www.car.cz
 

Václav Janík v zahraničí aneb mafiánem jen díky BMW
     15.6.2005 23:21 - tisková zpráva


Tentokrát se omlouváme za dlouhou tiskovou zprávu, která se netýká vlastního závodu, ten touto dobou ještě neskončil, ale team Václava Janíka je již zpět ve Šternberku. Srbští celníci, kteří nám tvrdili, to víte, jste na Balkáně nám start v Makedonii pěkně zavařili

 

Totálním fiaskem skončila cesta teamu Václava Janíka do místa dějiště dalšího závodu, který je součástí šampionátu FIA Challange. Cesta dlouhá okolo 1200 km byla pečlivě naplánovaná. Přes Maďarsko jsme mířili na hraniční přechod do Srbska a Černé hory, což byla nevyhnutelná tranzitní země směrem Makedonie.

 

Ve čtvrtek před půlnocí team dorazil na Maďarsko – Srbské hranice. Odbavení maďarskými celníky proběhlo normálně, jakého překvapení se nám ale dostalo při kontrole jejich srbských kolegů.

 

„Ti Srbové nás označili za české mafiány. Ptali jsme se proč. Protože máme BMW,“ líčí dnes již v domovské garáži Peťa Sedláček, mechanik teamu. „Na hranicích jsme předložili doklady, ale Srbové, že je problém. Začali nám počítat clo. Nejdřív hovořili o 100 Eurech, ale na náš dotaz, zda-li to platí i na cestu zpět do ČR po závodech, tak to že nikoliv,“ dodává Peťa s tím,že to ještě nic nebylo.

 

„Do toho nám ti Srbové začali nutit jednoho z těch svých kolegů, že on pojede s námi až do Makedonie, přesně nám ukazovali trasu cesty skrz Srbsko, kde ho budeme celé 4 dny živit, zaplatíme mu hotel atd. Někde v nitrozemí na nás někdo může čekat, vytáhnou kvéry a řeknou mi, vypadni z auta, to ne, to jsme odmítli. To ale ty celníky tak naštvalo, že cena za průjezd šla prudce nahoru Tím stylem, že za závodní auto 2000 Euro, za skůtr 500, za nářadí, pneumatiky v dodávce, kterou nám celou kontroloval, celkem 4000 Euroi,“ říká naštvaně Václav Janík, člen Czech National Teamu.

 

„Zkoušeli jsme kontaktovat makedonské pořadatele, představitele české Federace automobilového sportu při Autoklubu ČR. Pořadatelé makedonského závodu nám stále tvrdili, že z jejich asociace kontaktovali srbský autoklub a ti posílali na zmíněný přechod fax, ovšem ten nikdy nedorazil. Předseda Komise ZAV FAS AČR nám také potvrdil, že žádné poplatky platit nemáme. Taky velmi podivné bylo, že Lászlo Hernádi, náš největší konkurent ve skupině A, projel stejným přechodem přímo před našimi zraky úplně bez problémů,“ neskrývá svou zlost závodník.

 

Noc ze čtvrtka na pátek přečkal team na benzínové stanici nedaleko hranic na území Maďarska. Ráno jsme se na hranice vrátili, jestli tam konečně nedorazil ten slibovaný fax ze srbského autoklubu, který se za nás měl zaručit. To nás ale celníci navedli do uzavřeného parkoviště určeného pro kontroly kamionů. Fax tam nebyl, cena celníku stále stoupala, tak jsme se rozhodli po několika dalších telefonátech a časové tísni.

 

Všechno se protahovalo, Peťa s jedním celníkem 3 hodiny dělal seznam věcí dle hodnoty, další hodiny trvalo seznam věcí dle hmotnosti. To už jsme věděli, že se dostáváme do velké časové tísně. Byl pátek poledne, do místa závodu ještě dalších 750 km jízdy přes území, kde nás tohle martýrium mohlo potkat kdekoliv. V pátek v poledne jsme se rozhodli pro návrat do ČR, ale naše dodávka, přepravník, závodní vůz a zbytek věcí stále zůstával v onom zamčeném dvoře.

 

„Už jsme chtěli jet domů, ale to ti celníci nechtěli, že teď už musíme jet, když už to začali začali vypisovat, samozřejmě až po tom, co jsme vždy každému dali nějaké eura, zase roztrhání jakéhosi papíru nás stálo 25 euro, v další kanceláři další, karton cigaret… Takhle jsme museli zaplatit hodně přes 200 Euro, posledních 25 padlo za to, že nám borec otevřel vrata a závoru z tohoto odstavného parkoviště, odkud jsme vyrazili zpět se svými doklady, které nás stály také hodně peněz. Z hranic jsme se tak dostali za 18 hodin“ dodávají členové teamu.

 

Že to na Balkáně funguje jinak než v civilizované Evropě dokládá případ kamionu s květinami, jehož náklad nechali vyložit jedním řidičem, pak si celníci kytky nabrali a řidič začal celý kamion nakládat znova.

 

Zpět do ČR se team Janík motorsport vrátil v pátek těsně před půlnocí. „Jsme rádi, že jsme tady, že máme závodku, že se nám nic nestalo,“ dodávají kluci.

 

„Tenhle nepovedený výlet nás stál velmi mnoho financí, přes víza, pro která jsme museli jet před závody do Vídně na ambasádu, naftu v našem trucku, peníze, které jsme zaplatili celníkům. Za tyhle všechny peníze jsme mohli startovat minimálně na dvou podnicích velkého Mistrovství Evropy a pokusit se navázat na velký úspěch z minulého týdne z Ecce Homo.

 

Touto cestou bychom všechny chtěli před cestou do těchto krajů varovat. I celník nám říkal: „Tady není Evropa, tady je Balkán, naše pravidla“.

 

Ale zároveň bychom chtěli poděkovat i funkcionářům FASu Josefu Krečmerovi a Radovanu Novákovi za pomoc, kterou nám poskytli a omluvit se našim stálým partnerům, že loga, které se vyjímají na našem voze nebyly k vidění na závodní trati.

 

Mira Frýdecký

Janík motorsport

www.janik-motorsport.com


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose