www.car.cz
 

CONSTRUCT přivezl do ČR FENOMENON STRATOS !
     17.6.2005 13:32 - tisková zpráva


CONSTRUCT  slavnostně představil na Autosalonu v Brně světový unikát – vůz FENOMENON STRATOS. Česká premiéra pro tisk a odbornou veřejnost proběhla v pátek 3. června 2005 od 14 hodin u stánku č. 4 Pavilonu G1 na BVV v Brně, tedy nedaleko haly G, kde bylo o hodinu později oficiální zahájení veletrhu Autosalon Brno. Studie „vozu budoucnosti“ přilákala na stánek Constructu mnoho diváků a médií.

 

CONSTRUCT  představil vůz budoucnosti „FENOMENON STRATOS“ jako druhý na světě. Svou premiéru měl na Autosalonu v Ženevě. V rámci expozice společnosti CONSTRUCT na Autosalonu v Brně tak mohou návštěvníci spatřit unikátní studii vozu, kterou vytvořila světová špička v oboru automobilového designu. Kromě sportovně futuristického designu má však  FENOMENON STRATOS i zajímavý původ a obdivuhodné technické parametry. Více o tom na dalších stranách.

 

 CONSTRUCT je jednička na poli mechanického zabezpečování vozidel proti krádeži. V minulém roce představila v rámci veletrhu Autoshow Praha světovou novinku - automatické zamykání řadicí páky SAFETRONIC. Na Autotecu v Brně před tím CONSTRUCT obdržel ocenění za jeden z nejhezčích stánků veletrhu a byl nominován na cenu Aura 2004. Společnost CONSTRUCT je od roku 2004 jedinou firmou v ČR v oboru zabezpečování aut, která splňuje požadavky celosvětově uznávané normy ISO/TS 16 949:2002. Tato norma je právem považována za nejnáročnější normu pro dodavatele v automobilovém průmyslu a je striktně vyžadována finálními výrobci automobilů po celém světě.

 

 FENOMENON STRATOS

 

Za projektem sportovního vozu Fenomenon Stratos stojí skupina špičkových designérů, kteří spolupracují v rámci londýnské firmy Fenomenon. V jejich čele stojí rakouský designer Chris Hrabalek, proslulý prací pro Volkswagen, Porsche, BMW a v minulém roce také pro Škodu. Kořeny projektu sahají až do 70. let minulého století, kdy Lancia Stratos patřila k zásadním ikonám tehdejších šampionátů rallye. Právě její esprit a graciéznost oslovila a inspirovala designéry v londýnském studiu k práci na konceptu s názvem Fenomenon Stratos.

 

Projekt má za cíl upozornit na potenciál mladých designérů z nového studia Fenomenon. Zatím stál něco přes 1 milion euro a jeho další vývoj závisí na odezvě odborného publika, resp. ochotě investorů pomoci financovat vývoj a stavbu prototypu. Pokud vše půjde dobře, mohli bychom se do dvou let dočkat malé série novodobého Stratose, zrozeného pro 21. století.

 

Současný Stratos s nápaditými křivkami je vybaven osmiválcovým motorem V8 s výkonem 313 kW (425 k) z dílen Ferrari. Maximální točivý moment agregátu 373 Nm je hnán přes sekvenční šestistupňovou převodovku pouze na zadní kola. Tyto parametry Stratosu propůjčují nadprůměrnou dynamiku – zrychlit z 0 na 100 km/h dokáže pod 4 sekundy! Vozidlo má rozměry 3 932 x 1 941 x 1 251 mm, rozvor 2 275 mm a hmotnost 950 kg. Nízká hmotnost byla umožněna využitím kombinace hliníku a karbonu pro celou karosérii. Fenomenon má ve svém těle i takové vymoženosti, jako je kontrola trakce nebo ABS s elektronickým rozdělovačem brzdného účinku. Pokud se studie potká s příznivým ohlasem automobilové top-veřejnosti, můžeme se na přelomu let 2006 a 2007 dočkat i malosériové výroby.

 

Kupé převzalo některé základní rysy speciálu Lancia Stratos ze 70. let. Je určeno pro automobilovou elitu, která si může dovolit ty nejvýkonnější sportovní vozy, a přitom ve své zemi nemusí mít dostatek kvalitních vozovek. Stratos totiž zvládá nejvyšší rychlosti i na nekvalitních cestách. Doslova bonbónkem studie je centrální sloupek karosérie, který brání ve výhledu podstatně méně, než silnější A-sloupky mnoha dnešních speciálů. Dveře se otevírají vzhůru společně s bočním sklem a polovinou skla čelního. Tvůrci ale přiznávají, že pokud by se Stratos dostal do výroby, museli by navržené řešení nahradit konvenčním čelním sklem s A-sloupky.

www.construct.cz

www.fenomenon.com

 


 
 
Fotogalerie:   Autosalon Brno 2005 - Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose