www.car.cz
 

Acropolis Rally 2005: Juniorské body putují do Jihlavy Prokopovi
     28.6.2005 23:02 - tisková zpráva


Další dva mistrovské body v klasifikaci juniorského šampionátu přivezla z horké řecké půdy posádka týmu Jipocar Racing Martin Prokop – Petr Gross. V poslední etapa uhájila sedmou příčku, v absolutní klasifikaci skončila na 27. místě.

 

Poslední etapa Rally Akropolis naplno prověřila připravenost vozů a ještě výrazně zamíchala juniorskou klasifikací. To se naštěstí ani při třetím světovém startu netýkalo posádky Prokop – Gross. „Před startem posledního dne jsem se hodně bál o auto. Nejen kvůli mnohem drsnější a rozbitější trati než v předešlých dvou dnech, ale rovněž s výhledem na nadcházející domácí Bohemii. Hlavně úvodní úsek Dikastro (26,78 km) přirovnal Petr k dřívějším ročníkům Akropolis,“ řekl Prokop.

 

Před začátkem třetího dne bylo všem v jihlavském týmu jasné, že boj o mistrovské body bude napínavý až do posledního kilometru trati, zejména vzhledem k faktu, že se zezadu posunovaly výše klasifikací tovární citroëny Meekeho a Sorda. Po RZ16 se tak Prokop propadl na osmou příčku JWRC za Meekeho, Španěl Sordo na deváté pozici za ním zaostával o 4.4 sekundy a ve hře byl i desátý Betti s renaultem (+ 22.9 sekundy).

 

Téměř shodné pořadí, s odlišnými odstupy, vydrželo i před posledním servisu a v poslední sekci na Prokopa čekala nejdelší vložka soutěže Pyrgos (34,80 km) a závěrečná Perivoli (17,55 km). „Kousek po startu nejdelší zkoušky se nám za svody rozpadl výfuk. To se ihned podepsalo na výkonu ignisu. Ale spíše jsem se bál, aby to nepoškodilo ignis výrazněji (tlumiče nebo nádrž), přesto jsme se rozhodli pokračovat bez zastavení až do cíle. Za cílem jsme museli okamžitě pod auto a poškozené díly jsme odstranily. To pro nás znamenalo pětiminutové zpoždění do další časové kontroly a tím pádem padesátisekundovou penalizaci. V tu chvíli jsem si myslel, že juniorské body jsou nám nadobro vzdáleny,“ popsal technické komplikace jihlavský jezdec.  

 

Situace však byla mnohem „zamotanější“. Sorda zastavila prasklá poloosa, Betti měl problémy s převodovkou, Rautenbacha zpomalilo utržené plynové lanko a následný defekt na RZ18. Díky tomu se Martin Prokop stále držel na bodech a v poslední zkoušky dokázal uhájit sedmou příčku v juniorské klasifikaci. „Jsem velmi rád, že to tak dopadlo a body jsou pro nás příjemnou odměnou za naše snažení. Akropolis je určitě nesmírně náročná soutěž, zejména na auto. Bylo nutné se přizpůsobit a v různých úsecích podřídit tempo povrchu. Tím jsem se snažil minimalizovat riziko odpadnutí.

 

V našich podmínkách to prostě jinak nejde. Nemáme technické zázemí jako tovární týmy Citroën a Suzuki, mým cílem je poznávat soutěže a sbírat zkušenosti. Vždyť jsem na šotolině jel vlastně teprve podruhé,“ řekl v cíli spokojený Martin Prokop.

 

„Můj výkon ocenilo i vedení týmu Suzuki, neboť příliš nepočítali s tím, že bych mohl při premiéře na Akropolis dojet a ještě bodovat. Navíc jsem jedním z mála jezdců, kteří dokončili všechny letošní soutěže bez použití pravidla SupeRally,“ dodal. 

 

Rally Akropolis – klasifikace JWRC:

1. P-G Andersson - Jonas Andersson (S - Suzuki Ignis) 41:21.4

2. Guy Wilks - Phil Pugh (GB - Suzuki Ignis) + 2:50.4

3. Urmo Aava - Kuldar Sikk (EE - Suzuki Ignis) + 3:35.6

4. Kosti Katajamaki - Timo Alanne (FIN - Suzuki Ignis) + 8:39.1

5. Mirco Baldacci - Giovanni Bernacchini (RSM/I - Fiat Punto) + 9:51.2

6. Kris Meeke - Chris Patterson (GB - Citroën C2) + 15:15.3

7. Martin Prokop - Petr Gross (CZ - Suzuki Ignis) + 18:52.8

8. Conrad Rautenbach - Carl Williamson (ZW/GB - Citroën C2) + 19:48.2

9. Alan Scorcioni - Silvio Stefanelli (I - Suzuki Ignis) + 40:50.4

 

Průběžné pořadí JWRC (4/8):

1. Andersson 25, 2. Wilks 23, 3. Meeke 19, 4. Sordo 15, 5. Aava 14, 6. Katajamäki 13, 7. Betti 9, 8. Scorcioni 6, 9. Cecchettini 6, 10. Valoušek 6, 11. Baldacci 4, 12. Prokop 4, 13. Rautenbach 2.

 

Dalším startem posádky Martin Prokop – Petr Gross bude v rámci juniorského seriálu Finská Rally začátkem srpna s ostrým testem týden před soutěží na finské Pirelli rally, na domácí půdě se bude prezentovat již tento víkend na Rally Bohemia. „Původně jsme Bohemii neměli v plánu, ale za situace v českém šampionátu nechceme přijít o šanci bojovat o titul. Už se velmi těším na asfaltovou konfrontaci s domácí špičkou a zejména Pavlem Valouškem,“ naznačil Martin Prokop.

 

Jipocar Racing

www.martinprokop.com


 
© 2008 Webfarm s.r.o. - info@webfarm.cz - ISSN 1803-1692 - rss/xml doudoune canada goose pas cher  canada goose pas cher   canada goose Schweiz  Belstaff Leather Jackets canada goose