www.car.cz
 

Pohled do historie šumavských pořadatelů
     7.2.2005 11:43 - tisková zpráva


Pošumavský auto moto klub byl založen 18. března 1926 v bývalém hotelu Bílá růže na náměstí v Klatovech, kde několik nadšenců, majitelů motorových vozidel a podnikatelů tehdy založilo Pošumavský auto club se zkratkou PAC, který byl součástí Autoklubu republiky Československé. Již v prvopočátku práce PAC byla zaměřena na motoristické akce, hlavně na mototuristiku a řešení dopravní situace ve městě a okolí.

 

Pošumavský autoklub od svého založení prošel celou řadou vývojových období. To první, snad asi nejkrásnější, a to při jeho založení. Procházelo velkým rozvojem motorismu, technickým pokrokem, velkou svobodou a ohromným nadšením. Potom dochází k útlumu druhou světovou válkou, aby znovu v roce 1945 nabralo novou sílu a nadšení po skončení války. Toto období netrvá dlouho a rok 1948 mění vše, co bylo až dosud vybudováno.

 

Pozvolna autoklub nabírá nový dech a sílu k práci pod křídly Svazarmu, neboť nikde jinde nebyla šance něco dělat. Náš klub si jako jeden z mála zachoval svoji tvář a jméno, když jsme používali u označení Základní organizace Svazarmu i to naše Pošumavský auto moto klub Klatovy. Naší náplní byla motoristická činnost a práce ve značkových klubech, což mělo úzké propojení. Svému poslání zůstal náš klub věrný až do dnešních dnů.

 

Od svého založení se ve vedení Pošumavského autoklubu vystřídala celá řada jmen na postu předsedy. Zakládajícím členem a prvním předsedou klubu byl po deset let pan František Svoboda. Po jeho smrti ho vystřídal MVDr. Karel Pavlík. Dále přichází nám již známá jména ve funkci předsedů – Standa Andrle, kterého nakrátko vystřídal Ladislav Lener při včlenění klubu do ZVILU, aby ho opět vystřídal Standa Andrle, kterého pak střídá Václav Toman.

 

Vedení klubu přebírá Sláva Jerman, pod jehož vedením začíná rozvoj automobilového sportu. V roce 1970 byl za předsedu klubu zvolen Vladimír Treml, kdy v roce 1972 dochází k podpisu smlouvy o spolupráci s AC Weimar. Na jeho místo nastoupil Miroslav Hanzlík, který v roce 1985 na vlastní žádost odchází z funkce předsedy. Na jeho místo je zvolen Alois Strnad, který ve funkci zůstal do roku 1989.

 

V přechodném období klub vedl výkonný místopředseda Milan Pospíšil a od roku 1990 až dodnes je předsedou Pavel Babka. Mimo tato jména je nutné si připomenout osobu hospodáře a pokladníka klubu pana Oldřicha Böhma, Járu Vozobuleho, dlouholetého člena rady Jardu Kantu. Tento výčet jmen by mohl pokračovat, neboť lidí, kteří psali dějiny našeho klubu, je velké množství. Čestným prezidentem našeho Pošumavského auto moto klubu je současný starosta města pan Mgr. Karel Mráz.

 

Základ moderního automobilového sportu pokládají tehdejší představitelé auto moto klubu v roce 1964 - Slávek Jerman, Pepa Hirič, Jan Pekárek, Václav Švára, Pepa Polák. Nelze zapomenout na pokladníka klubu pana Jirku Flakse, Standu Andrleho nebo Míru Pokorného a celou řadu dalších. Uspořádáním 1. ročníku Rallye Šumava, který se konal ve dnech 28. – 29. listopadu roku 1964.

 

Dnes je Mogul Šumava rallye nejstarší automobilovou rally v naší republice a tento primát jí již nikdo nevezme. Dnes se Mogul Šumava rallye řadí mezi nejprestižnější rally v naší republice, Je mistrovstvím Evropy jezdců s koeficientem 5 a Mezinárodním mistrovstvím České republiky. Navíc 40. Mogul Šumava rallye Klatovy 2005 bude mimo jiné součástí Rallye Witercupu 2005 – Zimního Poháru v rally. Nelze zapomenout na nejvýznamnější rally v historii, a to je Rallye Vltava. V letech 1969 – 1974, kdy jejím pořadatelem byl náš PAMK dosáhla vůbec nejvyššího hodnocení v mistrovství Evropy, čímž byl koeficient 4.

 

Nejvýraznějším oceněním bylo její zařazení mezi deset nejlepších rally na světě bez udání pořadí. A co dál? Politická moc, převedení rally do Mladé Boleslavi a konec. Tímto aktem byla nenapravitelně poškozena naše republika a celý rally sport. Zásluhou pana Mináříka se v roce 1989 podařilo získat pro Rallye Vltavu opět statut mistrovství Evropy v podobě Historic Vltava Rallye, která si v krátké době vydobyla v Evropě své postavení. Již třetím rokem se bohužel nepojede.

 

oficiální stránky : http://www.mogul-sumava-rallye.cz


 
 
Fotogalerie:   Jänner rallye 2005 od Pavla Paláčka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose