www.car.cz
 

Kopná 2005: Tlusťákův věnec i kotrmelec
     23.6.2005 10:27 - tisková zpráva


Náročný, ale povedený víkend má za sebou Motocar Sport Zádveřice. Nejenže nasazoval pět vozů na start Rallysprintu Kopná, ale spousta práce byla i v zázemí firmy, kde našlo své útočiště ředitelství soutěže. V cíli pak panovala spokojenost nejen s průběhem letošního čtvrtého sprintu, ale i s výsledky posádek, které všechny v pořádku dorazily až do cíle. 

 

Ani salto Tlusťáka nezbrzdilo

Když Antonín Tlusťák na začátku roku sebevědomě prohlašoval, že právě na Kopné zatáhne a pojede na vítězství, leckoho napadlo, že to může skončit také úplně jinak. Například pomačkanou karoserií. Nakonec měli pravdu obě strany, byť ta druhá ne tak úplně. Antonín Tlusťák s Vlastimilem Dědicem byli skutečně více než vyrovnanými soupeři pro loňské absolutní mistry republiky Jana Kopeckého a Filipa Schovánka.

 

Vyhráli čtyři z devíti rychlostních zkoušek a o šanci na první místo ve skupině A přišli po kotrmelci na druhém Podhoranu. Od pátečního nočního prologu se usadili na čele a ve vyrovnané bitvě s Kopeckým přidávali ke svému náskoku vteřinku po vteřince. Chyba a hodiny na Rakové posunula do čela pilota fabie a následný Podhoran znamenal definitivní konec šance na vítězství.

 

„Při brždění před pravou zatáčkou se mi najednou zablokovala kola, zhasnul motor a šli jsme přes střechu. Myslel jsem, že je konec, takové to byly rány,“ říkal později Tonda, přesvědčený o tom, že neudělal chybu a pokračoval: Po soutěži jsme se tam jeli podívat a našli jsme olejovou stopu, nyní již zaházenou hlínou. Na tom oleji auto uklouzlo a pak už se nedalo nic dělat.

 

Olej pravděpodobně pocházel z auta Eddyho Schlagera, který startoval právě před Tlusťákem. Saxo si naštěstí zachovalo skvělé jízdní vlastnosti, což Tonda s Vlastimilem dokázali hned na následující Kopné, kde opět dokázali Kopeckého porazit. To však již bojovali „jen“ o bronz, protože při kotrmelci ztratili téměř minutu. Skvělou práci odvedli i mechanici, když v servisu při opravě auta nepřetáhli vyhrazený čas ani o vteřinku.

 

Závěrečné dvě rychlostní zkoušky pak bohatě stačily k návratu alespoň na třetí místo ve skupině A, za vítězným Kopeckým a druhým Romanem Odložilíkem. Udrželi se i v čele průběžného hodnocení skupiny v MČR v rallysprintech. Pro oba členy posádky i celý tým má dosažený výsledek význam o to větší, že byl dosažen na domácí půdě, ale hlavně díky způsobu, jakým dosažen. Na rozdíl od prvenství v Tišnově, měl tentokrát proti sobě podstatně větší konkurenci.

 

Smékal jel k bronzu i pozadu

Další dvě posádky na vozech Honda Civic Type-R nasadil Motocar Sport Zádveřice ve třídě N3. V jednom startovali Egon Smékal a Tomáš Adamec a ve druhém Kateřina Trojanová s Janou Pluhařovou. Smékal si prolog zpestřil jízdou pozadu a do správného směru jej otočila až halda písku. Ráno proto vyrážel s větší mírou jistoty. Brzy však začal bojovat o stupně vítězů jak ve třídě, tak ve skupině. Nakonec rozhodla poslední erzeta, která vyšla lépe Jaroslavu Roubíčkovi. Egon Smékal skončil ve skupině jen těsně čtvrtý, ale ve třídě se na stupně vítězů pohodlně vešel.

 

Trojanová – nejrychlejší žena

Bedna nakonec nezbyla na Katku Trojanovou. Po pauze bez soutěžního volantu jela v Krumlově se slabším civicem, takže na dvoulitr si opět musela zvykat. Když pak přišel defekt a něžná dívčí ruka měla problém s povolením šroubů, dostala ještě penalizaci za zpoždění do časové kontroly. Na dobré se však zvyká rychle, takže dívčí posádka stoupala ve výsledcích vzhůru. Z původně 24. místa ve skupině N se v cíli Katka s Janou radovaly nejen z pátého času ve skupině na poslední vložce, ale i dvou bodů za deváté místo v enkách a čtvrté příčky ve třídě. Skvělý výkon na samý závěr jim přinesl i prvenství mezi dámskými posádkami.

 

Kurtinovo šťastné stříbro

Výborný start do soutěže měli na prologu Roman Kurtin a Leoš Červenka. Jejich Hondu Civic 1,6 VTi překonal jen Jaromír Tarabus a Zbyněk Novotný. Druhé místo ve třídě si dlouho drželi i v sobotu. Pak se přes ně dostal Miroslav Jančík a později i Roman Nedbálek. Oba dva však svou rychlost přehnali a poslední vložce havarovali. Roman s Leošem tak získali zpět svou stříbrnou příčku ve třídě. Ve skupině se zařadili na páté místo za svého týmového kolegu Smékala.

 

Vykydalová bronzová v dámském poháru

Z pátého místa mezi šestnáctistovkami mohla mít radost i druhá dámská posádka. Eva Vykydalová s Ivonou Vyštejnovou. Dojely páté ve třídě a třetí v dámském poháru.

 

 

Milan Hauer

www.motorsport-review.cz

 

Tisková informace MOTOCARSPORT Zádveřice

http://www.motocarsport.com

 


 
 
Fotogalerie:   Rallysprint Kopná 2005 od Pavla Paláčka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose