www.car.cz
 

Jan Vonka po Monze - velký dojem z rychlého závodu
     15.4.2005 08:10 - tisková zpráva


Nová sezóna – nový jezdec – první závod na nové trati, která je v motoristickém světě pojmem - MONZA.

    Ve čtvrtek 7.4. jsme absolvovali přejímky na prvním letošním závodě Mistrovství světa FIA GT 2005, v italské Monze. Do našeho týmu přibyl nový jezdec, domácí, talentovaný Davide Amaduzzi. Honza na tomto okruhu nikdy nejel, a tak měl mnoho práce s jeho učením a poznáváním. A to bylo velmi těžké. Jedná se totiž o velmi rychlou trať. Z velkých rychlostí se brzdí do nepříjemných a pomalých šikan. Ani Davide nebyl bez handicapu. Na Monze už sice jel, ale zato nikdy neřídil nic jiného než formulové vozy. Oba dva ale svoji novou roli zvládli dobře.

    Časový plán, na který jsme byli zvyklí z minulého roku se díky pohřbu papeže Jana Pavla II. trochu pozměnil. Ve čtvrtek jsme absolvovali nejen přejímky, ale také první volný trénink. V pátek byly veškeré aktivity na trati zakázány, v Itálii byl vyhlášen Den smutku. V sobotu pak proběhl druhý volný trénink a obě kvalifikace. Většinu času pršelo nebo mrholilo, takže se všechno jelo na vodě.

Druhou kvalifikaci jsme kvůli počasí ani neabsolvovali, zato jsme se soustředili na přípravu auta na nedělní závod. Během tréninků jsme se potýkali se špatným chováním našeho vozu a s nepříliš vyhovujícími převody převodovky. Pro mokrý závod dobrý, ale pro závod na suchu krátký šestý rychlostní stupeň nás vcelku trápil. Předpovědi říkaly, že se bude závodit za deště nebo minimálně při přeháňkách. Nedělní ráno nám nedalo žádnou jasnou odpověď. Bylo zataženo, a tak jsme nechali převodovku nastavenou pro mokrý závod a doufali, že zaprší. Nezapršelo.

    Závod rozjížděl z 10. místa Honza a strategie zněla absolvovat dvě zastávky v boxech s výměnami jezdců a tankováním, kdy při druhé zastávce dojde i k výměně pneu. Na tu se těšili mechanici Martin a Dušan, jelikož pro letošní sezónu máme kola přichycena na samojistících čepech a tudíž je výměna kol podstatně kratší. Po 45 minutách Honza předal volant Davidemu a Pavel s Vaškem do vozu natankovali. Davide jel stejně dobře jako Honza a postupně jsme se dostávali na lepší pozice.

Bohužel po asi 1 hodině a 20 minutách modré Porsche okolo boxů neprojelo. Managerka týmu a signalizační specialistka Klára zaznamenala, že není něco v pořádku. Brzy zjistila, že Davide havaroval na olejové skvrně a poškodil levé zadní kolo a tudíž už v závodě pokračovat nebude.

    Byli jsme zklamáni, jelikož v té době jsme již mohli počítat s prvním přírůstkem bodů do šampionátu. Ale sport je sport. Závod byl pro nás novou zkušeností. Velmi rychlá trať nasáklá hlubokou historií světového motoristického sportu na nás zanechala velký dojem.

Vonka racing


 
 
Fotogalerie:   Tomáš Enge v Phoenixu, foto Petr Soukup

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose