www.car.cz
 

Tišnov. Jiří Volf: Když se lepí smůla na pneumatiky
     17.5.2005 07:22 - tisková zpráva


"Kolo se nám polámalo," hlásil s nadhledem Jiří Volf krátce po svém odstoupení ze sobotní Autonova Rally Tišnov, z níž posádku Volf – Novák vyřadila technická závada. Skoro jako přes kopírák se opakuje situace z úvodu loňské sezóny, kdy Jirku Volfa také provázela smůla. Brněnský jezdec a celý tým proto věří, že se podaří zopakovat i další průběh předešlé sezóny a úspěchy se již brzo dostaví.

 

Do Tišnova se přitom celá posádka velice těšila, neboť pro Jirku Volfa je Autonova Rally i po přestěhování centra rally z Brna do Tišnova nadále domácí soutěží. Petr Novák, jenž před čtrnácti dny startoval na Rally Matador Tatry po boku Viktora Szabó, se zase nemohl dočkat návratu z produkčního vozu do WRC.

 

"V 'pévéčku' jsem dlouho nemohl najít správný rytmus a tempo. Proto jsem se moc těšil, až zase pojedeme s Jirkou a Octávií. S WRCem je to opravdový sport, navíc vůz od Věroše Cvrčka je na vysoké technické úrovni," tvrdí Petr Novák.

 

Od úvodního měřeného úseku se však na pneumatiky Octavie WRC se startovním číslem 8 přilepila smůla. Po drobné jezdecké chybě přišel první defekt. "Před startem jsme měli respekt z úvodního úseku, kde bylo hodně písku, zbytky posypu a uschlé bláto. Ten jsme projeli v pohodě, ale asi jsem pak chtěl až moc, vlastní chybou jsem líznul kolem sloupek mostu a první defekt byl na světe," popsal Jiří Volf.

 

Na RZ 2 chtěli Jirka s Petrem 'pořádně zatáhnout' a eliminovat svou ztrátu, jenže... Tři kilometry po startu přišel další defekt, který byl o to záludnější, že pneumatika ušla ihned a začala se trhat. Cáry gumy navíc poškodili stabilizátor a posádka si zavzpomínala na doby soutěžáckého pravěku, kdy spolujezdec nebyl jen navigátorem, ale také – a možná především – mechanikem. A Petr Novák obstál.

 

"Stabilizátor je zajištěn čepem a závlačkou. Cáry gumy při defektu vyrazily pojistku a my jsme museli rychle vymyslet řešení, protože nám zbývalo málo času na přejezd do další časovky. Rád používám verzatilku a štěstí bylo, že tentokrát jsem měl s sebou přesně ten průměr, který perfektně pasoval. Stačilo ji tam vsunout a zajistit páskou a bylo hotovo," popsal Petr Novák kuriózní opravu. Nutno ještě dodat, že svou práci odvedl precizně, neboť tužka udržela stabilizátor až do cíle další vložky i na přejezdu do servisu.

 

S výraznou ztrátou nezbývalo Jirkovi s Petrem nic jiného, než pokus o maximální nasazení a útok. Z toho pramenila drobná chyba v podobě nedobrždění do jednoho z 'vracáků' na RZ 3 a 'hodiny' na následující erzetě.

 

"Na RZ 4 už jsme neměli co ztratit, šli jsme do toho naplno a na písku jsme dostali lehké hodiny. Hlavu si navíc postavila převodovka, protože jsem asi 25 sekund nemohl vyřadit zpátečku. Musím přiznat, že mě to rozhodilo natolik, že dokonce Petr musel mou jízdu zrychlovat. Ke konci vložky jsem opět ztratil důvěru k autu, protože mi začínající závada hlavy kola rozhazovala desky a brždění bylo obtížné a téměř na náhodu.

 

Nechtěl jsem nikoho ohrozit a proto jsem jel na jistotu. V cíli vložky jsme navíc zpozorovali již neuvěřitelný třetí defekt," povzdychl si brněnský jezdec. "Pravděpodobně permanentní jízda po ráfku způsobila technickou závadu hlavy kola, která nás definitivně vyřadila ze hry."

 

"Za celou svou soutěžní kariéru, jsem neměl tolik defektů, jako na Rally Tišnov. Doufám, že jsme si již vybrali smůlu na celou sezonu a že výsledek už brzo přijde, abychom potěšili naše partnery a fanoušky.

 

Petr si začíná myslet, že přináší smůlu, ale já jsem přesvědčen, že smolnou sérii již na následujících závodech protrhneme a konečně začneme bojovat o přední umístění tak, jako tomu bylo minulý rok a začátkem letošního. Moje přítelkyně tvrdí, že nám přináší smůlu černý pruh na autě, proto jej odstraníme a uvidíme zda má pravdu :-) " věří a usmívá se Jirka Volf.

 

 

Dalším společným startem Jiřího Volfa a Petra Nováka bude Impromat Rallysprint Kopná ve dnech ve dnech 16. a 17. června.

 

 

Zdeněk Zelenka, VOLF media service


 
 
Fotogalerie:   Autonova rally Tišnov 2005 od Lukáše Cholasty

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose