www.car.cz
 

Toni Gardemeister s fordem v Řecku v těsném boji o vedení
     24.6.2005 23:03 - tisková zpráva


Rally Acropolis (23. – 25. 6. 2005)

 

Tisková zpráva – 1. etapa

 

Gardemeister v Řecku v těsném boji o vedení

Čtvrté místo patří po prvním dni Rally Acropolis posádce týmu BP-Ford Tonimu Gardemeisterovi a Jakke Honkanenovi. Během rušného a výjimečně náročného dne sváděli se svým Focusem RS WRC boje o nejvyšší příčky. V poledním servisu dělilo prvních pět jezdců pouhých 3,6 sekundy.

Také soukromě nasazený Focus RS finské dvojice Mikko Hirvonen a Jarmo Lehtinen se do zápolení o vedoucí pozici silně zapojoval. Finové dokonale využili výhody pozdějšího startu do rychlostních zkoušek a na trati, zbavené sypké šotoliny a kamenů, se během dopoledne propracovali až do překvapivého vedení. V cíli první etapy jim patří pátá příčka. Na sedmé pozici přenocuje další soukromá posádka s Focusem RS WRC Henning Solberg a Cato Menkerud.

Soutěž začala ve čtvrtek večer slavnostním startem na Olympijském stadionu v Aténách před zraky téměř 65.000 fanoušků. Ti byli svědky soubojů dvojic jezdců na uměle vytvořené asfaltové dráze. Jejich ovace vytvořily během večera nádhernou atmosféru.

Ráno se ale startovalo o 200 kilometrů dále na sever a Gardemeister s Honkanenem využili hned první rychlostní zkoušky k posunu na druhé místo. 30ti letý Fin zajel na každém z úvodních tří měřených úseků časy mezi čtveřicí nejlepších. Čtvrté místo mu patřilo i v poledním servisu, kdy na vedoucího jezdce ztrácel pouze 1,5 sekundy. Během odpoledních průjezdů identických úseků si svou pozici udržel a Sebastien Loeb zvýšil svůj náskok pouze na hodnotu 17.7sec.

"Od prvního kilometru jsem jel naplno a s průběhem dne jsem velmi spokojený," říká Gardemeister. "Focus se perfektně ovládal a v nastavení jsem nedělal žádné změny. Jediný problém jsme měli na poslední erzetě ranní série, kdy nám dvakrát zhasl motor. Ztratili jsme jenom pár vteřin, ale nemohl jsem zjistit, čím to bylo." V servisu vyměnili inženýři řídící jednotku a motor pak opět pracoval po celé odpoledne perfektně.

Gardemeister přiznává, že na začátku první rychlostní zkoušky o vlásek unikl nepříjemnostem. "Najel jsem do dvojice levé a pravé zatáčky příliš rychle a málem jsem vyjel z trati. Ráno to na sypké šotolině velmi klouzalo a ne vždy jsem dobře brzdil. Jsem ale stále v boji se špičkou a zítřejší den bude hodně odlišný. Tratě jsou drsnější a stát se může spousta věcí," dodává.

Pro Romana Krestu s Janem Možným byl dnešní den velkým zklamáním. Česká posádka vyjela mimo trať pouhé tři kilometry po startu úvodní rychlostní zkoušky a poškodila levou tyč řízení svého Focusu RS. Odstoupení bylo dílem okamžiku. "Stalo se to v levé zatáčce, která přecházela v pravou, na tom samém místě, kde měl problémy i Toni. Točil jsem se do pravé zatáčky z mírného svahu a auto sklouzlo do náspu vlevo, kde se ulomilo řízení. Jsem opravdu zklamaný, protože jsem podle pokynů Malcolma mohl jet naplno a na tento víkend jsem se těšil," říká Kresta. Na start do zítřejší etapy nastoupí s penalizací podle pravidel systému SupeRally z padesátého místa.

 

Druhá etapa povede opět na jih od města Lamia, ale více na západ. Na posádky čekají dvě identická kola po čtyřech rychlostních zkouškách o celkové délce 122,72 kilometrů.

 

Pořadí po 1. etapě
1.  S Loeb/D Elena                                      Citroen Xsara                       1hr 24min 37.6sec

2.  M Grönholm/T Rautiainen          Peugeot 307                         1hr 24min 43.7sec

3.  C Sainz/M Marti                          Citroen Xsara                       1hr 24min 51.6sec
4.  T Gardemeister/J Honkanen  Ford Focus RS     1hr 24min 55.3sec

5.  M Hirvonen/J Lehtinen           Ford Focus RS       1hr 25min 26.4sec

6.  H Rovanperä/R Pietilainen        Mitsubishi Lancer                 1hr 25min 45.9sec

7.  H Solberg/C Menkerud           Ford Focus RS       1hr 25min 48.3sec

8.  G Galli/G D'Amore                     Mitsubishi Lancer     1hr 26min 15.4sec
9.  M Märtin/M Park                         Peugeot 307                         1hr 26min 27.3sec
10. T Johansson/K Lindstrom        Subaru Impreza        1hr 26min 39.0sec

 

 

Martin Linhart,


 
 
Fotogalerie:   DTM v Brně 2005 od Martina Viďourka

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose