www.car.cz
 

Václav Pech podruhé vítězem v Okříškách
     14.3.2005 01:00 - Pavel Jelínek


 Podruhé za sebou se radovala z vítězství v Rally Vysočina  plzeňská posádka Václav Pech jun. a Petr Uhel na voze Ford Focus WRC. Celkem 81 posádek z toho 7 na historických vozech vyrazilo v sobotu ráno bojovat nejenom o body, ale i s nástrahami sněhu a ledu, který pokrýval trať.

 

Dopolední část režírovalo počasí

Po ranní vánici, která se přehnala nad Vysočinou, bylo rozhodnuto, že posádky budou moci použít pneumatiky s hroty. Ti, kdož je neměli či zvolili špatnou šířku pneumatik (např. Maďar Szabo), měli situaci značně ztíženou. Soutěžící také přivítali zrušení několika retardérů na rychlostních zkouškách, které byly na sněhem pokryté vozovce nebezpečné. 

 

Pech před sebe nikoho nepustil

Ihned od první erzety bylo jasné, že o vítězi letošního ročníku se rozhodne mezi trojici – Pech, Tomáš a Štěpán Vojtěchovi. V cíli se nakonec ukázala rozhodující třetí, Výčapská rychlostka, kde výletem mimo trať ztratil do té doby druhý v pořadí, Štěpán Vojtěch  téměř minutu na vedoucího Pecha. Štěpán se snažil co mu síly stačili dotáhnout tuto ztrátu, přestože vyhrál pět z celkově devíti rychlostek, stačilo to pouze na lišácky jedoucího Pecha stáhnutí ztráty na polovinu a posun před  svého bratra Tomáše na druhé místo. Pech si svoji vedoucí pozici  kontroloval až na cílovou rampu v Okříškách. „Byla to náročná zimní soutěž, která se musela líbit všem. Jsem rád, že jsem zde opět vyhrál a vykročil tak  k boji o obhajobu loňského titulu ve sprintech“ a s úsměvem jemu tak typickému dodal na adresu Štěpána Vojtěcha: „Nemůžu všechno vyhrát a tak jsem se s Štěpánem  alespoň podělil o vítězství v jednotlivých rychlostkách, kde nakonec byl úspěšnější on“.

 

Tvrdě se bojovalo o další příčky

Nelítostný souboj se rozpoutal za suveréni trojicí mezi brněnským Volfem, domácím Komárkem (oba jeli v nejsilnější třídě A8 nad 2000) a na ně útočila  skupina jezdců s produkčními vozy - Semerád, Poulík, Marek, Barvík, Červenka a Liška. Ti se několikrát v průběhu soutěže různě promíchali a tak o celkovém pořadí od čtvrtého do desátého místa se rozhodovalo na dvou závěrečných testech. Čtvrtou příčku nakonec uhájil Volf před Komárkem s náskokem 0,04 vteřiny. Šestý skončil Semerád (po kontrole jeho vozu však bylo zjištěno, že velikost brzdových kotoučů neodpovídala homologaci) a byl vyloučen a na jeho místo se posunul Poulík.

 

Cíl na rampě měl slavnostní ráz

Slavnostní rámec měl závěrečný dojezd na cílovou rampu. Nejlepší posádce Pech – Uhel, předal putovní pohár hejtman kraje Vysočina, Miloš Vystrčil, který nad celou soutěží převzal záštitu. Součásti dekorování třech nejlepších posádek, bylo vyhlášení soutěže Miss Rally Vysočina, kterou se stala Renata Karafiátová z Třebíče, první vícemiss   Simona Rolníková ze Znojma a  druhou vícemiss pak Daniela Kočová z Třebíče.

 

Smetanu sbírali i další domácí jezdci

Zcela určitě se mohly radovat dvojice  startující za pořadatelský autoklub, Milan Šimeček a Daniel Hejsa, kteří vyhráli třídu A 7, Tomáš Hobza s Petrem Nováčkem zajeli životní  soutěž za což jim bylo odměnou druhé místo ve třídě N1.

 

Konečné oficiální výsledky

1. Pech jun. – Uhel                 Euro Oil Team            Ford Focus WRC            42:57,1 min.

2. Vojtěch Š. – Ernst                OMV Rally Team            Peugeot 206 WRC            +   31,5 vt.

3. Vojtěch T. – Horniaček            OMV Rally Team            Peugeot 206 WRC            +1:04,3 min.

4. Volf – Novák             Hanácký rally klub            Škoda Octravia WRC +2:12,6 min.

5. Komárek – Roupec                        EVOCARS klub            Mitsubishi Lancer            +2:13,0 min.

6. Poulík – Chvojková Z.            Testing ND Team                                          +2:23,3 min.

 

7. Marek – Kříž                 M+M Kovo Marek            Mitsubishi Lancer            +2:55,9 min.

8. Barvík – Konečný                      Vladimír Barvík                                              +2:57,8 min.

9. Červenka – Volf                 Křenek Motorsport                                         +3:29,0 min.

10. Liška – Mynářová                    Klub Fox Racing                                        +3:37,0 min.

 

 

 Jaromír Navrkal

 

 


 
 
Fotogalerie:   Rallye Vysočina 2005 od Ivo Nesrovnala

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose