www.car.cz
 

Jiří Janák v barvách Kopeckého potvrdil vedoucí pozici i v Brně
     15.6.2005 22:54 - tisková zpráva


Druhý závod seriálu Česká pojišťovna Octavia Cup 2005 přivítalo v Brně velmi proměnlivé počasí, které komplikovalo týmům správnou volbu nastavení jejich nových vozů Škoda Octavia. Jiří Janák z týmu Motorsport Kopecký potvrdil svoji letošní nadvládu pohárovému seriálu Octavií a po mosteckém triumfu dokázal dvakrát vyhrát i v Brně. Štefan Rosina ve svém prvním startu s novým modelem pohárové Octavie získal body za třetí a druhé místo.

 

Velice zajímavá byla již kvalifikace, která přinesla radost Štefanovi Rosinovi. Ten dosáhl nejrychlejšího času a jasně se kvalifikoval do Super Pole, kam postoupil s desátým časem i Jiří Janák. Druhého času dosáhl František Došek a třetího Václav Brejla. Jani Paasonen bojoval se stávkujícím brzdovým systémem a šestnáctý čas zůstal za očekáváním.

Do Super Pole odstartoval Jiří Janák jako první a zvolil taktiku klidné jízdy bez výraznější dávky rizika. Jirka se chtěl vyvarovat chyby, která jej na mosteckém autodromu připravila o dobrou startovní pozici. Dosažený třetí čas za Janem Dostálem a Michalem Matějovským byl solidní výchozí pozicí pro úvodní závod. Štefan Rosina se naopak rozhodl zariskovat a pokusit se vybojovat nejlepší startovní pozici. Mezičas v polovině okruhu naznačoval možný fantastický čas v cíli, neboť Štefan byl nejrychlejší a měl solidní náskok před soupeři. Bohužel ve druhé polovině okruhu třikrát chyboval a v cíli mu stopky ukázaly pátý nejrychlejší čas.

 

Po startu úvodního závodu dokázal první Dostál poodskočit druhému Matějovskému. V hodinách skončil v nájezdu na „Stadion“ František Došek a jeho soupeři měli plno práce, aby se roztočené Octavii dokázali vyhnout. Brzy se před Matějovského dostal Jiří Janák a tuto dvojici stíhal Štefan Rosina. To se již na mokrém asfaltu vozy s pneumatikami bez vzorku ovládaly velmi těžce a po několika kolizích ředitelství závodu rozhodlo o vyvěšení červených vlajek a závod byl zastaven.

 

Během patnácti minut v boxech byly přezuty všechny vozy na mokré pneumatiky a vydaly se za Safety Carem zpět na trať. Po opětovném odstartování prvního závodu bylo pořadí Dostál, Matějovský, Štefan Rosina a Jiří Janák. Štefan Rosina dokázal pokořit Matějovského a začal útočit na vedoucího Dostála a jeden z jeho útoků byl později úspěšný. Štefan pokračoval v bravurní jízdě na vodě a postupně odjížděl celému startovnímu poli. Na brněnském asfaltu již bylo bohužel mnoho vody a Štefan do jedné ze zatáček najel rychleji než voda Štefanovi dovolovala.

 

Štefan tak opustil trať a vrátil se zpět až za Dostálem a Jiřím Janákem. Jiří Janák trpělivě čekal na svoji šanci a dobrým manévrem se posunul na vedoucí příčku před Dostála. První místo udržel do cíle a pokračoval tak v letošní vítězně sérii. Štefan Rosina dokázal dokončit závod alespoň na třetím místě za Dostálem.

 

Do druhého závodu první šestice jezdců startuje v obráceném pořadí z prvního závodu. Štefan Rosina se postavil na čtvrtou pozici a Jiří Janák na pozici šestou. Po startovní proceduře se do čela dostal Vaníček, ale brzy vlastní chybou opustil trať. Do cílové rovinky tak pole jezdců přivedl Štefan Rosina. Postupně se za Štefana probojoval Jiří Janák a oba vozy týmu Motorsport Kopecký byly v čele závodu. V jedné z brněnských zatáček se dostal Jirka před Štefana a v tomto pořadí oba piloti protnuli cílovou pásku. Jiří Janák dokázal zvítězit ve všech čtyřech letošních bodovaných jízdách seriálu Česká pojišťovna Škoda Octavia Cupu! Pochopitelná spokojenost čišela nejenom z jezdců, ale i z celého týmu Motorsport Kopecký.

 

„Tady se zase potvrdilo, že máme perfektně připravená auta. Nebývá, než znovu děkovat celému týmu a Pepovi Kopeckému za to, jak profesionálně všechno funguje,“ děkoval Jiří Janák týmu Motorsport Kopecký za skvělou přípravu vozu. „Je to pravda, Jirkovi to jelo skvěle, však má také víc natestováno. Proto jsem se nepouštěl do žádných soubojů, když mě předjel,“ doplnil svého kolegu rovněž spokojený Štefan Rosina.

 

„S výkonem obou pilotů mohu být velmi spokojen. Trochu jsme měli obavy z nastavení vozů pro brněnský okruh, neboť jsme nemohli využít testování v Brně před tímto závodem, jelikož jsme byli v Českém Krumlově na rallye. Využili jsme našich zkušeností s okruhovými závody a ty jsme aplikovali i na nový model Octavie.

 

Stejně jsme postupovali i při nastavení pro závod na vodě. Oba jezdci prokázali rychlost i taktickou vyzrálost. Odměnou jim je velmi kvalitní výsledek, který si z Brna odvážíme,“ shrnul brněnský víkend vedoucí týmu Josef Kopecký.

 

Průběžné pořadí po dvou závodních víkendech – 4 bodované jízdy:

1. JIŘÍ JANÁK (Motorsport Kopecký) 100 bodů, 2. Jan Dostál 64, 3. Václav Brejla 41, 4. ŠTEFAN ROSINA (Motorsport Kopecký) 41, 5. Jiří Gottwald 39


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose