proražení. Tvrdá guma mezi běhounem a kostrou zajišťuje perfektní ochranu proti proražení, což je pro závody na horských kolech stěžejní. Spodní vrstva běhounu nepřináší další váhu navíc, pláště se systémem Dual Compound váží stejně jako tradiční pláště.

 

Cyklistické pneumatiky se systémem Dual Compound prošly různými testy, které měly zjistit odolnost proti proražení. Vedly si velmi dobře i v porovnání s proražením ocelového plátu. Dvě vrstvy systému Dual Compound využívají exkluzivního procesu vytlačování vzduchu, který nedovolí, aby se nežádoucí vzduch dostal mezi vrstvy. Revoluční technologie nyní používaná ve výrobě cyklistických pneumatik vychází ze zkušeností, které Michelin získal v motokrosovém sportu.

 

Cyklopláště pro experty

 

Modely XCR All Terrain a All Mountain byly testovány profesionálními jezdci po celé tři roky. Finální testy byly provedeny týmem Lapierre Downhill v Alpe d’Huez v červnu minulého roku. Oba modely plášťů byly navrženy v designérském oddělení společnosti Michelin podle dlouhodobých požadavků a výzkumů.

 

Michelin XCR All Terrain
 

Jméno tohoto modelu hovoří za vše. XCR All Terrain (2.0") může být používán na všech druzích terénu a zajišťuje díky rozmanitému běhounu výborný záběr jak na kluzkém, tak suchém povrchu. Jezdec se díky bezvadné trakci nemusí obávat potíží při rychlém klesání. I přesto, že je model lehký, poskytuje vysokou ochranu proti proražení.

 

26x2.00 / tube type / 127 TPI / black gray / TS

26x2.00 / tubeless / 127 TPI / black gray / TS

 

Michelin All Mountain
 

Novinka Michelin All Mountain je širší verze (2.2") modelu XCR All Terrain. Je používána pro vytrvalostní a freestylové závody na všech úrovních. Je lehká a rychlá, využívá taktéž technologii Dual Compound.

 

26x2.20 tubeless 127 TPI / 820 g / black gray / SW / TS

26x2.20 tube type 127 TPI / 640 g / black gray / SW / TS

 

Mountain X’trem
 

Mountain X’trem je plášť pro vyznavače extrémních závodů. Robustní pneumatika je opatřena zvláštními dezénovými bloky, které jsou flexibilní se samočisticím efektem. Výborná pneumatika pro samonosné modely kol, umožňuje skvělou trakci.

 

26x2.20 / tube type / 127 TPI / 640 g / black gray / SW / TS

26x2.5 / tube type reinf / 127 TPI / 780 g / black red / SW / TS

26x2.5 / tubeless reinf / 127 TPI / 820 g / black red / SW / TS

 

XCR X’Trem
 

Tento model je navržený pro závody cross-country, Michelin XCR X’trem kombinuje osvědčený dezén běhounu se systémem Dual Compound. Při nelítostných stoupáních či rychlých „downhill“ sjezdech zajišťují dezénové bloky ze speciální směsi spolehlivý záběr na všech typech terénu.

 

26x2.00 / tube type / 127 TPI / black gray / SW / TS

26x2.00 / tubeless / 127 TPI / black gray / SW / TS

 

XCR Mud
 

Na tuto pneumatiku se může jezdec spolehnout, zvláště když to vyžadují špatné podmínky na trati. Odolná a velice lehká Michelin XCR Mud kombinuje záběr závodní pneumatiky s výjimečnou trvanlivostí. Vzorek s bloky a jedinečný systém Dual Compound poskytuje excelentní trakci a efektivní odstraňování bahna.

 

26x2.00 / tube type / 127 TPI / 600 g / black gray / SW / TS          

26x2.00 / tubeless / 127 TPI / 760 g / black gray / SW / TS

 

XCR Dry
 

Tento typ pláště je ideální pro profesionální jezdce. XCR Dry spojuje udivující záběr a rychlost. Vzorek s bloky je speciálně vytvořen pro mokré podmínky a zároveň zajišťuje pohodlnou jízdu. Výška a umístění bloků byla navrhnuta tak, aby se snížila hmotnost bez snížení trakce. Speciální dezénové bloky optimalizují brzdění a redukují valivý odpor. XCR Dry je málo poruchová, zejména díky ochraně proti proražení.

 

26x2.00 / tubeless / 127 TPI / 660 g / black gray / SW / TS

26x2.00 / tube type / 127 TPI / 465 g / black gray / SW / TS          

 

 

 

 

XCR Road
 

Modelu XCR Road se přezdívá „požírač dlažby“. Zejména díky malé váze a hladkému vzorku transformuje na silnici vaše horské kolo na silniční. Měkká směs pomáhá dobrému záběru v zatáčkách a účinnému brzdění. Alternativní verze tohoto modelu je XC Road.

 

XCR Road: 26x1.40 / 66TPI /320 g/ TS/ Black gray

XC Road: 26x1.40 / 33 TPI/445 g/TR / Black

 

Ostatní typy plášťů
 

Michelin nabízí pláště pro všechny typy jízdních kol i všechny typy uživatelů. Systém nabídky dělí Michelin do tří kategorií – pro experty, pro zaměřené skupiny (cross, trial, freestyle, downhilloví jezdci) a pro rekreační jezdce na horských i silničních kolech. Mezi nabízené pneumatiky pro různá jízdní kola patří  modely:

XC Dry
XC Hard terrain
Michelin DH 15 Hard Terrain
Michelin DH 16 All Terrain
Michelin DH 24 All Terrain
Michelin DH 32 All Terrain
Michelin DH Mud 3
Country All Terrain
Country Mud
Country Trail
Country Gravel
Country Rock
Transworld City
 

Příslušenství
 

Michelin rovněž nabízí široký doplňkový sortiment jako latexové a butylové duše, soupravy na jejich opravu, velo vložky, speciální spreje Stop and Go, maziva, montážní páky, multiklíče, ale i přilby a bidony.

 

Profily jezdců Michelin MTB Teamu:

 

Jaroslav Kulhavý

2004 – účastník olympijských her v Aténách

2004 – celkový vítěz italského poháru Liquigas Cup, U-23

2004 – mistr ČR MTB , U-23

2003 – mistr světa MTB, junior

2003 – mistr Evropy MTB, junior

2003 – mistr ČR MTB, junior

2003 – celkový vítěz českého poháru MTB, junior

2003 – celkový vítěz polského poháru MTB, junior

2003 – cyklokros MS, 11. místo

2002 – mistr ČR MTB, junior

2002 – mistr ČR cyklokros, junior

2002 – cyklokros MS, 4. místo

 

Václav Hlaváč

2004 – 5. závod českého poháru MTB 9. místo, U-23

2003 – MČR MTB  5. místo, junior

2003 – ME MTB  35. místo, junior

 

Marek Nebesář

2004 – MČR MTB  9. místo, U-23

2001 – Český pohár MTB – 2. místo, junior

2001 – MČR – 3. místo, junior

2001 – MS USA, Colorado, 31. místo, junior

2001 – Svěrový pohár Belgie, 2. místo, junior

2001 – Světový pohár Kaprun, 9. místo, junior

 

 

Cíle Michelin MTB teamu v roce 2005:

 

Jaroslav Kulhavý

závody světového poháru MTB na území Evropy do 30. místa

MČR MTB (znovu společně s elitou ) – 1.místo

ME MTB kat. U-23, do 3. místa

MS MTB kat. U-23, do 5. místa

 

Václav Hlaváč

závody českého poháru MTB – do 8. místa

MČR MTB ( znovu společně s elitou ) – do 8. místa

ME MTB kat. U-23, do 20. místa

MS MTB kat. U-23, do 30. místa

 

Marek Nebesář

závody českého poháru MTB – do 12. místa

MČR MTB ( znovu společně s elitou ) – do 10. místa

ME MTB kat. U-23, do 25. místa

MS MTB kat. U-23, do 35. místa

 

Realizační tým:

Manager: Ivan Sova

Masér: Jaroslav Žitný

Mechanik: ing. Jan Kuthan, Jan Hladík

Trenér: Vojtěch Červínek


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose