www.car.cz
 

Hasičské muzeum v Ostravě se slavnostně otevírá
     6.5.2005 10:30 - tisková zpráva


Hasičský záchranný sbor
Moravskoslezského kraje
V Ostravě 5. května 2005


Muzeum se slavnostně otevírá v pátek 6. května 2005 v 11:00 hodin. Páteční slavnostní otevření je pouze pro zvané hosty a odbornou veřejnost, pro širokou veřejnost bude muzeum otevřeno od úterý 10. května 2005.

HASIČSKÉ MUZEUM, Ostrava-Přívoz, ul. Zákrejsová 53/3
Budova otevíraného Hasičského muzea byla postavena obcí v roce 1905. A již od počátku sloužila hasičům. Až do roku 1919 zde bylo v prvním nadzemním podlaží sídlo německého dobrovolného sboru hasičů, zatímco v druhém byla umístěna Přívozská spořitelna.

V roce 1919 byl vystřídán německý sbor nově založeným českým sborem dobrovolných hasičů, který již užíval celý objekt včetně prostor bývalé spořitelny.

Více než šedesátiletá historie přívozského sboru dobrovolných hasičů byla uzavřena v roce 1980, kdy byl sbor zrušen.

Objekt pak byl užíván Městskou inspekcí požární ochrany v Ostravě pod názvem Kabinet požární ochrany a sloužil především jako školící středisko k pořádání seminářů, školení a dalších akcí s požární tématikou.

Právě do tohoto období se datuje vznik první expozice historických technických prostředků a dokumentů. Tato expozice byla vybudována svépomocí příslušníky Městské inspekce požární ochrany.

V roce 2003 byla zahájena a v roce 2004 ukončena rekonstrukce a dostavba Hasičského muzea do dnešní podoby. Investorem celé akce bylo Statutární město Ostrava. Záměrem bylo vytvořit důstojné prostředí, které bude dokumentovat odborné i laické veřejnosti historii požární ochrany v Ostravě, vývoj technických prostředků a činnost hasičů.

Celá expozice je rozdělena do několika tématických částí, které dokumentují historii od vzniku prvních hasičských sborů v Ostravě až po současnost.

Takže zde najdeme například historickou techniku, která vytváří obraz vývoje hasičských stříkaček, nabízí se pohled na dobové uniformy, přílby, svítilny, prapory, sirény, písemné dokumenty, symboly hasičství.

Z moderní historie pak můžeme shlédnout ukázku záchrany osob při dopravní nehodě nebo například přehled dýchací techniky a osobních ochranných prostředků hasičů.

Nedílnou součástí expozice je pak projekce filmů a dokumentů přibližujících práci hasičů.

Všichni jste k nám do muzea srdečně zváni!!!

 


Barbora Gabzdylová
tisková mluvčí
Hasičského záchranného sboru
Moravskoslezského kraje


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose