www.car.cz
 

Posádky Motocar Sportu Zádveřice byly na sněhu úspěšné
     24.2.2005 11:52 - tisková zpráva


Na Šumavě i Jänneru s pohárem

 

Obě dvě soutěže Zimního poháru mohou považovat v  Motocar Sportu Zádveřice za úspěšné. V obou soutěžích ze sedmi startů jen jedno vozidlo nevidělo cíl. Petr Křížek a Antonín Tlusťák v Rakousku a Josef Koukola na Šumavě vybojovali umístění na stupních vítězů.

 

 

Srovnání Jänner rallye a Rallye Šumava je díky počasí mírně obtížné. Zatímco v Rakousku se závodilo většinou na asfaltu, s větším či menším množstvím ledu, šumavské rychlostní zkoušky daly plně vyniknout kráse zimních soutěží. Pro Antonína Tlusťáka však byl Jänner velkou školou i bez sněhu.

 

V podmínkách které tam panovaly jsem si mohl dokonale vyzkoušet různé druhy nastavení auta. Osahal jsem si jeho chování na různých površích a to jsou věci, které se mi do budoucna budou moc hodit. Celkově to však bylo velké trápení, protože jsem jel se saxem poprvé. Svezení na sprintu v Praze na konci loňského roku se nedá počítat,“ řekl Antonín Tlusťák, spokojený hlavně s tím, že soutěž dokončil a Citroen Saxo Kit Car přestál dvoudenní soutěž bez poškození.

 

Třetí místo ve třídě pak bylo příjemným překvapením i když ztráta na vítěze a druhého v pořadí byla značná. Více sněhu přinesla první soutěž na domácí půdě. Bohatá nadílka poněkud usnadnila volbu pneumatik a také jezdec, který startoval s Jaroslavem Novákem (v Rakousku zaskočil po náhlém onemocnění Romana Vorla Jirka Volf), si více rozuměl s autem.

 

Proti Rakousku už vím jak s autem zacházet ve smyku, jak si ho před zatáčkou postavit, aby průjezd byl co nejrychlejší. Vím, že mám ještě velké rezervy a vidět to bylo zejména na okruhu a při brždění, kdy jdu do brzd ještě pořád brzy. Velkým plusem pro mne byl i spolujezdec Jarda Novák, se kterým bychom měli jet i v Okříškách.“

 

To bylo stručné zhodnocení rozdílů a pokroku v ovládání nového auta z úst Antonína Tlusťáka. Jistě nejen jeho potěšilo, že navzdory množství sněhu, ani jednou neskončil jeho stříbrný stroj v závějích a ani jednou nevykroužil hodiny. Celkově skončil Rallye Šumava na pátém místě ve skupině A a čtvrtém ve třídě.

 

 Výsledky jsme moc nesledovali, ale hlídali jsme si Petra Bryndu a Pavla Kundráta a podařilo se nám je udržet za sebou. O tom, že bych mohl stačit Pepovi Petákovi, Martinu Prokopovi, nebo Pavlu Valouškovi jsem nepřemýšlel,“ uzavřel Toník, který díky všem čtyřem dokončeným dílům Winter Cupu, získal čtvrté místo ve skupině A a třetí v hodnocení třídy.

 

Vedle Tlusťákova citroenu stáli na startu Jänner rallye i Josef Koukola s Lubošem Novákem a také Petr Křížek s Ondřejem Benešem. Loňský Tlusťákův velký soupeř ve třídě N3 si pro rakouskou rallye zapůjčil menšího civica a prakticky po celou soutěž se ním držel na druhé příčce nejen ve třídě N1600, ale i ve skupině N, kde jej překonal jen Daniel Běhálek. Josef Koukola musel po osmé vložce ze soutěže pro nevolnost spolujezdce odstoupit ze třetího místa ve třídě. Na Šumavě se mu však podařilo soutěž dokončit a spolu s již uzdraveným Lubošem Novákem ještě vylepšili své loňské bronzové umístění. Tentokrát obsadili druhou příčku a opět se potvrdilo jak je rallye nevyzpytatelný sport a teprve na cílové rampě je možné si vydechnout. Po pátku byl jejich Type-R ve třídě třetí a šestý ve skupině.

 

Ranní a dopolední sobotní vložky však přinesly časové ztráty, takže mezi enky jen tak tak drželi bodovanou příčku a ve třídě klesli na čtvrté místo, ale to jen proto, že víc aut již nepokračovalo. Pepa se pustil do podobné stíhačky, jakou předvedl v minulém roce a tři vložky před cílem stáhl náskok Josefa Šilhy. Posunul se tím na třetí příčku ve třídě. O vložku později pak téměř dojel svého soupeře Jana Vaňáče. Zajel třetí čas mezi enky a to jej vyneslo ve třídě na druhé místo a mezi enky byl již pátý. Když od čtvrtého Josefa Dvořáka jej dělilo jen sedm desetin. Také Josef Koukola si moc pochvaloval práci svého spolujezdce Luboše Nováka (zdá se, že toto příjmení je pro soutěže obzvláště vhodné), bez něhož by jejich stíhačka nemohla být úspěšná.

 

Skutečnou ozdobou týmu na Rallye Šumava zcela jistě byla dámská posádka Kateřina Trojanová – Jana Pluhařová s Hondou Civic 1,6 VTi. Kačka sice v minulém roce ohlásila přerušení své závodní kariéry, ale když její přítel Jaroslav Vančík přišel s tím, že jí start na Šumavě věnuje jako dárek k narozeninám, které slavila v pátek, je pochopitelné, že neodmítla a opět s chutí oblékla závodní kombinézu. Svůj první start s civicem, první start na sněhu a první start na pneumatikách s hroty, proměnila ve čtvrté místo v cíli v hodnocení třídy a desátou příčku ve skupině N.

 

Byla jsem rozhodnutá po loňské úspěšné sezoně skončit se závoděním. Jára mi svým dárkem udělal velikou radost a jsem ráda, že jsem se mohla s Janičkou ještě projet. Bylo to hodně náročné a ještě teď mám ruce zamotané jako vánočku. Zpočátku jsem si musela zvyknout na to, že na sněhu mohu pneumatikám s hroty věřit a naopak na asfaltu musím být velmi opatrná.

 

Několikrát jsme zapadly a ztratily jsme hodně času, ale s naším umístěním jsme obě spokojené. V týmu také vše klapalo a starali se o nás jako o vlastní,“ vystřihla Kačka v cíli poděkování nejen Jaroslavu Vančíkovi, ale i celému týmu Motocarsport Zádveřice.

 

Čtvrtou posádkou Motocar Sport Zádveřice tvořila novinářsko – funkcionářská dvojice Vladimír Dolejš – Jiří Venuš. Jejich výsledek byl ovlivněn pětiminutovou ztrátou hned na třetí vložce a také tím, že jejich zkušenosti s podobným povrchem jsou více než minimální. Na prvních dvou vložkách nám to šlo, pak jsme zapadli a chtěli to dohnat, takže jsme šli opět ven,“ říkal s úsměvem Jiří a pokračoval: V sobotu jsme si řekli, že pojedeme v klidu a opět jsme zapadli. To už jsem měl vyprošťovací práce natolik nacvičené, že nám stačila jen minuta, abychom se spolu třemi diváky dostali auto zpět na silnici. Všem kteří se nebáli přiložit ruku k dílu děkujeme.“ Navzdory dalším ztrátám v sobotní etapě dovezli svůj civic do cíle a zaslouženě jim patří body za šesté místo. 

 

Podobně jako v minulém roce bude Motocar Sport Zádveřice obsazovat všechny soutěže velkého i malého soutěžního šampionátu, takže další jejich soutěží bude sprint v Okříškách, kde uvidíme Antonína Tlusťáka. Doplní jej další dáma za volantem Eva Vykydalová a o dalších posádkách se nyní ještě jedná.

 

 

Milan Hauer

www.motorsport-review.cz

 

Tisková informace MOTOCARSPORT Zádveřice

http://www.motocarsport.com


 
 
Fotogalerie:   Šumava 2005 od Roberta Jeníčka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose