www.car.cz
 

Pohled do čtyřicetileté historie Rallye Šumava
     7.2.2005 12:30 - tisková zpráva


Z historie soutěže

 

Rallye Šumava je nejstarší automobilovou soutěží v naší zemi. Když v roce 1964 vznikala při Pošumavském auto moto klubu v Klatovech, stáli u jejího zrodu lidé, kteří motoristickému sportu nesmírně fandili a chtěli mu po všech stránkách co nejvíce porozumět. Šumavská rallye začínala po vzoru známé Rallye Vltava, ale od samého počátku měla svoji vlastní tvář. Vedla a dosud vede krajinou Šumavy a Pošumaví, proto je náročná hlavně orientačně. Těmi prvními a nejlepšími, kteří se zapsali do její historie, byli Karel Jílek a Jiří Hlaváček z Prahy. Startovali za tým Rudé hvězdy a jeli na voze Škoda Octavia Super TS.

 

Rok 1966 pak byl dobou nástupu nové generace škodovek na domácí i světový trh. Na soutěžní trať vstoupila Škoda 1000 MB neboli „embéčko“. Tyto vozy potom mnoho let kralovaly při jiných soutěžích, tratě Rallye Šumava však tomuto modelu Škodovky příliš nepřála. S boleslavskou posádkou Jaroslav Bobek, Leo Hnatevič tam vyhrála jen jednou. O rok později se na Šumavské rallye objevil Renault R 8 v úpravě Gordini. Modrá metalíza tohoto vozu vévodila celému startovnímu poli. Zvláště, když za volantem seděl Vladimír Hubáček a na sedadle spolujezdce Vojtěch Rieger. Na trati 4. ročníku si vedli skvěle a stanuli na stupínku nejvyšším.

 

Tehdy už byla Rallye Šumava uznávanou soutěží, která se dávno nejezdila podle slepé mapy a měla dokonalé organizační a pořadatelské zajištění. Vedle Rallye Vltava, která už byla zařazena do Mistrovství Evropy, to byla jediná velká soutěž u nás. Desátý ročník byl významný nejen svým kulatým jubileem, ale také premiérou vozu, který se stal základem našeho nejúspěšnějšího soutěžního auta.

 

Byla jím Škoda 200 RS. Základem byl skelet ze škodovky 110 R, karosérie však byla na svou dobu revoluční - hliníková. Dvacátý šestý ročník soutěže byl výjimečný tím, že poprvé v historii rallye stanula na nejvyšším stupínku žena, Regina Rauschová. Seděla vedle muže, který zvítězil i v ročníku předcházejícím, Mathiase Moosleitnera.

 

Nejvyšší titul ročníku 1997 byl Mistrovství Evropy. V následující soutěži k němu přibyly ještě Mistrovství ČR, Mistrovství Německa a součást Mitropa Rallye Cupu. Historie Rallye Šumava, od roku 1994 pod názvem Rallye Šumava Mogul, je zároveň i historií vývoje techniky našeho automobilového průmyslu. V soutěži totiž startovaly všechny naše nejlepší posádky.

 

Začínaly na octaviích TS, fiatech 600, škodovkách 1202 STW a dalších dnes už historických vozidlech. Přes gordinky, alpinky, žigulíky a všechny typy škodovek technika dospěla až k dnešním speciálům, čtyřkolkám a automobilům specifikace World Rally Car. Vývojem prošel také zájem diváků. Zatímco tratě prvních ročníků lemovaly diváků desítky, nejvýše stovky, v posledních letech je pořadatelé počítají na statisíce. Láká je nejen vůně benzinu a adrenalin, ale také krásná šumavská příroda a pěkné zážitky.

 

Novinka 2005

 

40. Mogul Šumava Rallye Klatovy bude letos součástí Rallye Witercupu 2005 – Zimního Poháru v rally. Organizátory tohoto společného hodnocení zimních rally jsou Rallye Club Mühlviertel (RCM) a Pošumavský auto moto klub Klatovy v AČR (PAMK). Do společného hodnocení budou započítány výsledky 23. Int. IQ-Jänner-Rallye® a 40. Mogul Šumava Rallye Klatovy. Obě soutěže jsou součástí Mezinárodního mistrovství ČR.

 

Zvláštností oproti u nás zaběhnutých zvyklostí bude to, že v obou soutěžích budou, pro tento pohár, hodnoceny výsledky každého dne zvlášť. Budou tak vlastně započítávány čtvery výsledky. Pokud posádka nedokončí první den, může ve druhém dni nastoupit znovu.

 

Přihlásit se mohla vozidla skupin N (1 – 4) a A (5 – 8) včetně WRC. V těchto třídách, stejně jako v absolutní klasifikaci budou také hodnocena a odměněna. Vyhlášení vítězů poháru bude uskutečněno v rámci vyhlášení vítězů 40. Mogul Šumava Rallye Klatovy. V každém případě je tento pohár dalším oživením našeho automobilového sportu.

 

Další info o  blížící se  Rallye Šumava 2005

 

oficiální stránky : http://www.mogul-sumava-rallye.cz


 
 
Fotogalerie:   Šumava 2004 - proklínaná nebo dokonalá ?

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose