www.car.cz
 

Josef Peták opět bodoval na INA Delta Rallye
     17.6.2005 14:03 - tisková zpráva


Krátce po skončení Seat rallye se vydal Josef Peták letos podruhé a tentokrát i s Alenou Benešovou, na jih Evropy, kde se zúčastnil chorvatské INA Delta Rallye. Po celou soutěž se držel na dohled stupňům vítězů a nakonec skončil pátý a druhý ve skupině A. Na páteční superspeciálce se však spolu s pozdějším vítězem Šebaljem vzájemně pořádně vystrašili a vše mohlo být jinak.

 

 

Na rozdíl od slovinské Hella Rallye nebyla pro Petáka chorvatská Rallye Delta žádnou novinkou. V minulém roce zde vydatně podpořil své šance na celkové vítězství v evropském poháru a tak tentokrát věděl do čeho jde. Od začátku se pohyboval na dostřel dvojici českých pilotů s vozy skupiny N s Václavem Arazimem a Janem Votavou za volanty, kteří spolu bojovali o bronzovou příčku.

 

Čelo jasně opanovalo duo složené z místního střelce Jure Šebalje a Jozefa Béreše. Ještě před poslední rychlostní zkouškou měl Pepík šanci na celkový bronz, ale podobně jako vloni rozhodla závěrečná supespeciálka. Ještě předtím dokázali Pepík s Alenou vyhrát nejdelší a nejnáročnější rychlostní zkoušku celé rallye.  

 

 „Tratě v okolí Záhřebu jsem znal z minulého roku a tak jsme věděli do čeho jdeme. Rozdíl mezi Hella rallye a Deltou byl hlavně v tom, že Hella se jela na náročnějších, užších, členitějších a rozbitějších tratích. Musel jsem využít také služeb náhradního spolujezdce Romana Vorla.

 

V Chorvatsku jsme po zkušenostech z loňska použili nastavení auta, jaké se jede na francouzských soutěžích a bylo znát, že přesně takové tratě (klikaté silnice s pěkným asfaltem) naše clio potřebuje a cítí se nich velice dobře. Také já jsem měl pocit, že autu více vládnu. Bylo to vidět i na časech. Na vložkách, které byly s loňskem shodné, jsme opět zajížděli rychlejší časy, něž s třistašestkou. Velkou radost jsem měl z vítězství na nejdelší vložce, čímž jsme se přiblížili ke třetímu místu. Nakonec to nevyšlo, ale jsme rádi, že jsme my i auto celí,“ povzdechl si jinak vcelku spokojený jezdec v cíli.

 

Proč? Co se vlastně dělo v pátek na závěrečném kratičkém šotolinovém testu? „Na závěr obou dnů se jela okruhová superspeciálka, stejně jako vloni. Do ní se startovalo vlastně proti přijíždějícím autům, která jela do dalšího okruhu. V pátek, právě když jsme přijížděli my, tak se to startérovi asi vymklo z rukou a vypustil Šebalje přímo před nás. Oba jsme museli zastavit, abychom se nesrazili. Zbytek vložky jsem pak jel za ním a odlétávající bláto nám téměř znemožňovalo výhled. Nechci spekulovat, ale každý si asi dokáže spočítat, kolik času jsme asi zastavením a jízdou poslepu mohli ztratit,“ popsal dramatický moment i tak spokojený Josef Peták.

 

 Pátým místem na soutěži s koeficientem 10, si výrazně vylepšil své, prozatím dosti hubené bodové konto a poskočil na průběžně sedmé místo v pořadí EP o které se dělí s Hermannem Gassnerem. Další dějství EP se odehraje na Rallye Bohemia. Tam se znovu utká s Votavou, Arazimem a zřejmě i Gassnerem, takže obhajoba loňského vítězství nebude v Mladé Boleslavi nijak jednoduchá.

 

Milan Hauer

www.motorsport-review.cz

 

 

TISKOVÁ INFORMACE CZECH NATIONAL HROCH TEAM


 
 
Fotogalerie:   Rajd Polski 2005 - Ivo Nesrovnal

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose