www.car.cz
 

Sága automobilové „bohyně“ pokračuje. Legendární Citroën DS slaví padesátiny
     26.6.2005 08:01 - tisková zpráva


Legendární Citroën DS slaví padesátiny
Sága automobilové „bohyně“ pokračuje

Paříž, 24.června 2005 – dne 23.6.2005 byla v Paříži slavnostně zahájena výstava k padesátiletému výročí slavného modelu Citroën DS. Výstavu na ploše 600m2 zorganizovalo Cité des sciences et de l´industrie a společnost Automobiles Citroën a potrvá až do 31.října 2005.

 

 6. října 1955 představil Citroën na pařížském autosalonu svou novou automobilovou kreaci  s označením DS 19. Ještě nikdy před tím neměla veřejnost možnost vidět tak revoluční konstruktérský přístup a pojetí. Nikoli futuristická vize, ale reálný vůz, který se pod písmeny DS stal symbolem automobilové moderny.

 

Po dvě desetiletí se tento vůz pohyboval stejně samozřejmě ve světě politiky, mondénnosti, sportu, ale také po běžných prázdninových cestách. Dokonce se model DS stal ve Francii vozem prezidentů a vysloužil si titul oficiálního automobilu Francouzské republiky. Citroën DS byl rovněž „hvězdou“ mnoha filmů, věhlas si získal například díky sérii o Fantomasovi, v níž excelovali Louis de Funés, Jean Marais a další.

 

Za dvě desetiletí se vyrobilo na 1 450 000 vozů Citroën DS v bezmála 150 verzích. Karosérie byla dílem Bertoniho dílny ve spolupráci s leteckým inženýrem André Lefébvrem. Ale nejen karosérií, resp. vnějšími tahy ukazoval model DS cestu do budoucnosti. Byl to vůz, který předběhl svou dobu i po technické stránce. Vždyť se mj. stal synonymem pro hydraulické pérování.

Velká míra inovativních přístupů ovšem není jen „muzejní“ záležitostí v Městečku vědy a techniky (Cité des sciences et de l´industrie) a společnosti Automobiles Citroën v Paříži. Technologii stoprocentně sloužící cestujícím ukázal už v roce 1955 a tento moment se sluší připomenout právě v období oslav padesátin DS. Kulatiny tak mají pro Citroën zvláštní význam.

 

Dnes disponuje Citroën nejbohatší a nejmodernější modelovou řadou v celé své historii. Od „městské“ C1 až po vlajkovou loď C6, která představuje pro značku návrat do světa exkluzivity a výjimečnosti. Před padesáti lety ukázala „déeska“ cestu a dnes po ní kráčí Citroën k harmonickému spojení techniky, funkčnosti a inspirace uměním.

 

V pařížské expozici až do konce října mohou milovníci automobilových legend obdivovat Citroën DS v oficiální „černé“ verzi, kabriolet či sportovní prototyp, navíc uvidí i spoustu filmových sekvencí a dalších historických exponátů.

 

 

Praktické informace k výstavě:

 

Adresa: Cité des sciences et de l´industrie – 30, avenue Corebtin Cariou, 75019 Paris, metro: Potre de la Villette

Otvírací doba: denně, kromě pondělí od 10,00 do 18,00 (v neděli až do 19,00)

Vstupné: 7,50 Euro, snížené: 5,50 Euro a děti do 7-mi let zdarma

 

 

 

Citroën je součástí francouzské skupiny PSA Peugeot Citroën.

 

 

 

Ing. Martina Bedrnová


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose