www.car.cz
 

Jaroslav Štauber a Miroslav Ševčík na Střele čtvrtí v cíli
     9.5.2005 22:53 - Pavel Jelínek


RallyeJournal.cz Team šťastně v cíli kralovické soutěže

Tisková informace RallyeJournal.cz Teamu, Plzeň, 9.5.2005

 

Posádka RallyeJournal.cz Teamu Jaroslav Štauber – Miroslav Ševčík šťastně dokončila superobtížnou Rallye Střela (508 km, 15 RZ o celkové délce 177 km) a dovezla svůj vůz BMW 2002 Ti na cílovou rampu tohoto prvního podniku Českomoravského poháru v rallye.

 

Na této dvoudenní soutěži jsme si stanovili dva postupné cíle: noční etapu přečkat a sobotní etapu dokončit. Taktiku, která se na první pohled jeví jako velmi jednoduchá k naplnění, jsme se v obou dvou případech pokusili porušit, ale soutěžácký „pánbůh“ stál při nás.

 

Soutěž začala v páteční podvečer. Jednotlivé posádky sjížděly ze startovní rampy vstříc blížící se tmě a aby toho na začátek nebylo málo, tak začalo pršet. Ne, nebyl to déšť, byl to liják. Ještě nejsme optimálně vybaveni pneumatikami na úplně všechny povrchy a na vodě je to s bavorem na avonech vždycky jen boj o přežití. První postupný úkol – přečkat noc, jsem se pokusil zlikvidovat hned na třetím retardéru první rychlostky, kterou jsme jeli na čas (RZ1 měla volný průjezd).

 

Bylo to z kopce, po dlouhé rovince a před retardérem již bylo evidentní, že BMW nepůjde zastavit. Tak jsme ho vzali rovně a odnesla to polovina světelné rampy (jedna mlhovka šla hned, druhá bojovala ještě asi čtyři kilometry, kdy klimbajíc se na přívodním kabelu vytvářela jistě zajímavé světelné efekty). V servisní zóně nám pak přišel poděkovat plzeňský soutěžák Jiří Pertlíček, který stál na tom místě, že jsme mu připravili nádherný divácký zážitek z noční etapy. My jsme z toho kousku takovou radost neměli. Přišli jsme o dvě lucerny a celou noc jsme jeli jen na půlku světel.

 

Sobotní etapa začínala časným ranním startem již v 6:45, na trať svítilo sluníčko a rychlostky byly vesměs suché. BMW na avonech začalo fungovat tak, jak má a my jsem zajížděli časy, které nás až samotné překvapovaly (třeba jsme se zrychlili oproti noci o víc než minutu a tak). Postupně jsme se prokousávali ze zadních pozic mezi historiky a před startem do posledního kolečka tří RZ jsme najednou byli již na druhém místě. Ovšem začalo znovu pršet, a tak bylo potřeba zvolnit.

 

Tři sta metrů před cílem předposlední vložky jsem se pokusil nedodržet i druhý postupný úkol, který velel hlavně dojet. V předposlední zátočině vložky, kde to bylo samé bláto na uzoučké roztrhané asfaltce, se to šeredně smýklo. Bojoval jsme s tím, ale nešlo to, a tak jsem zahučeli do roští, minuli jsme kamennou starodávnou kapličku (určitě byla chráněná památkáři – uf) a skončili v příkopě. Mokrá tráva pro bavora je to samé co led, ven se mu nechtělo. Už jsem to vzdával, ale Mirek je bojovník.

 

Zařval na mě, že to vytlačí a vyskočil z vozu. Sám na to ale nestačil. Naštěstí se objevili dva mladí zachránci (jinak široko daleko nikde nikdo nebyl) a ti nám pomohli zpět na cestu. Hoši moc děkujem. Výsledná ztráta zhruba čtyř minut nás zase posunula zpět ve výsledkové listině, ale po tom všem, co jsme si prožili, je čtvrté místo mezi historiky báječné.

 

Jinak také velmi děkujeme všem fanouškům, kteří nám kolem trati fandili. Těm, kteří na nás mávali, jsme se snažili také zamávat, ale v tom fofru to moc nejde. Jedeme rallye hlavně pro radost a doufám, že to na nás bylo vidět. 

 

Jaroslav Štauber

www.RallyeJournal.cz

 

 


 
 
Fotogalerie:   Rallye Střela 2005 od Pavla Kacerovského

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose