www.car.cz
 

I Brno bylo vloni světové
     tisková zpráva


Příznivci automobilových novinek nyní  žijí především Ženevou, ale připomeňme si, že taky u nás  se  vloni  uskutečnil  vydařený automobilový  veletrh.  A další  je  nyní připravován.  V letošním roce ve dnech 4.-10. června 2004 mají zájemci možnost navštívit AUTOTEC 2004, mezinárodní veletrh nákladních a užitkových automobilů, příslušenství a servisní techniky.  K vidění na něm budou i třeba závodní vozy a další  zajímavosti.

AUTOSALON Brno 2003 byl světový v mnoha směrech

Mezinárodní veletrh osobních automobilů AUTOSALON Brno 2003 se zapíše do historie českého automobilového průmyslu. Po dlouhých letech se na motoristickém veletrhu v českých zemích objevily tři světové premiéry, společenskou prestiž automobilového průmyslu i samotného veletrhu podtrhlo zahájení za účasti premiéra české vlády Vladimíra Špidly a komisaře Evropské unie Güntera Verheugena. Expozice automobilek byly rekordní rozsahem i obsahem, na veletrhu bylo k vidění vše, co je nyní nejen v Evropě na trhu k dispozici. Kolem padesáti národních premiér a dvacet tři studií vozů budoucnosti potěšilo návštěvníky i zástupce médií z celé Evropy. Tradičně bohatý byl i doprovodný program pro odbornou i širokou veřejnost. Expozice Jak se rodí automobil ukázala návštěvníkům nový pohled na automobilový průmysl. AUTOSALON Brno 2003 tak potvrdil, že je dominantní akcí v regionu střední a východní Evropy a že se právem řadí na úroveň světových automobilových show v Ženevě, Frankfurtu nebo Paříži.
Veletrh AUTOSALON Brno 2003 se uskutečnil ve dnech 5. až 12. června 2003. První den veletrhu, čtvrtek 5.června, byl vyhrazen pro práci médií, druhý den, pátek 6.června byl určen odborníkům. Od soboty 7. června byla výstava plně otevřena laické veřejnosti.

Statistika
Základní statistické údaje AUTOSALON 2003
1 Počet vystavovatelů 332
2 Počet přímých vystavovatelů 307
3 Počet dalších zastoupených firem 25
4 Počet zúčastněných států a zemí 11
4 Čistá výstavní plocha v m2 45.400
5 Předběžný počet návštěvníků 125.000
6 Počet akreditovaných novinářů 1029

Úroveň veletrhu dokumentují novinky – AUTOSALON Brno 2003 představil světu letošní světové premiéry faceliftů Ford Mondeo, Fiat Punto a absolutní novinku,
nové BMW řady 5, které při svém odhalení na veletrhu zaujalo zástupce médií takovým způsobem, že časový program tiskových konferencí musel být posunut. Překvapením pro všechny bylo i přání Güntera Verheugena o jízdu v této světové novince, ještě větším pak rychlost splnění tohoto přání a premiérová jízda komisaře EU po areálu výstaviště.

Společenský význam veletrhu i celého automobilového průmyslu podtrhla účast představitelů našeho nejvyššího politického života i oboru. Zahájení veletrhu v pátek 6.června se mimo jiné zúčastnili Milan Urban, ministr průmyslu a obchodu ČR, Marie Součková, ministryně zdravotnictví ČR, Petra Buzková, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ladislav Svoboda, místopředseda Senátu ČR, Jan Kasal, místopředseda PSP ČR, Miroslava Němcová, místopředsedkyně PSP ČR, Petr Duchoň, primátor města Brna, Josef Bednář, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a řada dalších oficiálních hostů. Veletrh navštívila i početná delegace O.I.C.A. v čele s generálním tajemníkem panem Yvesem Van der Straatenem. Generální ředitel společnosti Veletrhy Brno pan Jiří Škrla označil při zahajovacím projevu Autosalon Brno 2003 za divácky nejatraktivnější ročník v historii svého konání. Zdůraznil i pro veletrh důležitý mezník : „Scházíme se dnes na slavnostním zahájení posledního autosalonu před vstupem České republiky do Evropské unie.“ Pan Vratislav Kulhánek jako zástupce SAP ČR a představitel největšího výrobce automobilů v ČR, značky Škoda, poděkoval pořadatelům za pečlivou přípravu veletrhu a uvedl, že automobilový průmysl je pilířem ekonomiky naší země. Generální tajemník mezinárodní organizace výrobců automobilů O.I.C.A. pan Yves Van der Straaten velmi kladně hodnotil zvýšení úrovně veletrhu. Označil letošní ročník za milník kvůli blížícímu se vstupu do EU a podotkl: „Automobilový průmysl je významným oborem v ekonomice všech zemí. Jsem proto velmi rád, že v České republice je tomu nejinak.“ Člen Evropské komise odpovědný za rozšíření EU pan Günter Verheugen potvrdil: „Česká republika je do velké míry připravena na vstup do Evropské unie a my považujeme vstup nových členů do společenství za prospěšný a výhodný. Automobilový průmysl je a v budoucnosti stále bude hnacím motorem ekonomik zemí EU. Automobil je totiž nejen dopravní prostředek, ale je především výrazem osobní svobody a životního stylu.“ Předseda vlády České republiky Vladimír Špidla ocenil práci široké skupiny lidí, kteří se na výrobě automobilů podílejí a připomněl návaznost automobilového průmyslu na další obory jako správa komunikací, výstavba dálnic, dodavatelé příslušenství a další. „Automobil je komplexní produkt a pokud Česká republika vyrábí auta světové úrovně, znamená to, že i světovou úroveň má.“

Odborné konference jsou pravidelnou součástí akcí jako je AUTOSALON Brno. Maratón těchto setkání a výměn zkušeností odstartovala konference „Fleet management“, věnovaná trendům rozvoje firemního automobilového trhu, centralizace a optimalizace řízení z pohledu top managementu. Na mezinárodní konferenci se setkali analytici dopravních nehod, samostatná konference byla také zaměřena na aktuální trendy automobilové logistiky. Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu připravila odborný seminář „Moderní pohonné hmoty a maziva pro motorová vozidla 2003“. Tradiční setkání pracovníků automobilového průmyslu, dopravy a legislativy připravila konference „MOTORSYMPO“. Odborný seminář „Nakládání s autovraky“ přednesl problematiku likvidace vysloužilých automobilů.

Veletrh byl spojen se slavnostním předáním cen z mnoha soutěží či anket. Svaz autoopraven ČR předal tituly Autoservis roku 2003, Autoopravář roku 2003 a Automechanik roku 2003. Své vítěze zná i anketa Automobil 4x4 roku 2003. Svého favorita určily i děti v soutěži BABYCAR. Velmi kladně byla všemi aktéry hodnocena i soutěž Brno Car Design Show. Diváckou atrakcí se stala soutěž o nové osobní vozy, lákající tisíce návštěvníků. Ti denně u pódia na volné ploše A čekali s napětím na vyhlášení vítězů. Přímo na veletrhu byl znám nový držitel automobilu Peugeot 307 a Citroen C3, na svého vítěze čeká nový Hyundai Getz.

Tématická expozice Jak se rodí automobil obrátila pozornost na design vozů a na proces jeho tvorby. Na ploše přízemí pavilonu E viděli návštěvníci mimo centrální expozici automobilky ŠKODA AUTO, věnovanou jednotlivým fázím zrodu nového automobilu ale i připomínku 100 let značky FORD. Inspirativní byly i ukázky designérských prací našich mladých studentů z univerzit a vysokých škol v Praze, Brně i Zlíně.

Program pro širokou veřejnost byl již tradičně velmi bohatý a nezůstal jen u návštěvníky velmi žádaných soutěží o nové automobily. Poprvé se v pavilonu C představila Tuning show, projekt, jemuž odborníci z oblasti dávají velkou budoucnost. Velmi úspěšnou premiéru měla Bonusová knížka, nabízející návštěvníkům výhody i po skončení veletrhu. Diváckou atrakcí se stala profesionální trialová show i ukázky činnosti ÚAMK - kromě závodu motokár, minibiků a trialových soutěží bylo možné vidět školu bezpečné jízdy, soutěžní terénní vozy seriálu 4x4 MR 2003 a dětské autokrosové speciály Buggy Racer a Buggy Junior. Do dění na veletrhu se zapojily i děti, jejich AUTOHAD z miniatur automobilů opět překonal rekord. S velkým zájmem se od prvního dne veletrhu setkaly testovací jízdy s automobily devíti automobilek. I přes nasazení desítek vozů i řidičů denně zájem o svezení neustával. Propojení účasti formou expozice a testovacích jízd se ukázalo pro vystavovatele i návštěvníky jako optimální. Velmi navštěvovaný byl i exkluzivní pavilon H s více než desítkou osobních vozů Ferrari. Exkluzivitu a význam vystavených vozů dokládala i přítomnost starosty Maranella. Autogramiády a účast mnoha osobností jsou již tradičně kořením veletrhu. Letos bylo na expozicích vystavovatelů možné vidět hokejisty naší extraligy včetně reprezentačního brankáře Romana Málka, tenistu Jiřího Nováka, zpěváka Jiřího Korna. Na veletrhu se objevil i desetibojař Tomáš Dvořák a řada dalších. Bohatá byla i účast sportovních jezdců. Své podpisy nabízeli fanouškům motoristického sportu Emil Triner s Emilem Horniačekem, Tomáš Enge, Petr Vojáček, Jan Vonka i vycházející hvězda Evropského poháru tahačů Adam Lacko.

Tiskové středisko připravovalo pro zástupce médií aktuální tiskové informace a nadstandardní servis. Novináři tak využívali nejčerstvější zprávy na stránkách www.autosalon2003.cz nebo na on-line zpravodajství. Svými aktuálními zprávami a letošní novinkou – video sekvencemi novinek a studií – lákalo pozornost nejširší veřejnosti.

V letošním roce ve dnech 4.-10. června 2004 mají zájemci možnost navštívit AUTOTEC 2004, mezinárodní veletrh nákladních a užitkových automobilů, příslušenství a servisní techniky.

Zveřejněné informace jsou předběžné. Konečná závěrečná zpráva bude BVV a.s. vydána po vyhodnocení statistických údajů. Uváděné hodnoty vycházejí ze zásad zveřejňování statistických dat veletrhů.

tisk info (2003)


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose