www.car.cz
 

Brno, Octavia cup: Překvapení se nekonalo, Janák opět první
     25.6.2005 23:31 - tisková zpráva


Vražedné vedro v Brně pokračovalo

 

Odpolední první brněnský závod podle očekávání nepřinesl žádnou zásadní změnu na čele startovního pole. Jiří Janák si stylem start – cíl dojel pro páté vítězství v řadě. Na druhé pozici skončil Jan Kopecký a třetí místo obsadil Jiří Jupa. Jelo se zase za velice dusného počasí a jezdci si museli sáhnout skutečně až na dno sil.

 

Janák si při startu ohlídal první pozici, ale za ním velice rezolutně vyrazil i druhý Bohuslav. Už v prvních zatáčkách se na třetí místo propracoval Kopecký, čtvrtý jezdil Jupa, pátý Dostál, šestý Došek a sedmý Gottwald. Celá třenice  po startu se ale obešla bez jakýchkoli zásadních incidentů a startovní pole se postupně rozdělilo na několik vyrovnaných skupinek vzájemně bojujících vozů. Ve třetím kole už se na třetí místo dostal Jupa.

 

Začalo se taky schylovat k několika hodně napínavým soubojům. Jeden z nich vybojoval Michal Matějovský s Františkem Doškem, kterému evidentně nefungovalo auto a pořád víc se propadal. „Vlastně od začátku závodu už jsem cítil, že něco není v pořádku s řazením a to mě pochopitelně zpomalovalo,“ postěžoval si po závodě Došek.

 

Ve druhé polovině boje se mimochodem o vzruch postaral Volavka, který v rámci svého obvyklého folklóru udělal hodiny, ale po návratu do správného směru pokračoval dál. V osmém kole pro technické problémy vypadl ze závodu Jandík.

 

Janák si naprosto vyrovnanou, ale ostrou jízdou mířil k cíli pro další vítězství a z druhé pozice mu kryl záda Kopecký. Třetí se držel Jupa, čtvrtý Dostál a pátý Bohuslav. „Je fakt, že horko v autě už bylo v konci závodu nesnesitelné. V posledních dvou kolech jsem skoro omdléval a nechápu jak jsem vůbec dojel,“ přiznal mostecký pilot.

Další hezký souboj o šestou pozici se po několik kol ve druhé půli závodu odehrával mezi Gottwaldem a Brejlou.

 

„Hrálo se o Pole Position pro nedělní jízdu. Kdyby šlo o sedmé místo, asi bych ho Vaškovi nechal, jelo mu to rychleji. Ale trošku jsem taky spoléhal na to, že po minulém závodě bude opatrný, aby to nedopadlo jako s Jirkou Jupou,“ řekl Jiří Gottwald. Brejla mu nezávisle na tom dal později za pravdu. „Samozřejmě jsem si dával opravdu veliký pozor. Je fakt, že hned na začátku jme se trochu potkali s Fandou Doškem, ale to bylo hned v té první skrumáži po startu. Pak už jsem byl opravdu opatrný,“ vysvětlil Brejla.

 

Osmou pozici nakonec obsadil Matějovský, devátou Vaníček a desátý dojel mladý Marhoul. „Považuji to za skutečný úspěch. Když jsem byl po kvalifikaci šestnáctý, ani ve snu mě nenapadlo, že ostrý závod dopadne takhle. To se ví, že zítra bych se zase rád posunul o kousek dopředu, ale uvidíme,“ řekl Marhoul.

 

Vítězný Janák v cíli pochopitelně zářil a znovu děkoval týmu, mechanikům a Janu a Josefovi Kopeckým, svým jezdeckým učitelům. Připustil, že se přes všechnu dokonalou přípravu dopustil taktické hyby, kvůli níž začal v konci ztrácet. „Jak jsem se snažil na začátku poodjet, docela jsem si načal gumy a ty už pak v konci postupně odcházely. Auto celkově vadlo a vyšlo to jen tak tak do cíle. Pro příště musím zapracovat ještě na taktice,“ řekl Jirka. 

 

Ze samého konce startovního pole závod sledoval Vratislav Kulhánek. „Na začátku jsem za to vzal trochu zostra a  byl z toho takový taneček. Několik kol jsem hledal ztracený rytmus, ale pak jsem ho chytil a začalo mě to hodně bavit. Škoda, že se nejelo ještě tak pět kol, to bych si užil. A celkové hodnocení závodu?

 

Hnal jsem je před sebou až do konce,“ smál se předseda dozorčí rady automobilky.

Nedělní program začíná jako obvykle ranním warm-upem octavií. Ostrý druhý závod pak bude odstartován v 11 hodin a 15 minut.

(25.6. 2005 19,00)


 
 
Fotogalerie:   Brno DTM 4 -5.6 2005 , Octávia cup

 
 

© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose