www.car.cz
 

Oslavy 75. výročí Masarykova okruhu jsou připraveny
     5.4.2005 00:06 - tisková zpráva


Píše se rok 1930 a přichází historický okamžik: v neděli 28. září startuje první závod na starém Masarykově okruhu. K soubojům kategorie silných vozů nad 1500 ccm vyrážejí za volanty svých bugatek naši jezdci Jiří Lobkowicz , Miloš Bondy a Dr. Bittman, zakládající člen přípravného výboru pro výstavbu Masarykova okruhu.

 

Od této historické události letos uběhne přesně 75 let. A právě kvůli ní v letošním roce spojily síly následující organizace - AMK Automotoklub Brno – Masarykův okruh, Automotodrom Brno, a.s., Technické muzeum města Brna a s podporou Jihomoravského kraje, Statutárního města Brna a dalších partnerů připravily oslavy tohoto významného výročí motoristického sportu v České republice.

 

Výstava 75 let Masarykova okruhu

Technické muzeum Brno spolu s ostatními subjekty připravuje výstavu 75 let Masarykova okruhu, jejíž vernisáž se odehraje 20. května v prostorách Technického muzea v den Muzejní noci. Tato výstava by měla s využitím moderních prezentačních technologií představit obměny okruhu a postihnout nejvýznamnější okamžiky historie tohoto motoristického fenoménu.

 

75 let Masarykova okruhu ve fotografii

K přívětivému přiblížení pětasedmdesátileté historie by měla přispět i knižní publikace 75 let Masarykova okruhu ve fotografii. Publikace je rozdělena na sedm kapitol a představuje po jednotlivých letech nejvýznamnější okamžiky automobilové a motocyklové historie brněnského okruhu. Na knize se autorsky podílejí Zdeněk Zavřel, Amos Krejčí, Tomáš Gescheidt, Vladimír Rejda a Josef Vrátil, překladu do angličtiny se ujala Radka Dvořáková. Křest knihy by se měl odehrát dne 21. května 2005 v rámci zahájení oslav. Kniha o bezmála 200 stranách bude vyrobena v nákladu 1000 kusů.

 

Masarykův okruh 1930 – 1949

„Masarykův okruh 1930 – 1949“ je název audiovizuálního díla zachycující první etapu automobilových závodů na Masarykově okruhu. Nesmírně cenné filmy, které se nalézají v archivu AMK Brno, musely projít velmi složitou přípravou a technickou úpravou spolu s následnou digitalizací. Toto dílo, jehož výrobou byla pověřena produkční skupina Františka Kocmana, přinese dosud nepublikované záběry s nesmírnou historickou hodnotou. Komentář vycházející z autentických žurnalistických namluvil Miroslav Donutil. Křest tohoto mimořádného díla bude 21. května v rámci zahájení oslav. Film počítá se třemi jazykovými mutacemi (čeština, němčina, angličtina) a bude vyroben v celkovém nákladu 1000 kusů. K dispozici by měly být platformy jak VHS, tak DVD.

 

Příležitostné razítko výročí

Ve spolupráci s Českou poštou je připraveno příležitostné razítko, které bude k dispozici v rámci všech mezinárodních závodů i oficiálního zahájení oslav. Tento sběratelský suvenýr má na našem okruhu již dlouhou historii, která se traduje již od roku 1933 u příležitosti Velké ceny Masarykovy. Ověřena jsou rovněž razítka z let 1934, 35, 37, 49. V letošním roce na tuto tradici navazujeme.


 
 
Fotogalerie:   GIGA FOTOGALERIE OKRUHY v roce 2004

 
zvětšit

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose