www.car.cz
 

Čtyři Češi v MS moto plus dvě české motorky ve třídě MotoGP
     4.3.2005 10:44 - Pavel Jelínek


Sedmnáct závodů letošního světového šampionátu silničních motocyklů absolvuje i rekordní počet našich krajanů. Navíc kromě  čtyřech českých jezdců bude  premiérově v akci   také  český motocykl továrny Blata z Blanska,  navíc hned v nejprestižnější a nejsilnější třídě. Nadcházející sezóna tedy bude z českého hlediska značně zajímavá a TV Prima  se může těšit na rekordní  diváckou sledovanost svých tradičních přenosů.

Ve třídě do 250 ccm jsou mezi celkem třiceti jezdci i dva čeští. Se startovním číslem 64 pojede s hondou Radomil Rous z Kralic v týmu Würth Honda BQR a s číslem 96 pojede rovněž na hondě Jihočech Jakub Smrž v týmu Arie Molenaar Racing.
 
V nejslabší kubatuře do 125 ccm, v níž především dosud  čeští jezdci startovali, je ve startovní listině celkem 36 jezdců a mezi nimi další dva Češi. Nováčkem se startovním číslem 44 bude teprve patnáctiletý Karel Abrahám, který dosud sbíral zkušenosti především na evropských závodech a Alpe Adria cupu a který pojede s aprilií v americkém týmu AB Cardion Blauer. Stejné číslo, jako v loňské sezóně, tedy  52, bude mít Lukáš Pešek. Z našich by měl mít nejlepší motocykl a to  tovární stroj Derbi týmu Metis Racing, s nímž  by mohl atakovat i  medailové posty. "Motorka je skvělá. Je  o několik - o mnoho - kroků lepší, než byla  ta  moje loňská," radoval se Lukáš.
 
Tolik našinců tedy ještě v  kolotoči motocyklového MS ještě nikdy nebylo !!! Navíc bez smlouvy zůstala jedna  z pár  závodících slečen - sedmnáctiletá Markéta Janáková, která v loňském seriálu MS jezdila v nejslabší kubatuře, ale příliš  se jí nedařilo  a  nijak neoslnila.

Naprostou novinkou bude nasazení  motocyklu české  výroby. O průnik do světové elity se snaží firma Blata, známá  dosud  především z minibajků. V jejích barvách se představí dva zahraniční jezdci ve třídě nejprestižnější MotoGP class s  číslem 27. Ital Franco Battaini a s číslem 77 James Ellison (GBR).

Navíc v MS nadále působí i tradiční česká stáj Elit Grand Prix , i když tentokrát  bez  českého jezdce. Pojede dál se stroji Honda ve třídě do 125 ccm a týmovou jedničkou zůstává osmnáctiletý Švýcar Thomas Lüthi, přestože se mu vloni příliš nedařilo. Pojede s číslem 12. V barvách Elit měl jet ještě  další jezdec, ale  ten nakonec odepsal smlouvu na tovární motocykl.

Mistrovství světa silničních motocyklů 2005 začíná 10. dubna ve španělském Jerezu. Jedenáctou zastávkou pak bude 28. srpna závod na Masarykově okruhu v Brně. Definitivní verzi kalendáře MotoGP 2005 najdete zde.

MotoGP - jezdecké sestavy pro sezónu 2005 zde


 
 
Fotogalerie:   Fotopád Ivo Holáně v Mostě- od L. Novosáda

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose