www.car.cz
 

Víkendovou Valašku pojede také sedm domácích posádek
     31.3.2005 20:10 - tisková zpráva


 

                                  VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ, 31. března - 2. dubna 2005      

     GLOBAL ASSISTANCE Mezinárodní Mistrovství České republiky v Rally 2005

 

 

Valašská rally je pravidelným svátkem motoristických fanoušků na Valašsku. Start SHERON Valašská rally 2005 je již za dveřmi, a proto finišují i poslední přípravy pořadatelů i jednotlivých posádek. My jsme se tentokráte vydali za valašskými jezdci, kteří se chtějí poprat s náročnou tratí. Na valašské tratě se vydá sedm domácích posádek.

 

Že je Valašsko líhní kvalitních soutěžních jezdců, není nejmenších pochyb. Svědčí o tom i jména z dob nedávno minulých – Petr Vraj nebo Stanislav Chovanec. V jejich stopách jde řada mladých pilotů. O jejich jezdeckém umění se budeme moci přesvědčit v nadcházející soutěži, která proběhne na území našeho kraje. Do soutěže se přihlásilo 95 posádek ze čtyř zemí. Kromě českých soutěžních dvojic, které ovládly startovní listinu, budeme moci zhlédnout i posádky ze Slovenska, Polska a Velké Británie.

 

Na start se postaví i sedm zástupců z Valašska. Se startovním číslem 30 na dveřích Subaru Impreza STi vyrazí bojovat s tratí Jaromír Tomaštík se spolujezdcem Jaroslavem Vrečkou. Pro nemoc spolujezdce se nemohl Tomaštík účastnit úvodní Janer rally a na Šumavě posádku zastavilo na RZ2 porouchané turbo. Proto by si chtěli spravit náladu na domácí trati. „Letošní Valašská rally bude díky posypu extrémně náročná, protože tento posyp byl extrémně velký. Přesto se na soutěž velmi těšíme. Oproti naší první soutěži v Klatovech máme v autě nové diferenciály, proto pojedeme zpočátku opatrně,“ řekl krátce před soutěží Jaromír Tomaštík. Ve stejné skupině, jako Tomaštík – skupině produkčních vozů ( 22 posádek) – pojede i Tomáš Kubiš navigovaný otcem Karlem Kubišem – startovní číslo 40. Jejich novou zbraní se stal Mitsubishi Lancer EVO VII. Kubišovi se tak vracejí po dvouleté pauze zpátky na soutěžní tratě.

 

„Valašská rally pro nás bude znamenat hlavně těžké seznamování s novým autem. Se Subaru, se kterým jsme startovali, se toto auto vůbec nedá srovnat. Je daleko lepší. S micákem jsme se povozili ve dvou dnech a jsme velmi spokojeni. Vracíme se zpět do kolotoče rally po dvou letech. Proto pojedeme opatrně, abychom to hned na první soutěži nerozbili - navíc na domácí půdě,“ sršel spokojeností Tomáš Kubiš, který hodlá letos startovat také na Barum rally a dalších šesti sprintech. S vozem Škoda Felicia Kit Car vyrazí na trať s číslem 46 Lumír Galia společně se spolujezdcem Stanislavem Seifrtem.

 

Ke druhé soutěži v letošní sezóně se postaví i dvojice Pavel Dohnal – Jiří Blažek s Hondou Civic VTi a startovním číslem 76. Soupeře mimo náročné trati jim bude dělat i dalších sedm posádek z třídy N2. „Při naší první soutěži na sprintu v Okříškách se nám nepodařilo závod dokončit pro poruchu převodovky. Proto se budeme snažit odčinit tento neúspěch na Valašce. Trať bude jako obvykle velmi náročná. My se však pokusíme využít domácího prostředí,“ prozradil Pavel Dohnal.

 

Pro další dvě posádky bude SHERON Valašská rally premiérovou soutěží v letošní sezóně. Jiří Krajčík se spolujezdcem Richardem Lasevičem a číslem 81, vyrazí do soutěže s Oplem Astra OPC ve třídě N3. Společně s Krajčíkem je přihlášeno do třídy N3 devět posádek. „Moc se na Valašskou rally těšíme. Bude to náš první závod v sezoně. Pojedeme na tratích, které známe, proto se pokusíme toto zužitkovat. Výhodou našich soupeřů jsou však starty na předcházejících soutěžích. Přesto se nechceme nechat zahanbit,“ zhodnotil situaci Jiří Krajčík.

 

Také Jiří Ševeček s Josefem Pižou vyjedou letos prvně. Oba usednou do Škody Felicia ve třídě N1. Pořadatelem bylo posádce přiděleno číslo 83. „Pracujeme do poslední chvíle na autě. I my vyjedeme letos poprvé. Letošní Valaška je náročná, ale nám to nijak neubírá na náladě. Chceme se s tratí i soupeři poprat,“ řekl nabuzený Jiří Ševeček.

 

 Posledním zástupcem našeho regionu je dámská posádka Petra Lesniaková – Gabriela Szenderáková se Škodou Felicia ve třídě A5. Holky si letošní premiéru odbyly na Okříškách, kde je však zradil krátce po startu soutěže motor. Na valašce však obě chtějí ukázat soupeřům drápky.

 

„Chtěly bychom poděkovat Danielu Fotterovi a jeho mechanikům za pomoc při úvodním sprintu i při přípravách na Valašskou rally. Dobrým umístěním bychom jim rády splatily jejich podanou ruku. A stejně jako před jinými soutěžemi, žijeme přípravami na valašskomeziříčskou soutěž na tři sta procent. Už abychom seděly v autě,“ prozradila Petra Lesniaková, jež bude startovat s číslem 89.

 

Valašské posádky na SHERON Valašská rally 2005: Tomaštík – Vrečka, Dohnal – Blažek, Ševeček – Piža, Galia – Seifrt, Lesniaková – Szenderáková, T. Kubiš – K. Kubiš, Krajčík – Lasevič.

 

 

 

Vsetín – středa, 30. března 2005           Miroslav VEBR                                                                                                                                                                                                             

                                                                                                                 Naše Valašsko  

                                                                                         


 
 
Fotogalerie:   Vzpomínka na Pelhřimov 2004, foto Josef Kukačka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose