www.car.cz
 

Cirkus MotoGP se po dlouhé zimní přestávce opět vrací na scénu
     15.3.2005 06:53 - Pavel Jelínek


O tomto víkendu bude opět k slyšení řev čtyřtaktních motocyklových prototypů o objemu 990cc. Cirkus MotoGP se po dlouhé zimní přestávce opět vrací na scénu. Uběhlo téměř již pět měsíců od okamžiku, kdy Valentino Rossi v posledním závodu ročníku 2004 získal ve Valencii titul pro Yamahu a jezdci se svými týmy jsou opět ve Španělsku. Tentokráte ale na okruhu Circuit de Catalunya blízko Barcelony, kde se tento týden uskuteční první oficiální testy nadcházející sezóny.

 

Začne opět snaha pozastavit vládu Rossiho v nejprestižnější kubatuře. Jeho dva největší rivalové by měli být Max Biaggi a Sete Gibernau, oba s plnou tovární podporou Hondy. HRC připravila přes zimu novou verzi svého stroje RC211V, která přinesla při neoficiálních zimních testech vedení týmu radost z dosažených časů. Kromě dvou jmenovaných jezdců se na stroji Honda velice nadějně jevil i Makoto Tamada, který se velice rychle adaptoval na přechod z pneumatik Bridgestone k Michaelin.

 

Samozřejmě ale Honda není jediným týmem, který přes zimu tvrdě pracoval na vylepšení stávající techniky. To stejné lze říci i o strojích Yamaha, Ducati, Kawasaki či Suzuki, které byly testovány na okruzích Sepang, Phillip Island a Qatar. V Evropě, přesněji ve Valencii, si nový motocykl Proton vybavený motorem KTM vyzkoušel tým Roberts. S velikým napětím je také očekáván vstup na scénu týmu WCM, který bude používat do svých motocyklů šestiválcové V-motory českého výrobce Blata. Ti by se ale poprvé měli objevit na dráze až při zahajovacím závodu sezóny v Jerezu 10. dubna.

 

Nejen pohled na nové motocykly poprvé v tomto roce bude přitažlivý pro fanoušky, stejně tak vzrušující jsou i změny v jezdeckém obsazení, které se udály po skončení loňského ročníku. Colin Edwards nahradil Carlose Checu a stává se tak novým týmovým kolegou Valentina Rossiho u Yamaha. Checa zaujal pozici Troye Baylisse u Ducati, když Bayliss odešel k Hondě. Marco Melandri bude mít poprvé možnost představit se v kategorii GP na značce Honda, když opustí satelitní tým Yamaha. Ten bude letos reprezentován Rubénem Xausem a Toni Eliasem. Pro Eliase je to premiérové představení v nejvyšší kategorii po přestupu z třídy 250cc.

 

Dřívější Eliásovi kolegové z třídy 250cc budou tento týden v Catalunyi samozřejmě také. Jejich testy potrvají jeden a půl dne a započnou ve středu odpoledne. Pozici úřadujícího mistra světa bude obhajovat Dani Pedrosa, na něho se ale bude snažit útočit několik nových rivalů - Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo, Hector Barberá, Simone Corsi a Casey Stoner. Ve všech zmíněných případech se jedná o jezdce přestoupivší výše z kategorie 125cc. Nelze ovšem také opomenout i loňskou špičku této třídy, do které určitě i letos budou patřit Yuki Takahashi, Sebastian Porto, Randy de Puniet a Alex de Angelis.

Třída 125cc letos slibuje velice zajímavou podívanou v boji o světový titul. Všichni zkušení starší jezdci byli z důvodu zavedení věkového limitu nuceni tuto kategorii opustit a tak nejvíce šancí se dává Pablo Nietovi, který se již dlouho drží v popředí třídy 125cc a letos se navíc objeví opět v sedle továrního motocyklu Derbi. Stejně tak zpět v bývalém týmu Gilera je i dřívější šampión na tomto stroji Manuel Poggiali. Z mladých jezdců dle odborníků největší šance mají Mika Kallio, Álvaro Bautista, Sergio Gadea a Marco Simoncelli. Čeští příznivci samozřejmě doufají ve vynikající výkony Lukáše Peška, který bude mít poprvé v kariéře možnost jízdy na továrním motocyklu. Bude tomu tak v týmu Metis, kde bude kolegou ex-šampióna Poggialiho, na rozdíl od něj ale nepojede na Gileře, ale na stroji Derby.

 

Celkově budou testy zahájeny nejslabší třídou 125cc v úterý 15.3. v 10 hodin a postupně budou nahrazovány silnějšími třídami. Průběh oficiálních testů kategorie MotoGP bude možno spatřit i na záznamu vysílaném v neděli 20.3. v nočních hodinách na stanici Eurosport.

 

-pa-


 
 
Fotogalerie:   Branná 2004 - historické moto

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose