www.car.cz
 

„Mladý evropský řidič kamionu 2005“ je v ČR jasný
     23.6.2005 14:49 - tisková zpráva


Česká republika zná svého vítěze v soutěži

„Mladý evropský řidič kamionu 2005“

 

Praha, 20. června 2005 - O českém národním vítězi druhého ročníku soutěže „Mladý evropský řidič kamionu 2005“, kterou pořádá společnost Scania za podpory Evropské komise, je rozhodnuto. Své znalosti a zručnost v řízení předvedlo o uplynulém víkendu v areálu nového servisního centra Scania v Praze - Modleticích dvanáct nejlepších profesionálních řidičů kamionů z celé republiky ve věku do 35 let. Nejvíc se dařilo Jiřímu Koblížkovi z Pardubic, který si celkovým ziskem 29 620 bodů zajistil první místo a pojede reprezentovat Českou republiku v celoevropském finále soutěže do Švédska.

 

„Když jsem se účastnil regionálního kola v Brně, tak jsem si říkal, že by bylo dobré dostat se na finále do Prahy. Rozhodně jsem však nečekal, že bych mohl vyhrát. Musím se přiznat, že jsem si v teoretickém testu nebyl ve třech až čtyřech otázkách jistý a trochu mě rozhodila i jízda hospodárnosti. Říkal jsem si, že to nějak dopadne a ono to nakonec dopadlo velice dobře. Jsem rád, že jsem se do této ojedinělé soutěže přihlásil a mohl si tak zkusit co ve mně je a také se něco nového naučit. Je to úžasný pocit vyhrát a už se těším na finále do Švédska,“ svěřil se Jiří Koblížek.

 

Za absolutním vítězem se na druhé a třetí příčce umístili Vlastimil Mádlo z Holic v Čechách (28 750 bodů) a Petr Tomek z Prahy (28 110 bodů).

 

Soutěžící prošli nejprve teoretickými testy z pravidel silničního provozu a technických vědomostí. Poté absolvovali praktickou část skládající se z disciplín, které ukázaly, jak přesně umí manévrovat s nákladní soupravou. Třetí část soutěže představovala zhruba 30 kilometrový okruh na silnicích v okolí Prahy, kde museli řidiči dokázat, že jezdí bezpečně a hospodárně. Soutěžilo se s identickými tahači Scania R 420 s třínápravovými plachtovými návěsy, které zapůjčila firma Schwarzmüller.

 

Jiří Koblížek získává zájezd do továrny v Maranellu, kde se vyrábí legendární vozy značky Ferrari. A samozřejmě bude reprezentovat Českou republiku v evropském finále za účasti národních vítězů z dalších 27 evropských zemí, kde se soutěž „Mladý evropský řidič kamionu 2005“ také pořádá. Řidiči opět absolvují náročné zkoušky a jízdy na okruhu, přímo v sídle společnosti Scania ve Švédsku, a to ve dnech 16. - 17. 9. 2005. Evropský vítěz si odnese titul „Nejlepší evropský řidič kamionu 2005“ a získá výhru v podobě nákladního vozu Scania řady R v hodnotě okolo 3 milionů korun.

 

Zkrátka nepřijdou ani „poražení“. Vlastimil Mádlo a Petr Tomek, kteří se umístili v konečném pořadí na 2. a 3. místě, získávají zájezd do Švédska a další hodnotné ceny.

 

 

Dodatečné informace

 

Co je „Mladý evropský řidič kamionu 2005“

Jedná se o nejrozsáhlejší program pro profesionální řidiče nákladních vozů v Evropě. Česká republika je jednou z 25 zemí Evropské unie, kde v letošním roce tato soutěž probíhá. Kromě států EU se účastní i Norsko, Švýcarsko a Turecko. Celkem se ze všech zemí zaregistrovalo přibližně 11 000 řidičů profesionálů ve věku do 35 let, kteří mají oprávnění na nákladní vozy           a návěsy, bez ohledu na značku vozu, který řídí. Počet soutěžících se oproti předchozímu prvnímu ročníku soutěže téměř zdvojnásobil.

 

Cílem projektu „Mladý evropský řidič kamionu 2005“ je prohloubit znalosti a dovednosti mladých řidičů a poukázat na ně, jako důležité činitele z hlediska bezpečnosti na silnicích. Dobře vyškolený řidič může totiž snáze předcházet dopravním nehodám, nebo alespoň zmírnit jejich konečný dopad. Je také schopen snížit spotřebu paliva a tím i provozní náklady, navíc méně vyprodukovaných emisí tolik nezatíží životní prostředí.

 

Pravidla soutěže jsou zpracována v souladu s nařízeními Evropské komise, která si stanovila za cíl snížit počet úmrtí a zranění při dopravních nehodách do roku 2010 na polovinu.

 

PR


 
 
Fotogalerie:   Sraz motocyklů Indián v Třebíči od Františka Jůzy

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose