www.car.cz
 

Peugeot odjíždí na Nový Zéland v dobré pozici
     4.4.2005 15:17 - tisková zpráva


Rallye Nový Zéland (7. – 10. 4. 2005)

  

Ve velmi dobré pozici se nachází tým Peugeot před Rallye Nový Zéland. Zejména zisk dvou umístění na stupních vítězů v Mexiku jeho bilanci značně vylepšil. Francouzský tým vede šampionát značek, oba piloti jsou na předních místech v šampionátu jezdců. Jak Grönholm, tak Märtin odjíždějí na čtvrtý podnik světového šampionátu 2005 s velkými nadějemi. Marcus v Aucklandu s Peugeotem již třikrát vyhrál, Markko zde v loňské sezóně skončil třetí.

 

V cíli Mexické rallye se mohli oba týmoví jezdci zaslouženě radovat. Fin havaroval ve Švédsku a proto potřeboval zajet dobrý výsledek. Estonec podával již od začátku sezóny vyrovnané výkony a na dobré umístění stále čekal. Oba posunuli Peugeot do čela skupiny kandidátů na titul v šampionátu značek. V této pozici se tým ocitl poprvé od Australské rallye 2003.

 

Po třech  soutěžích letošního seriálu MS (Monte Carlo, Švédsko, Mexiko) má 307 WRC na svém kontě pět umístění na bodovaných pozicích ze šesti možných. Vůz se ukázal jako spolehlivý a konkurenceschopný, což potvrdilo i Mexiko, kde se na šotolině velice dobře osvědčily i pneumatiky Pirelli. Deset ze zbývajících třinácti soutěží světového šampionátu se jede právě na tomto povrchu a tak je dosavadní bilance velmi povzbudivá.

 

Rallye Nový Zéland bývá pro tým Peugeot pravidelně velice úspěšná. Soutěž se mezi jezdci těší velké oblibě. Stejně jako ve Švédsku nebo ve Finsku, kladou rychlostní zkoušky důraz především na jejich dovednost a odvahu.

 

Přesně na takovém typu soutěže se Marcus Grönholm ohromně baví. Při svém teprve třetím startu s Peugeotem 206 WRC v roce 2000 vyhrál v Aucklandu poprvé. V letech 2002 a 2003 pak se stejným vozem získal další dvě vítězství. V loňském roce pilotoval ještě nevyzrálou 307 WRC, přesto se znovu zapojil do bitvy o první místo. Nakonec skončil druhý o necelých šest vteřin. Cenné sekundy ztratil při incidentu s dobrým koncem, když převrátil svůj vůz přes střechu.

 

Fin na tento incident nezapomněl, ale na letošní návštěvu jižní polokoule se velice těší: “Je to soutěž, kterou mám moc rád. Nemohu se dočkat, až budu zpátky na Novém Zélandu a doufám, že zajedeme dobrý výsledek. Stejně jako v Mexiku chci dojet do cíle na bodech, ale to neznamená, že bych se vzdával boje o prvenství. V roce 2004 jsem skončil druhý a to byla 307 WRC stále horkou novinkou. Letos je situace úplně jiná.“

 

Dalším fanouškem Rallye Nový Zéland je Markko Märtin. Poprvé se místní soutěže zúčastnil v roce 2002 a loni si připsal svůj dosud nejlepší novozélandský výsledek. Skončil třetí, jen několik sekund za současným týmovým kolegou Marcusem Grönholmem. Po příchodu k Peugeotu se trpělivě učí poznávat nový vůz a podává vyrovnané výkony, které ho vynesly na druhé místo průběžného hodnocení šampionátu jezdců, pouhý bod za lídra tabulky. Za volantem 307 WRC se Estonec cítí stále jistěji, proto jsou i jeho šance na špičkový výsledek velmi dobré.

 

 

Jean Claude Lefebvre, Peugeot Sport Communication,


 
 
Fotogalerie:   Jänner rallye 2005 od Guntera Sterlike (A)

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose