www.car.cz
 

Pavel Valoušek si přes trable veze z Mexika pět světových bodů
     14.3.2005 10:06 - tisková zpráva


LEÓN – I přes trable na úvodní rychlostní rychlostní zkoušce dokázali Pavel Valoušek s Pierangelem Scalvinim dokončit Corona Rally Mexico na čtvrtém místě v rámci jezdců juniorského šampionátu, což v konečném účtování znamená pět cenných bodů do klasifikace JWRC.

 

Sombreros, tequila, kaktusy, tím bývá pověstný středoamerický stát Mexiko. Letos je tomu podruhé, co se do zdejšího koloritu musí počítat i automobilové soutěže, zdejší kraj mexickou soutěží doslova žije. Centrem letošní soutěže se stala polyfunkční výstavní hala v „menším provinčním“ městě León. Na soutěžící bylo připraveno čtrnáct velice náročných, převážně rychlejších šotolinových rychlostních zkoušek ve vysoké nadmořské výšce většinou přesahující 2000 metrů nad mořem.

 

Po vydařeném shakedownu se Valoušek se Scalvinim vydali vstříc ústretám první etapy. Bohužel, na čtrnáctém kilometru úvodní zkoušky jejich páteční účinkování skončilo.

 

„V rychlé pravé zatáčce nám trochu sklouzl zadek auta a levým zadním kolem jsme trefili kámen ležící na kraji vozovky, ten nás roztočil a poslal směrem k dalšímu kameni a stromu,“ popsal osudnou chvíli Pavel Valoušek. Hned po odjetí všech posádek se organizoval převoz vozu do servisní zóny, aby mohli mechanici zkusit opravit auto pro pokračování v soutěži v rámci superrally.

 

 „Od projetí vjezdové časové kontroly do servisu je možné na voze pracovat 2 hodiny a 45 minut, hned poté se musí dát auto do uzavřeného parkoviště. Navíc na něm mohou pracovat jenom čtyři mechanici plus posádka, takže jsme s Pierem přidali pomocnou ruku,“ popsal úspěšně zvládnuté útrapy z opravou auta před druhou etapou.

 

Do druhé etapy nastoupili Valoušek se Scalvinim jako pátá posádka v rámci klasifikace JWRC, protože za každou neodjetou rychlostní zkoušku byl Valdovi přidělen náhradní čas vždy o pět minut pomalejší jak vítěz kategorie. Šance na posunutí výše tedy byla spíše jen teoretická, proto se posádka rozhodla zvolit normální tempo s jasným cílem odzkoušet chování auta na šotolině. Během druhé a třetí etapy tak najel Valoušek více než dvěstě ostrých kilometrů rychlostních zkoušek včetně extrémně náročné čtyřiačtyřicetikilometrové rychlostní zkoušky Almaro – El Escablo.

 

„Druhá a třetí etapa se nám vydařily. Nejeli jsme nijak extrémně rychle, ani pomalu. Zdejší rychlostní zkoušky jsou hodně náročné, rychlé úseky střídají technické pasáže, podél cest jsou zrádné kameny.

 

Zvolili jsme proto rozumné tempo, abychom autu zbytečně neublížili a v pořádku dojeli do cíle. I přesto se nám podařilo zajet několik velice dobrých časů, hlavně nedělní etapa se nám opravdu podařila,“ neskrýval spokojenost Pavel Valoušek a k nejdelší rychlostní zkoušce dodal: „Tahle zkouška byla opravdu super, hned bych ji jel znova. Míchaly se na ní totiž všechny charaktery, které bylo možné na mexických tratích potkat. Velice rychlé cesty na úzkém mezi bránami střídaly široké s tvrdým podkladem, technické pasáže na jemné šotolině protkané vodními brody. Opravdu to byl špičkový zážitek.“

 

Po mexické soutěži a v součtu s bodem z Monte Carla řadí Pavla Valouška s šesti body na páté místo průběžné klasifikace JWRC.

 

Další soutěží juniorského šampionátu bude na přelomu dubna a května šotolinová Supermag Rally Sardinia.

 

www.pavel-valousek.com


 
 
Fotogalerie:   Rallye Vysočina 2005 od Pavla Pustějovského

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose