www.car.cz
 

V Číně by chtěl kralický motocyklový závodník Rous body rozmnožit
     20.4.2005 14:30 - tisková zpráva


Radomil Rous je zatím spokojen

 

Spokojeností září po dvou závodech mistrovství světa silničních motocyklů kralický závodník Radomil Rous. V prvním závodě letošního šampionátu ve španělském Jerezu totiž dojel na vynikajícím dvanáctém místě a do průběžného hodnocení si připsal historicky první čtyři body. Po druhém závodě v portugalském Estorilu, ve kterém sedmadvacetiletý jezdec týmu Würth Honda BQR nebodoval, se vrátil na skok domů.

 

Na první závod nového ročníku mistrovství světa asi Radomil Rous jen tak nezapomene. Start se mu z dvacátého místa sice příliš nepovedl, jenomže brzy se dostal do hry o první body. „Závod v Jerezu byl hodně ovlivněn silným větrem, který na trať navál hodně písku. Díky němu byla také větší úmrtnost motorek, protože ty ho nasávaly do motoru. Navíc to také dost klouzalo,“ vrátil se k písečné loterii ve Španělsku Rous.

 

Ten předjel sedm soupeřů a brzy se dostal do kontaktu s dalším Čechem – Jakubem Smržem. „Od patnáctého kola jsem s ním a ještě s Chazem Daviesem sváděl souboje, které vyvrcholily v závěru závodu tím, že jsme si párkrát vyměnili pozici. Nejdřív se mi podařilo oba předjet, ale byl jsem v zatáčce delší a oni mi to hned vrátili. Vzápětí ale byli delší oni a já toho využil k předjetí Kuby Smrže. Na Daviese už to bohužel nestačilo,“ vzpomíná na historický úspěch v podobě dvanáctého místa kralický rodák, který o se problémech Jakuba Smrže dozvěděl až po závodě. „Kubovi motor zhasl za mnou dvě zatáčky před cílem. O tom jsem vůbec nevěděl.“

 

O týden později absolvovali jezdci světového motocyklového cirkusu druhý závod v portugalském Estorilu. V něm dojel Radomil Rous devatenáctý a zůstal bez bodů. „Byla to loterie na gumy. Většina jezdců zvolila suché gumy. Mě se navíc vůbec nepodařil start a téměř jsem zůstal stát,“ zlobí se na sebe jezdec španělské stáje Würth Honda BQR, který ze startovního roštu odjížděl poslední.

 

Po průjezdu prvním kolem jsem byl už dvaadvacátý, ale tentokrát jsem měl problém s motorkou. Při obou tréninkových dnech bylo stejné počasí a na závod se hodně změnilo. Já ani Alex Debon jsme nedokázali stroj na závod připravit stoprocentně. Oba jsme měli skoro nejpomalejší maximálku,“ hledá příčinu portugalského neúspěchu. V polovině závodu Radek Rous pochopil, že na soupeře ve skupině rychlostně nestačí a proto zvolil taktiku jistého dojetí do cíle.

 

Další závod čeká člena znojemského Racing teamu 1. května na okruhu v Číně. „Na trati v Shanghai se pojede vůbec poprvé a nikdo z kluků to nezná. Otázkou tak zůstává, jak rychle se ji naučíme. Já bych byl velice rád, kdybychom přivezli z Asie nějaké body. Šance bodovat tady je. Když se dobře odlepím od startu, body by mohly být,“ uzavírá povídání o začátku nové motocyklové sezóny Radomil Rous.

 

MARTIN MUTL


 
 
Fotogalerie:   MotoGP 2005: Jerez a Estoril a Češi

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose