www.car.cz
 

Mexiko 2005: Gardemeister rozšířil po Mexiku rekordní bilanci Fordu
     14.3.2005 00:55 - tisková zpráva


Mexická rally (10. – 13. 3. 2005)

 

Tisková zpráva – 3. etapa

 

Na šestém místě dokončila Mexickou rally posádka BP-Ford World Rally Teamu Toni Gardemeister a Jakke Honkanen. Svým umístěním na bodované pozici rozšířili rekordní počet 47 soutěží v řadě, na kterých tým Ford bodoval. Historie tohoto rekordu sahá až do Monte Carla 2002 a díky Tonimu se opět přiblížila magická hranice s číslem 50.

Třetí ze šestnácti soutěží letošního šampionátu byla první čistě šotolinovou. Rychlé a prašné trati v okolí Leonu (400 km severně od hlavního města Mexico City) dokonale prověřily odolnost posádek i jejich strojů. Málokomu z nich se na 14 měřených úsecích o celkové délce 355,37 kilometrů vyhnuly problémy.

Díky slunečnému počasí se teploty vyšplhaly přes 28°C a tisíce fanoušků se tak mohly šplhat do hor, ke sledování průběhu napínavé soutěže. Mexická rallye je nejvýše položeným podnikem šampionátu a jezdci během něho vystoupali až do výšky 2737 metrů nad mořem. Takovéto podmínky znamenají však řidší vzduch, který snižuje výkon motoru až o 30%. Za vysokých teplot trpěly v horských oblastech také brzdy. Mnoho jezdců se s jejich omezenou účinností potýkalo zejména na delších úsecích.

Po celé tři dny se Toni Gardemeister trápil s chřipkou. Na kluzkých a rychlých tratích se však stále snažil nalézt své tempo a rytmus. Spolehlivost Focusu RS WRC v barvách Castrolu mu dovolila obsadit po prvních dvou dnech skvělou čtvrtou příčku.

V závěrečném dni se ale o tuto pozici strhla bitva hned mezi třemi jezdci. Vedle Gardemeistera se o ni ucházeli Harri Rovanperä a tvrdě dotahující Sebastien Loeb. Před závěrečnou rychlostní zkouškou, se 44,39 kilometry nejdelší z celé sezóny, byl Toni pouze 1,5 sekundy za svým krajanem. V jejím cíli však byl rozdíl mezi nimi 7,5 sekundy a navíc se před oba Finy dostal skvělým časem francouzský úřadující mistr světa. Po třetí soutěži šampionátu patří týmu BP-Ford druhé místo v hodnocení značek a Toni Gardemeister figuruje na třetím místě v tabulce jezdců.

"Dnes už jsem nemohl být rychlejší, jel jsem stále na plný plyn,“ říká Gardemeister. „Pořadí v cíli je pro mě trochu zklamáním, ale jsem rád, že jsem dojel na bodované pozici. Nebýt několika chyb, kterých jsem se dopustil v pátek, mohlo to být lepší. Včera jsem se v autě necítil dobře, ale Focus byl na této velmi tvrdé soutěži opravdu silný.“

Antony Warmbold a Michael Orr byli s privátně nasazeným Focusem RS v cíli sedmí. Po strhující závěrečné rychlostní zkoušce si před Gillesem Panizzim udrželi náskok pouhých 0,7 sekundy. Pro německého jezdce je to nejlepší výsledek jeho kariéry a pro Orra vůbec první světové body. „Věděl jsem, že to bude těsné, protože jsem od týmu dostával informace o mezičasech Panizziho. Že to bude takhle těsné, to jsem ale nečekal,“ řekl v cíli Warmbold. „Zvolil jsem příliš měkkou směs pneumatik a neměl jsem dobrou přilnavost. Výsledkem jsem ale opravdu potěšený. V porovnání s dalšími jezdci Fordu se mi podařilo zajet několik velmi dobrých časů.“

 Roman Kresta s Janem Možným odstoupili během včerejška ze šestého místa s poškozeným zavěšením kola. Soukromníci Dani Solá a Xavier Amigo havarovali se svým Focusem RS WRC v sobotu odpoledne a se soutěží se rozloučili z páté pozice.

Vedoucí týmu BP-Ford Malcolm Wilson řekl: "Jsem potěšen pokračování naší rekordní bodové řady, ale ztráta čtvrté pozice je pro mě zklamáním. Toni tu jel poprvé a odváží si ze zrádné soutěže dobrou zkušenost. Roman předvedl velmi dobrý výkon. Jel tu také poprvé a navíc s novým spolujezdcem. Jeho časy byly povzbudivé.“

BP-Ford má před sebou cestu na nejvzdálenější soutěž letošní sezóny. Základnou Rally Nový Zéland bude ve dnech 7. – 10. dubna město Auckland.

 

Konečné pořadí
1.  P Solberg/P Mills Subaru Impreza  3hr 41min 06.2sec

2.  M Grönholm/T Rautiainen  Peugeot 307  3hr 41min 40.7sec
3.  M Märtin/M Park   Peugeot 307  3hr 42min 44.5sec
4.  S Loeb/D Elena Citroen Xsara  3hr 44min 57.3sec
5.  H Rovanperä/R Pietilainen Mitsubishi Lancer 3hr 45min 04.3sec
6.  T Gardemeister/J Honkanen Ford Focus RS   3hr 45min 11.8sec
7.  A Warmbold/M Orr  Ford Focus RS   3hr 47min 07.2sec
8.  G Panizzi/H Panizzi  Mitsubishi Lancer  3hr 47min 07.9sec
9.  A Schwarz/K Wicha  Skoda Fabia 3hr 49min 11.5sec
10 X Pons/O Julia  Peugeot 206  3hr 59min 55.2sec

FIA World Rally Championship (po  3 ze 16)
Jezdci
1.  P Solberg                   20pts                  
2.  M Märtin                    19pts                  
3.  T Gardemeister              17pts          
4.  S Loeb                      15pts                  
5.  M Grönholm          12pts                  
6.  H Rovanperä         11pts                  

Značky
1.  Peugeot                     31pts
2.  Ford                        23pts
3.  Mitsubishi                  23pts
4.  Subaru                      20pts
5.  Citroen                     16pts
6.  Skoda                         4pts

 

 

 

 

Martin Linhart, 

 

Internet: www.ford.cz, www.media.ford.com


 
 
Fotogalerie:   Rallye Vysočina 2005 od Pavla Pustějovského

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose