www.car.cz
 

Rallye Lužické hory 2005 se po dvaceti letech vrací
     20.3.2005 09:57 - tisková zpráva


Přesně po neuvěřitelných dvaceti letech se rozhodli členové Autoklubu Hrádek nad Nisou obnovit, ve své době velice populární, Rallye Lužické hory. V čele organizačního výboru je ředitel rallye, spolujezdecká legenda, Jan Krečman a další aktivní spolujezdec a jezdec Jan Halala.

 První ročník soutěže s centrem v Hrádku nad Nisou se uskutečnil v roce 1980, kdy se na start oblastní soutěže postavilo pětapadesát posádek. Po absolvování 250 kilometrů trati se šesti rychlostními zkouškami dojelo do cíle 37 dvojic. Vítězi se stala mladoboleslavská posádka Urban - Lev se Škodou 130 RS. Druhý ročník zaznamenal doposud největší účast - 132 posádek. Mezi těmi, kdo soutěž zdárně dokončili, zaznamenali nejrychlejší čas na devíti RZ Janeba s Gotvaldem na Škodě 110 R Coupé.

 Prakticky stejná trať, opět s devíti měřenými úseky, čekala na posádky ve třetím ročníku v roce 1982. Na pohár absolutních vítězů byla vyryta jména Šelmát - Laciný, kteří jeli se Škodou 130 RS. V tomto roce nedokončilo soutěž 59 dvojic ze 104 odstartovaných. Čtvrtý ročník se jako jediný započítával do Přeboru ČSR a tomu také museli organizátoři přizpůsobit trať, kterou protáhli na 301 kilometrů, rychlostních zkoušek bylo deset. Ze 104 účastníků se vedli nejlépe Zeman s Regnerem ( dlouholetý ředitel Barumky ) na škodováckém kupátku. Na druhé pozici absolutně dojeli Pavel Janeba s Janem Krečmanem. V roce 1984 vyhrál tehdy začínající tovární jezdec Vladimír Berger se spolujezdcem Peterou. Jejich Škoda 120 LS byla nejrychlejší z 97 vozů.

 O rok později zvítězili, opět v oblastní soutěži, Štrauch s Pelcem na Škodě 130 L. Zatím poslední sedmý ročník se jel v roce 1986. Vítězní Švec s Hořejšem ( Škoda ) za sebou nechali jen o pár sekund ing. Zdeňka Říhu s Petrem Babickým ( VAZ ), kteří jeli svoji druhou soutěž v životě. Rychlostní zkoušky se jezdily v okolí Hrádku, Chrastavy a Liberce. Nejdelší úsek vedl z Oldřichova na hranicích přes Václavice, Chrastavu, Vítkov do Albrechtic a měřil pětadvacet kilometrů. jeho záludností bylo, že se několikrát vystřídal povrch. V archivech fotografů nechybí ani záběry z krásného lesního skoku mezi Chrastavou a Stráží nad Nisou.

 Letošní 8. ročník Rallye Lužické hory, který naváže na tradici této rallye, se uskuteční 3. a 4. června 2005 a je součástí Českomoravského poháru v rallye. Snahou organizátorů je i přilákat na start vedle pravidelných účastníků ČMPR i  dosud aktivní jezdce, kteří zde před lety startovali.

Hrádek nad Nisou 18. 3. 2005                                   Mgr. Pavel Vydra
                                                                         vedoucí tiskového střediska RLH


 
 
Fotogalerie:   Německá rallye 2004 od Ivo Nesrovnala podruhé

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose