www.car.cz
 

Osobní vůz versus kamion
     21.2.2005 09:55 - tisková zpráva


Pokud dojde ke střetu osobního vozidla s nákladním, jedná se vždy o velice vážnou nehodu. Konstruktéři na obou stranách - jak u osobních automobilů, tak u nákladních vozidel - se snaží použít co nejvíce prvků, které by umožnily při takovémto střetu přežití osádky.

Není tomu tak dlouho, co došlo k unikátnímu testu bezpečnosti, kterého se zúčastnil jako zástupce osobních vozů model Audi A3 a na druhé straně těžký tahač Scania, které proti sobě poslal zkušební institut TNO v Dánsku.

Při nepřímém čelním nárazu Audi A3 v rychlosti 60 km/h do kamionu Scania, vybaveného dnes již rozšířenými zábranami proti podjetí, došlo sice k výrazným deformacím čelní části vozu Audi A3, ovšem nerozbilo se ani čelní sklo, vlastní prostor pro cestující nebyl nijak vážně narušen a prostor pro nohy byl jen minimálně deformován. Výsledky měření specialistů institutu TNO, hodnotících vliv nárazu na strukturu vozu z pohledu zachování dostatečného prostoru „pro přežití“, prokázaly, že všechny sledované veličiny ležely zcela bezpečně hluboko v povoleném pásmu daném zákonnými normami. Dobré výsledky testu jsou dány především špičkovou prací při konstrukci osobního vozidla.

Základním bezpečnostním, respektive ochranným prvkem modelu Audi A3 je jeho velmi pevná karoserie s přesně definovanými deformačními zónami. K tomu potom přistupuje komplexní systém prvků pasivní bezpečnosti, jako jsou samonavíjecí tříbodové pásy s předpínači a omezovači napětí v pásech a velkoobjemové airbagy. Činnost airbagů přitom řídí velmi citlivá čidla, která zaručují jejich maximálně efektivní funkci – ve struktuře vozu je ukryto celkem šest senzorů (po jednom u levé a pravé strany masky chladiče, v B-sloupcích karoserie a v podbězích zadních kol), které dokážou bleskově „zmapovat“ druh a sílu nárazu a podle toho aktivovat příslušné airbagy.
 
 
tisk info BVV


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose