www.car.cz
 

Český Krumlov a Josef Peták: Boj o stříbro do posledních metrů
     14.6.2005 23:38 - tisková zpráva


Boj o stříbro do posledních metrů

Letošní Seat rallye začala pro Pepíka Petáka už ve středu kdy zjistil, že řídící jednotka nového motoru je bez programu a pokračovala až do poslední rychlostní zkoušky. Od druhé příčky ve skupině A jej nakonec dělilo pět vteřinek.

 

 

Když ve středu mechanici zjistili, že inovovaný motor Renaultu Clio S1600 nechce pracovat, hledali příčinu. Ta se našla v řídící jednotce v níž chyběl software. Chybička se vloudila a tak se dvojice rychlých poslů vydala na otočku do Francie pro náhradní jednotku. Z tohoto důvodu měla posádka také posunutu technickou přejímku na pátek dopoledne. Místo klidu a soustředění se před soutěží zažili Pepík Peták s Alenou Benešovou pěkný nervák. Ten se, přestože sprint s řídící jednotkou dopadl dobře, přenesl i do prvních vložek. Tentokrát Pepík sice vyvaroval problémů s defektem a vylomeným tlumičem, které zde zažíval v minulých letech, ale spokojen stejně nebyl.

 

Vedle Prokopa musel překousnout i to, že byl rychlejší i Antonín Tlusťák, Dušan Kouřil a Roman Odložilík a to nebyl zatáček podle jeho představ. Druhé průjezdy byly již lepší, takže první etapu i přes hodiny na poslední vložce končil jako druhý ve skupině a devátý absolutně. Když ze servisu nakonec nevyjel Polák Frycz, posunuli se Pepík s Alenou ještě o místo výše, ale spokojení nebyli.

 

„První runda byla špatná. Ovlivnily to okolnosti před závodem. Auto začalo vrčet dneska v poledne a stejně to není ono. Máme sice inovovaný motor, ale bez správného výfuku a s náhradní elektronikou. Myslím, že výkonově se to nepohnulo nikam, není to ani ryba, ani rak. Takový polotovar. Trošku zlobily i brzdy. Já jsem taky dělal hodně chyb, startovali jsme a dělali jsme hodiny. 

 

 Říkal jsem si, že se nesmím nechat rozhodit a být trpělivý, aby se to zlomilo. Závěr dneška byl už lepší a přes ty hodiny jsem spokojen i když to mohlo být o takových osm vteřin lepší. Končí se zítra večer a od rána do toho půjdeme, aby to vypadalo dobře,“ sliboval Pepík zlepšení před druhou a ještě náročnější etapou.

 

Jenže začátek měli opět lepší soupeři, takže přes žluté clio se dostal opět Prokop a Tlusťák se malinko vzdálil. Opakovaná Zátoň a Malonty naopak vrátily Pepíka do hry o druhé místo ve skupině. Definitivní rozhodnutí mělo padnout na Římově a Kohoutu. První průjezdy vyzněly spíše pro Tlusťáka a Pepíkovi s Alenou nakonec nestačilo ani zopakování čtvrtého času absolutně v Římově (poprvé to bylo na Malontech), ani nejrychlejší čas mezi áčky na Kohoutu. Ke stříbru scházelo pět vteřin. I tak však patřila soutěž na jihu Čech k nejlepším, jaké letos Pepík s Alenou absolvovali.

 

 „Včera jsem začal blbě, to už jsme probírali. Dneska můžu být spokojený, hlavně s druhými průjezdy. Auto mi dělá hrozné prekérky a plně mu ještě nevěřím, takže bojavé pasáže poprvé očichávám a teprve podruhé to tam dám naplno. Pěkně se závodilo a když vezmu problémy na začátku, tak je výsledek dobrý,“ byl nakonec spokojený Pepík a také Alena se přidala: „Přežili jsme vedro a nemyslím, že jsme zajeli špatný závod. Byla snaha posunout se dopředu, ale na rallye se bojuje vždy s více faktory, takže to nakonec nevyšlo. Když se podíváme na absolutní pořadí, tak je to dobrý. Doby kdy jsme jezdili dvě minuty vepředu jsou pryč, musíme závodit a je to tak zajímavější,“ dodala spolujezdkyně bronzové posádky ve skupině A a členka Hroch Rally Teamu.

 

A malá zajímavost na závěr, dokazující jak rychle se letos jelo v porovnání s loňským rokem. Na Římově jel před rokem Pepík s dvoulitrovým Peugeotem 306 Maxi v čase 3:53, letos s cliem S1600 3:54,5. Následující Kohout, kde bojoval o vítězství s Mariánem Šínem, vloni proletěl za 9:15,4 a  letos mu stačilo jen 9:02,4.

 

Milan Hauer

www.motorsport-review.cz


 
 
Fotogalerie:   SEAT Rallye Český Krumlov 2005 od Pavla Kacerovského

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose